ΣΙΝΕ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Δίρφυς: Η ελληνική εταιρεία που παράγει και εξάγει μανιτάρια είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει

Από το 1995, οι γεωπόνοι, Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης, ασχολούνταν συστηματικά με την παραγωγή λευκών μανιταριών, αλλά ...
δεν ήταν παρά το 2003 που θεώρησαν ότι ήρθε η στιγμή να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η εταιρεία «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ» στους Καθενούς Ευβοίας η οποία είναι πρωτοπόρος στην καλλιέργεια μανιταριών, αφού ήταν η πρώτη μονάδα παραγωγής υποστρωμάτων καλλιέργειας πλευρώτους.

Σήμερα, οι δύο επιχειρηματίες, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Ποιότητας, το 2013, να είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που καλλιέργησαν το 2006 τα μανιτάρια Λεντινούλα- shiitake, να έχουν φτάσει τους 70 παραγωγούς και να είναι οι πρώτοι στην ιστορία της Ελλάδας που εξάγουν υπόστρωμα καλλιέργειας μανιταριών.

Για όλες αυτές τις πρωτιές, για τις εξαγωγές, αλλά και τα οφέλη των μανιταριών, μίλησε στην HuffPost Greece, o συνιδρυτής της εταιρείας «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ», Λευτέρης Λαχουβάρης.

Πότε αποφασίσατε να ιδρύσετε την εταιρεία Δίρφυς; Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα της δημιουργίας της επιχείρησής μας ξεκίνησε μέσα από την εμπειρία της προγενέστερης δουλειάς μας στα μανιτάρια στην οποία εργαστήκαμε ως υπεύθυνοι παραγωγής, αμέσως μετά την αποφοίτησή μας από το γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών και την εκπλήρωση των στρατιωτικών μας υποχρεώσεων. Η πρώτη μας επαγγελματική ενασχόληση με τα μανιτάρια ξεκίνησε το 1995, σε μια πολύ μεγάλη και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μονάδα παραγωγής λευκών μανιταριών (Agaricus), δυναμικότητας 4 τόνων ημερησίως. Οκτώ χρόνια μετά και κατόπιν της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας της, λόγω εισόδου στην χώρα μας λευκών πολωνέζικων μανιταριών χαμηλού κόστους, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα μας. Μελετήσαμε τρόπους διάδοσης της καλλιέργειας και διείσδυσης στην αγορά, ενός άλλου μανιταριού ανταγωνιστικού των εισαγόμενων και όχι πολύ γνωστού στην ελληνική αγορά την εποχή εκείνη. Η ιδέα ήταν η δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων καλλιέργειας πλευρώτους όπου μαζί με το υπόστρωμα θα παρείχε και τεχνογνωσία στις παραγωγικές μονάδες που θα επιχειρούσαν την καλλιέργεια. Υπόστρωμα καλλιέργειας είναι το υλικό αυτό που προέρχεται από άχυρο σιταριού και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να παράγει μανιτάρια.

Στους Καθενούς Ευβοίας, σε ένα σημείο όπου γνωρίζαμε πολύ καλά στο κλίμα και τις ιδιαιτερότητές του αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε την πρώτη και μεγαλύτερη σήμερα μονάδα παραγωγής υποστρωμάτων δυναμικότητας 120 τόνων/ βδομάδα με σκοπό την τροφοδοσία με υπόστρωμα και τεχνογνωσία νέων παραγωγών μανιταριών πλευρώτους. Η λειτουργία της ξεκίνησε τον Μάρτη του 2004 με 4 παραγωγούς ενώ σήμερα ξεπερνάνε τους 70 με μια ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης πλευρώτους.

Εκτός από επιχειρηματίες, είστε και ερευνητές. Με ποιον τρόπο βοήθησε αυτή σας η ιδιότητα στην προκειμένη περίπτωση;
Σε μία εποχή που «ειδικός» μπορεί να γίνει ο οπωσδήποτε «σερφάρει» στο διαδίκτυο και όπου η γνώση είναι τόσο εύκολο να γίνει «copy- paste», η βαθιά επιστημονική γνώση του αντικειμένου προσφέρει καταρχάς αυτοπεποίθηση και γερά θεμέλια στην δουλειά μας. Το να γνωρίζει κάποιος τι κάνει και γιατί το κάνει του δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και να μπορεί να προσαρμόζεται στις τρέχουσες ανάγκες. Η έρευνα, μας βοηθά να έχουμε αναλυτικό και συνδυαστικό τρόπο σκέψης με άμεσο αποτέλεσμα την συνεχή βελτίωση.

Προσφέρεται η Ελλάδα για καλλιέργεια μανιταριών;
Η καλλιέργεια μανιταριών από βιολογικής άποψης μπορεί να γίνει σε όλο τον κόσμο. Μανιτάρια μπορεί να καλλιεργήσει οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη γνώση των καλλιεργειών και της γεωργίας. Το σημείο όμως της καλλιέργειας στο σπίτι μέχρι την επιχείρηση απέχει έτη φωτός. Σήμερα, το κλίμα για δημιουργία νέων μονάδων δεν είναι ευνοϊκό αφού οι υπάρχουσες υπερκαλύπτουν την ζήτηση σε φρέσκα πλευρώτους. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην καλλιέργεια των λευκών μανιταριών όπου το 90% της κατανάλωσης έρχεται από την Πολωνία. Μια επένδυση όμως για την καλλιέργεια του μανιταριού αυτού, απαιτεί μεγάλα κεφάλαια γεγονός απαγορευτικό με το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο της χώρας μας τη δεδομένη στιγμή


Είστε η πρώτη εταιρεία που καλλιέργησε στην Ελλάδα τα περίφημα μανιτάρια σιιτάκε (λεντινούλα). Εκτός από νόστιμα είναι και ωφέλιμα;
Ο εδώδιμος βασιδιομύκητας Lentinus edodes ,όπως είναι το επιστημονικό όνομα των σιιτάκε, είναι γνωστός στους Ασιατικούς λαούς για την αντικαρκινική και ανοσοδιεγερτική δράση του εδώ και πολλά χρόνια, ενώ υποστηρίζεται και από εκτεταμένη διεθνή βιβλιογραφία. Περιέχει βιονεργούς πολυσακχαρίτες όπως είναι οι β-γλυκάνες οι οποίες περιέχονται και στα σιτηρά με την διαφορά ότι στα μανιτάρια εκτός από την ρύθμιση της χοληστερόλης ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν πολλές αναφορές πως ο Lentinus edodes έχει και άλλες ιδιότητες πολύ ωφέλιμες στην υγεία των ανθρώπων όπως π.χ. στην πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε διαφορετικά πειράματα με πειραματόζωα και ανθρώπους που υπεβλήθησαν σε δίαιτες με L. edodes υπήρξε σημαντική ελάττωση της χοληστερίνης, ενώ ελαττώθηκε και η αρτηριακή πίεση λόγω της υψηλής σχέσεως Καλίου προς Νάτριο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως ο L. edodes ενεργεί ως αντιθρομβωτικός παράγοντας

Αυτή την στιγμή έχετε πολλές συνεργασίες με το εξωτερικό. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.
Ύστερα από πολλές δοκιμές η εταιρεία μας κατάφερε να εξάγει το πρώτο προϊόν που παρήγαγε, το υπόστρωμα καλλιέργειας μανιταριών. Το προϊόν αυτό, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας εξάγεται, και μάλιστα εκτός Ευρώπης, με μεγάλη επιτυχία και ποσότητες που ξεπερνούν τους 15 τόνους στην κάθε φόρτωση. Η τάση είναι ανερχόμενη, ενώ παράλληλα, μελετάμε συγκεκριμένα προϊόντα μανιταριών προς εξαγωγή.

Είναι εύκολο για μία ελληνική εταιρεία να κάνει εξαγωγές; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε εσείς;
Κυρίως το θέμα τις συμμετοχής σε εκθέσεις που είναι απαγορευτικό καθώς και τα έξοδα προώθησης και διαφήμισης. Πιστεύουμε πολύ στην «αγροτοδιατροφική σύμπραξη» που έγινε με πρωτοβουλία της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας και δουλεύουμε με κάθε μέσω για την προώθηση των προϊόντων μας μέσω αυτής της προσπάθειας.

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της εταιρείας σας στο άμεσο μέλλον;
Μόλις ολοκληρώσαμε μία μεγάλη επένδυση ενός πρότυπου συσκευαστηρίου 800m2 με στόχο την παραγωγή προϊόντων για εξαγωγή. Παράλληλα, ιδρύσαμε μια νέα εταιρεία με τον Dr.Τσιώλη και φτιάξαμε το πρώτο ελληνικό συμπλήρωμα διατροφής με γανόδερμα, ψευδάργυρο και σελήνιο με την ονομασία Ganophen500.

Τι προϊόντα μπορεί να βρει κανείς στο Δίρφυς;
Νέα είδη μανιταριών, μανιτάρια με υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία μας αλλά και μανιτάρια γνωστά για τα ιδιαίτερα αρώματα και γεύση (όπως τα βασιλομανίταρα, κανθαρέλλες, μαύρες τρομπέτες κ.α) συνθέτουν μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Τα άγρια μανιτάρια συλλέγονται προσεκτικά από ελληνικά δάση μακριά από βιομηχανική δραστηριότητα και επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις μας με υψηλά ποιοτικά πρότυπα. Εκτός από τα αυτοφυή μανιτάρια αποξηραίνουμε κίτρινα πλευρώτους και πλευρώτους παραγωγής μας σε διάφορα μεγέθη. Σε εμάς θα βρείτε προϊόντα τρούφας που παράγονται στις εγκαταστάσεις μας με ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, μανιταρόσουπες, ριζότο αλλά και σοκολάτες με μανιτάρια, μπισκότο με γανόδερμα και πολλά άλλα σε ανταγωνιστικές τιμές.


HuffPost Greece