ΣΙΝΕ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Σωστό ή λάθος το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά το φαγητό;

Είναι τελικά το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεσματικότερο για τη στοματική υγιεινή αμέσως μετά το γεύμα;

Απάντηση στο συχνό αυτό ερώτημα ...

των ασθενών προς τους οδοντιάτρους έρχεται να δώσει μία σειρά από ιατρικές έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η πρακτική αυτή μπορεί, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία των δοντιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζάχαρη που περιέχουν οι τροφές μεταβολίζεται από τα βακτήρια ή την πλάκα που υπάρχει στο σμάλτο κι έτσι παράγονται οξέα που οδηγούν σε παθήσεις των ούλων.

Έτσι, είναι απολύτως θεμιτό να θέλουμε να απαλλαγούμε από τα υπολείμματα των τροφών όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτό δεν είναι πάντοτε σωστό.

Παράλληλα, πολλές από τις ουσίες που προκαλούν τερηδόνα δεν περιέχουν μόνο σάκχαρα αλλά είναι και αρκετά όξινες.

Το ιδανικό pH για τη στοματική κοιλότητα είναι 7 κι όταν καταναλώνουμε όξινες τροφές, η τιμή αυτή πέφτει. Τα οξέα διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών κι έτσι καταστρέφουν το σμάλτο. Όταν λοιπόν βουρτσίζουμε τα δόντια τη στιγμή που υπάρχουν οξέα στο στόμα, το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένουμε περίπου μισή ώρα μετά το τελευταίο μας γεύμα πριν πλύνουμε τα δόντια, καθώς το σάλιο εξουδετερώνει από μόνο του τα οξέα που υπάρχουν στο στόμα.

Ιδανικά, μπορούμε να ξεπλύνουμε στο διάστημα αυτό το στόμα μας με νερό ή να χρησιμοποιήσουμε αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα, ώστε το pH να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και να προληφθεί η πλάκα.