ΣΙΝΕ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Αυτοί είναι οι δέκα πιο πλούσιοι Έλληνες στον κόσμο

Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου από το περιοδικό Forbes, που δεν έσπασε, ούτε φέτος, την παράδοση.

Έτσι, λοιπόν δημιουργήθηκε η λίστα με τους 1.810 ανθρώπους που συγκεντρώνουν στα χέρια τους τον πλούτο αυτού του κόσμου. Η συνολική αξία των περιουσιών των πλουσίων του κόσμου ξεπερνά τα $6.48 τρισεκατομμύρια, ποσό που μπορεί να έχει μειωθεί από την περσινή αντίστοιχη λίστα, ωστόσο εξακολουθεί να προκαλεί ζαλάδα.

Στην κορυφή της λίστας για τους Έλληνες και στην θέση 286 συνολικά βρίσκεται ο Τζιμ Ντέιβις, ιδιοκτήτης της εταιρείας υποδημάτων New Balance, με περιουσία 4,9 δισ. ευρώ.


Ας δούμε τη λίστα από τον φτωχότερο στον πλουσιότερο:

10. Φιλάρετος Καλτσίδης: Στο παρελθόν έχει καταφέρει να ανακηρυχτεί ως ο πλουσιότερος Έλληνας στον πλανήτη. Φέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν καθώς καταλαμβάνει την 1198η θέση στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Ο ίδιος διατηρεί και την Ελληνική και την Ρώσικη υπηκοότητα, ενώ η τσιμεντοβιομηχανία του, Eurocement Holding AG, είναι η μεγαλύτερη στη Ρωσία.

9. Πίτερ Πετρόπουλος (Πέτερσον): Βρίσκεται στη θέση 1121 με περιουσία 1,6 δις. Eίναι επιχειρηματίας, τραπεζίτης, συγγραφέας και πολιτικός, ενώ διετέλεσε γραμματέας Εμπορίου των ΗΠΑ από τις 29 Φεβρουαρίου 1972 έως τον Φεβρουάριο του 1973, υπό την προεδρία του Νίξον. Θεωρείται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

8. Αλέξανδρος Σπανός: Βρίσκεται στην 1067η θέση της λίστας με περιουσία 1,7 δις. Ασχολείται με το real estate και κατοικεί στις ΗΠΑ, ενώ είναι ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.

7. Γιώργος Αργυρός: Βρίσκεται στην θέση 1011 με περιουσία 1,8 δις δολάρια. Ασχολείται με το real estate και επενδύσεις και είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ισπανία.

6. Σπύρος Λάτσης: Βρίσκεται στην 906η θέση με περιουσία 2 δις δολάρια. Είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Σπούδασε στο London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση. Αν και καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε το EFG Group και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο. Διαμένει μόνιμα στη Γενεύη. Πρόσφατα η εταιρεία του προχώρησε σε μεγάλη εξαγορά ύψους 1,34 δισ. δολαρίων.

5. Ντιν Μητρόπουλος:
Στη θέση 722 με 2,4 δις δολάρια. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας Pabst Brewing, παράγει πάνω από 24 μάρκες μπύρας και ποτών. Η οικογένεια του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ήταν 9 ετών.

4. Φίλιππος Νιάρχος:
Bρίσκεται στην 688η θέση, με 2,5 δις δολάρια. Συλλέκτης. Μόνο η συλλογή τους από πίνακες και έργα τέχνης υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 1 δις δολάρια.

3. Τζον Πολ Ντετζόρια: Ελληνοιταλός που κατέχει την εταιρία «John Paul Mitchell Systems», η οποία παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών. Μάλιστα πριν χτίσει την αυτοκρατορία του, ήταν άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητο του. Βρίσκεται στη θέση 595 με περιουσία 2,9 δις.

2. Τζον Κατσιματίδης: βρίσκεται στη θέση 477 με 3,4 δις δολάρια. Ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 Βενζινάδικα αλλά και εταιρείες Real Estate.

1. Τζιμ Ντέιβις: Ο ελληνικής καταγωγής Jim Davis εμφανίζεται στην 286η θέση της λίστας, με περιουσία που υπολογίζεται στα 4,9 δις. Πέρσι βρισκόταν περίπου 200 θέσεις πιο κάτω καταλαμβάνοντας την 481 θέση 481 με περιουσία 3,7 δις δολάρια. Ο Davis είναι ο εμπνευστής και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας υποδημάτων New Balance. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα στις ΗΠΑ.