ΣΙΝΕ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Στον "αέρα" το ραντεβού του Τσίπρα με τους αγρότες. Ποιοι και γιατί αντιδρούν;

Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας ο...
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους των αγροτών....

Κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και διήρκησε 3 ώρες, εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών.

Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός κατά την αυριανή συνάντησή τους.

Στον "αέρα" το ραντεβού
Αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να μην προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που έχει οριστεί για αύριο στις 12 το μεσημέρι, δηλώνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης.

«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή έρχεται μετά την αναχώρηση αντιπροσωπείας πέντε ατόμων από το μπλόκο για την Αθήνα.

Οι αντιπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών συνεδρίαζαν το βράδυ σε ξενοδοχείο στην Αθήνα και επιμένουν να τους γνωστοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα εκείνων που πρόκειται να συμμετάσχουν στην αυριανή συνάντηση προκειμένου να αποφασίσουν αν θα πάνε ή όχι στο Μαξίμου.

Επίσης, η τριμελής επιτροπή της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μικροθηβών θα συνεδρίαζε απόψε σε ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει, σε πλήρη συνεργασία με εκπροσώπους άλλων μπλόκων.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην Αθήνα από το απόγευμα και τα τρία μέλη της συντονιστικής επιτροπής, έγινε γνωστό ότι προτίθενται να μη συμμετάσχουν στον διάλογο και να αποχωρήσουν εφόσον θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εκπροσώπους που δεν ανήκουν σε μπλόκα και στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία.

"Ναι" από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων
Θετικά ως προς τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στην αυριανή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τοποθετήθηκαν και επίσημα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της, Χρήστος Γκόντιας και Γιάννης Παναγής.

Παράλληλα, οι ίδια επισήμαναν ότι ήδη έχουν «κλειδώσει» και συναντήσεις με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αύριο στις 17.00, ενώ μιάμιση ώρα αργότερα θα έχουν συζητήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Επιπλέον, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και την Ένωση Κεντρώων.

«Όχι» στο διάλογο από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν σε σημερινή τους συνάντηση οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι, «στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα» και στο πλαίσιο αυτό μας τόνισε «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».

Ραντεβού με Τσίπρα θέλει η Νίκαια
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό αποφάσισαν ομόφωνα, να ζητήσουν για μεθαύριο Τρίτη οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων που μετείχαν σήμερα στην αγροτική σύσκεψη της Νίκαιας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.

Αναφερόμενος στα αιτήματα τόνισε ότι, το πρώτο αφορά την απόσυρση του ασφαλιστικού, που όπως σχολίασε έχει προς το παρόν καταστεί ανενεργό και προειδοποίησε ότι όταν θα κατατεθεί στη βουλή οι αγρότες θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχουν στις γενικές διαμαρτυρίες.

Τα υπόλοιπα θέματα που θέτουν προς συζήτηση είναι:
- κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ,
- κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης,
- αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,
- αφορολόγητο πετρέλαιο,
- μείωση του αγροτικού ρεύματος,
- κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια
- καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων
- κατάργηση του φόρου στο κρασί και
- απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι οι αγρότες που συνεδρίασαν σήμερα στη Νίκαια δεν συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες καθώς δεν έχουν τα ίδια αιτήματα.

Δεν βγήκαμε στο δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συνάντηση, βγήκαμε ενάντια στην πολιτική που μας παίρνει τα 8 από τα 10 ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν συμμετέχουμε σε στημένους διαλόγους» λένε οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου
«Επεκτείνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα» αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Οροπεδίου Λασιθίου, οι οποίοι παραμένουν στην περιοχή.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνουν: «Δεν συμμετέχουμε σε στημένους διαλόγους, δεν ξεπουλάμε τους αγώνες μας, συνεχίζουμε ενωμένοι έως να δικαιωθούμε».

Το συντονιστικό όργανο του μπλόκου του Οροπεδίου επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου με την κατάληψη του οδικού δικτύου που οδηγεί στο Ηράκλειο, αποτελούν το μοναδικό μπλόκο στο νομό Λασιθίου και το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Κρήτη.

Αφού κάνει αναφορές στις κινητοποιήσεις και τις δραστηριότητες του μπλόκου το διάστημα αυτό, δηλώνει ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι συμμετέχουν έμπρακτα στον αγώνα των αγροτών και των μπλόκων όλης της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα τα οποία, όπως λένε, «θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή και στον Λασιθιώτη αγρότη και κτηνοτρόφο».

Με την ίδια ανακοίνωση τους ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό και να συζητηθεί σε νέα βάση με διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο. Ζητούν ακόμη να καταργηθεί η πρόταση του φορολογικού νομοσχεδίου και να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης, ζητούν αφορολόγητο ατομικό εισόδημα στα 12.000 ευρώ αυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Εξάλλου ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια.

Τέλος, ζητούν να γίνει «επιτέλους ο αναγκαίος προγραμματισμός και η δρομολόγηση για την επίλυση των έργων που απαιτούνται για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της περιοχής μας (αναδιάρθρωση αγροτικής γης, αρδευτικό, οδικό δίκτυο προσπέλασης της περιοχής), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το υψηλό κόστος παραγωγής και την επιβίωση του αγροτικού κόσμου».

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σε εξέλιξη είναι από το απόγευμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Δευτέρας με αντιπροσωπεία των αγροτών, για το ασφαλιστικόΣτη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Γεροβασίλη: Δεν παρεμβαίνουμε στον ορισμό των εκπροσώπων
Την ελπίδα ότι στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την αποψινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016.

Η εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και προσθέτει:

«Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Παρεμβάσεις προανήγγειλε ο Αποστόλου
Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του εν όψει της αυριανής συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις.

Ακόμη, ο κ. Αποστόλου με συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής” προαναγγέλλει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και των οικονομικών μεγεθών του αγροτικού εισοδήματος, για την απόκτηση ρευστότητας, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που μένει τελικά στον παραγωγό και για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον τομέα των εφοδίων, της ενέργειας και της χρήσης νερού.

Ο κ. Αποστόλου, επίσης, αναφέρει ότι με τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» με κριτήριο το 51% των εισοδημάτων του να είναι από τον γεωργικό τομέα, εξασφαλίζεται ότι πρόκειται πράγματι για κατοίκους της υπαίθρου που έχουν ως κύρια δραστηριότητα το αγροτικό επάγγελμα και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται η ανάγκη να συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα αγροτική και εκείνοι που ζουν στην ύπαιθρο, παράγουν, αλλά έχουν και έσοδα από άλλες δραστηριότητες.

Τέλος, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση ενισχύει, μέσω κινήτρων, τις συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, με στόχο, αφ' ενός, «να εξαλειφθούν τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος», θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη μη επανάληψή τους και, αφ' ετέρου, να βοηθηθούν οι αργότερα «να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς, δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις», επιτυγχάνοντας χαμηλό κόσμος παραγωγής και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Τι θα προτείνει στους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας:
- Ασφαλιστικό: Εισφορές 12% ή 15% ή 20% του φορολογητέου εισοδήματος. Την επιλογή θα κάνουν οι αγρότες
- Αγροτικό μητρώο: Θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες
- Εργόσημο και για τα μέλη της οικογένειας
- Με το εργόσημο τα μέλη της οικογένειας θα έχουν ασφάλιση
- Επεκτείνεται το εργόσημο και στους παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς
- Ταχύτερη επιστροφή Φόρων και ταχύτερος συμψηφισμός ΦΠΑ
- Δέσμευση για φορολογικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα