ΣΙΝΕ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Όταν σε ένα παγκάκι, πρόσφυγας και τουρίστας, με διαφορετική κουλτούρα συζητούν

Εντοπίζουν ένα παγκάκι και κάθονται μέσα στο δάσος. Συστήνονται, χαμογελώντας. Στην αρχή επικρατεί αμηχανία. Ο Τίλμαν, είναι ένας Γερμανός που...
βρέθηκε στη Λέσβο για διακοπές. Ο Γκάνεμ, ένας Σύρος που έφτασε με βάρκα, εκεί, μόλις την προηγούμενη ημέρα, έχοντας αφήσει πίσω του έναν φρικτό πόλεμο.

Η ζωή των δύο ανδρών αυτή τη στιγμή είναι τόσο διαφορετική. Αλλά βρίσκουν έναν κώδικα επικοινωνίας. Και γελώντας, κανονίζουν να συναντηθούν στην Στουτγάρδη. Εκεί μένει ο Τίλμαν, ενώ ο Γκάνεμ ελπίζει να φτάσει κάποια στιγμή στη Γερμανία.

Μέχρι τότε, κοινό σημείο αναφοράς τους παραμένει η Λέσβος. Εκεί όπου από τις αρχές του 2015, όταν άρχισε να κορυφώνεται οι προσφυγική κρίση, συνυπάρχουν τουρίστες και άνθρωποι απελπισμένοι, που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ενα ζευγάρι από την Ολλανδία αποφάσισε να φέρει αυτές τις δύο πλευρές πιο κοντά. Η Μαριέκε βαν ντερ Βέλντεν και ο Φίλιπ Μπρινκ σκέφτηκαν το πρότζεκτ «Το Νησί ''Ολοι μαζί''» τον περασμένο Μάιο. Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, πέρυσι, το έκαναν πράξη. Η ιδέα τους περιλαμβάνει πορτρέτα, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και μία διαδραστική ιστοσελίδα. Και στο επίκεντρο, η συνάντηση δύο ανθρώπων των οποίων οι δρόμοι συναντήθηκαν απροσδόκητα: ενός τουρίστα και ενός πρόσφυγα κάθε φορά.

Καθόρισαν λοιπόν συναντήσεις ενός τουρίστα και ενός πρόσφυγα κάθε φορά, σε διάφορα σημεία της Λέσβου. Εδωσαν στους συμμετέχοντες κάρτες με ερωτήσεις που θα έκαναν στον άλλον, αν και τελικά κάποιες συζητήσεις έγιναν πιο φυσικά. Κάθε ένας μιλούσε στη μητρική του γλώσσα- ολλανδικά, αγγλικά ή αραβικά- και γινόταν απευθείας μετάφραση από ακουστικό.

Κάπως έτσι γνωρίστηκαν ο Τίλμαν και ο Γκάνεμ, αλλά και πολλοί ακόμη, κάθε ηλικίας. Η Σέλμα για παράδειγμα, μία 24χρονη Γερμανίδα φοιτήτρια της ιατρικής που ήταν στη Λέσβο με τη μητέρα και της αδερφής της, συνάντησε τον Χουσάμ, έναν 26χρονο δικηγόρο από τη Δαμασκό, ο οποίος ήθελε να φτάσει στη Γερμανία. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Χουσάμ μαζί με 50 ακόμη άτομα έφτασαν στη Λέσβο με μία πλαστική βάρκα.

«Πώς ήταν η ζωή σου πριν από πέντε χρόνια;», ήταν από τις πρώτες ερωτήσεις που ειπώθηκαν. «Πριν από πέντε χρόνια είχα όνειρα και οι φιλοδοξίες», της είπε ο Χουσάμ. «Είχα ήδη αρχίσει να πετυχαίνω τους στόχους μου. Ομως, η κατάσταση άλλαξε και πλέον δεν υπήρχε κάτι που μπορούσα να κάνω. Τα πάντα στη ζωή μου σταμάτησαν», συμπλήρωσε. Ο Μοχάμαντ, ένας 50χρονος Κούρδος πρώην εστιάτορας από το Χαλέπι, διηγήθηκε στον Γιαν, έναν 56χρονο από την Ολλανδία πώς παραλίγο να τον σκοτώσουν τρεις φορές στη Συρία.

Οι πιο τρυφερές συζητήσεις όμως έγιναν ανάμεσα στα παιδιά. Δύο αγόρια, το ένα από τη Δαμασκό και το άλλο από τα Νησιά της Μάγχης, κάθισαν σε κούνιες και συζήτησαν για τους αγαπημένους τους ποδοσφαιριστές. Συμφώνησαν ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν από τους καλύτερους.

Σύμφωνα με τους δύο Ολλανδούς που τα οργάνωσαν όλα αυτά, οι πρόσφυγες που συμμετείχαν στο πρότζεκτ κατάφεραν μετά από καιρό να φτάσουν με ασφάλεια στη Γερμανία ή την Αυστρία και μένουν σε κέντρα υποδοχής.

Η 24χρονη Σέλμα από την Ολλανδία και ο 26χρονος Χουσάμ από τη Συρία


Η 14χρονη Αν-Μαρίν από την Ολλανδία και η 24χρονη Μπίρβαν από τη Συρία


Ο 65χρονος Γκάνεμ από τη Συρία και ο 50χρονος Τίλμαν από τη Γερμανία


Η 54χρονη Σέετ από την Ολλανδία και η 43χρονη Μαγιάντα από τη Συρία


Ο 56χρονος Μαρσέλ από την Ολλανδία και ο 33χρονος Χασάν από τη Συρία


Η 7χρονη Γιοάνα από τη Συρία και η 54χρονη Μονίκ από την Ολλανδία


Ο 51χρονος Ρασάντ από τη Συρία και ο 19χρονος Οτις από την Ολλανδία


Ο 50χρονος Μοχάμαντ από τη Συρία και ο Γιαν


Ο 5χρονος Αρτσι από τη Βρετανία και ο 6χρονος Γουίσαμ από τη Συρία


Ο 30χρονος Σάφι από τη Συρία και η 22χρονη Κέα από τη Γερμανία


Η 20χρονη Σουχάιλα από τη Συρία και η 45χρονη Πέτρα από την Ολλανδία


Ο 11χρονος Αλάα από τη Συρία και ο 9χρονος Φιν από τη Βρετανία

briefingnews.gr