ΣΙΝΕ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Νέα τεχνολογία στα φώτα των αυτοκινήτων μειώνει την ταχήματα

Η εξέλιξη των συστημάτων φωτισμού των αυτοκινήτων είναι εντυπωσιακή. Οι βασικές μονάδες παραγωγής φωτός που διέθεταν τα αυτοκίνητα της...
περασμένης δεκαετίας δεν έχουν καμία σχέση με τις πολύπλοκες τεχνολογικές εφαρμογές που τοποθετούνται στα νέα μοντέλα.

Οι νέες μονάδες παραγωγής φωτός εξασφαλίζουν πολλά πλεονεκτήματα. Κατ' αρχήν, προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα φωτός και καλύτερη στρωμάτωση. Καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα ενέργειας από την μπαταρία και το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Έτσι, συμβάλουν και στημείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Είναι ομορφότερα, ενώ πρόσφατα απέκτησαν την δυνατότητα να εντοπίζουν το αντίθετα κινούμενο όχημα και να σβήνουν αυτόματα οι συστοιχίες που «τυφλώνουν» τους άλλους οδηγούς.

Η Ford λανσάρει μια νέα τεχνολογία φωτισμού που διευκολύνει τους οδηγούςνα μην «τυφλώνουν» τους άλλους χρήστες του δρόμου. Η νέα τεχνολογία προβολέων με αντιθαμβωτική λειτουργία (Glare-Free Highbeam), απαλλάσσει τους οδηγούς από το άγχος να χαμηλώσουν τα φώτα τους, μόλις αντιληφθούν ένα αντίθετα κινούμενο όχημα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν αποσπάται η προσοχή του από την οδήγηση και μειώνονται οι πιθανότητες να συμβούν ατυχήματα κατά την διάρκεια της νύχτας.

Το σύστημα Glare-Free Highbeam χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ που ανιχνεύει τους προβολείς ή τα πίσω φώτα οχημάτων και ποδηλάτων σε απόσταση έως 800 μέτρων τη νύχτα. Η οδήγηση με αναμμένη τη μεγάλη σκάλα φώτων επιτρέπει στους οδηγούς να βλέπουν τα εμπόδια στο δρόμο πολύ νωρίτερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυτόματοι προβολείς ενεργοποιούνται μέχρι 10 φορές περισσότερο από όσο όταν οι οδηγοί αλλάζουν οι ίδιοι από μεσαία σε μεγάλη σκάλα φώτων και αντίστροφα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: