ΣΙΝΕ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ «ΚΟΝΤΑ» ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΠΤΣΙΔΗ…!

Του Γιώργου Νούτσου

Εδώ και καιρό, συνειδητά, απείχα από τα τοπικά δρώμενα, πιστός στην θέση αρχής, πως εφόσον υπάρχουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι, επιφορτισμένοι να...

χειρίζονται τα πράγματα του τόπου, εμείς οι άλλοι και πολύ περισσότερο, όσοι σε παρελθόντα χρόνο, είχαμε υπηρετήσει σε ρόλους αντίστοιχους, οφείλουμε, να τους παρέχουμε πεδίο δράσης, ώστε ελεύθεροι και ανεπηρέαστοι να ξεδιπλώνουν τις αρετές τους και να υλοποιούν το όραμά τους .

Αυτό από σήμερα αλλάζει. Αφορμή για την επανατοποθέτησή μου στα Τοπικά ζητήματα, υπήρξε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο κι όσα εκεί διαδραματίστηκαν…

Είναι αδύνατον να μη σταθώ στην πολιτικά αμετροεπή και πρόδηλα υποκριτική στάση του πρώην Νομάρχη και Δημάρχου κου Κουπτσίδη, που με την προσφιλή τακτική του, τα λόγια και τις «πολιτικές» του, έρχεται και υποτιμά για μια ακόμα φορά με τρόπο προσβλητικό τη νοημοσύνη κάθε σκεπτόμενου πολίτη.

Είναι βέβαια, πάγια τακτική στην πολιτική, όταν κάτι δεν σου βγαίνει, να πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Ο Δήμαρχος κος Δασταμάνης, υπήρξε αποκαλυπτικός, απόλυτος και σαφής για τα έργα και τις ημέρες του κου Κουπτσίδη τόσο στο Δήμο όσο και στις Δημοτικές επιχειρήσεις.

Πολιτικές περίεργες και ερωτήματα, που σαφώς και χρήζουν απαντήσεων, αποτυπώνονται ανάγλυφα στα στοιχεία που ο κος Δήμαρχος παρουσίασε. Οι αριθμοί, είναι αλάνθαστοι. Και πιστοποιούν μια διαχείριση, που άφησε πίσω της τεράστια χρέη που οφείλουν επαρκώς να αιτιολογηθούν και μια Δημοτική Επιχείρηση, την ΑΝΔΗΓ στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης και της ουσιαστικής ανυπαρξίας.

Είναι πρόκληση στο θυμικό του κόσμου, να κωφεύεις στις καταγγελίες και να επιχειρείς στους προηγούμενους, να φορτώσεις τις ευθύνες. Πολύ περισσότερο, όταν οι προηγούμενοι – και αναφέρομαι στον εαυτό μου – αποδεδειγμένα, δεν σου άφησαν χρέη, αλλά μια επιχείρηση δυνατή, υγιή, με ταμειακό υπόλοιπο, με ζωντανά τα Σφαγεία και κυρίως με μια ισχυρή παρακαταθήκη έργου, που αποτυπώνεται στις ώριμες μελέτες που συνέταξε και αποπλήρωσε και πάνω στις οποίες βασίστηκε το όποιο έργο στη συνέχεια εκτέλεσε ο κος Κουπτσίδης επί θητείας του…!

Και γίνομαι περισσότερο συγκεκριμένος. Η ΑΝΔΗΓ κατάφερε με κόπο πολύ και δουλειά μεθοδική, να παράξει επί θητείας μου, ένα πολύ σημαντικό έργο, εξαιρετικά επιβοηθητικό του συνολικού έργου που καλούνταν ο Δήμος Γρεβενών να επιτελέσει.

Με την σημαντική συνεισφορά των στελεχών της που ήταν επιφορτισμένα να τρέξουν τη λειτουργία της και την καλή γνωστική και τεχνική κατάρτιση του Γενικού Διευθυντή της κου Λάτσου, επιτέλεσε όσο καλύτερα μπορούσε το ρόλο της, κατόρθωσε να παράξει έργο, να έχει έσοδα, να μην οφείλει χρήματα σε προσωπικό, Δημόσιο και Ασφαλιστικούς φορείς, να λειτουργεί με αξιοπρέπεια τα Σφαγεία τα οποία σημειωτέον, ο προκάτοχός μου δήμαρχος Αθ. Ζιώγας είχε - σε συνεργασία με τον έτερο πρ. δήμαρχο Αγίου Κοσμά Γιάννη Παπαδόπουλο – εμπνευστεί, μελετήσει και κατασκευάσει, με μένα να έρχομαι να τα ολοκληρώνω και να τα εγκαινιάζω, θέτοντας τα θεμέλια για μια πολλά υποσχόμενη θετική πορεία.

Προφανώς, στην πορεία αυτή δεν μπόρεσα έγκαιρα να προβλέψω τον παράγοντα Κουπτσίδη, που συνειδητά (;) απαξίωσε τη λειτουργία της, καθότι επέλεξε να δώσει βάρος στην άλλη Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου, την γνωστή σε όλους ΑΝΓΡΕ, που σημειωτέον, εγώ του επέτρεψα - με πρόταση μου και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - δυο μέρες πριν παραδώσω την Δημοτική Αρχή στις 31 Δεκεμβρίου 2010, να την «κουβαλήσει» από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όπου μέχρι τότε υπάγονταν, στο Δήμο Γρεβενών. Μια επιλογή μου τότε, δυστυχώς, απόλυτα λανθασμένη, της οποίας η πραγματικότητα με βαραίνει !

Τα αποτελέσματα σήμερα είναι σε όλους γνωστά κι έχουν τα χαρακτηριστικά που πιο πάνω εναργώς περιέγραψα. Η απαξιωμένη επί Κουπτσίδη ΑΝΔΗΓ, παρήγαγε επί δικής μου θητείας, σημαντικό έργο , παραδίδοντας τελικά, με την ολοκλήρωση της θητείας μου 17 ώριμες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε το έργο Κουπτσίδη τα επόμενα τρισήμιση χρόνια.

Επιτρέψτε μου, για την αποκατάσταση της αλήθειας να γίνω πιο συγκεκριμένος…

Το έργο της Ύδρευσης του Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ περίπου, ήταν έργο, που τα πρώτα του βήματα έγιναν επί Ζιώγα, μέσα στη δική μου θητεία, ολοκληρώσαμε τις μελέτες, το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίσαμε τα χρήματα και προκηρύξαμε τον Διεθνή Δημόσιο Διαγωνισμό, ενώ ο κος Κουπτσίδης είχε απλά τη χαρά και τη τιμή να το υλοποιήσει. Ακόμα και σήμερα όμως αναζητώ στις Δημόσιες τοποθετήσεις του, ένα λόγο μεγαθυμίας και αναγνώρισης της δικής μου προσφοράς στο έργο αυτό, που βέβαια ποτέ δεν υπήρξε…!

Το έργο των Αστικών Αναπλάσεων από την Κεντρική Πλατεία, τα Αμπέλια μέχρι και τις Εργατικές Κατοικίες, ύψους περ. 8 εκατ. ευρώ, ήταν ένα έργο που εγώ συνέλαβα, μελέτησα και ωρίμασα, για να μπορέσει έτσι με το άνοιγμα του ΕΣΠΑ ο κος Κουπτσίδης να το εντάξει, να το δημοπρατήσει και να το υλοποιήσει. Επί τέσσερα χρόνια και πάλι καμία φωνή αναγνώρισης !!!

Το έργο των Αστικών Αναπλάσεων των Τοπικών Διαμερισμάτων του Βορείου Τμήματος του Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού περ. 5 εκατ. ευρώ, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με την ΑΝΔΗΓ το ωρίμασε και του το παρέδωσε έτοιμο προς ένταξη και δημοπράτηση. Επί τέσσερα χρόνια και πάλι καμία φωνή αναγνώρισης !!!

Το έργο της Ανάπλασης του Γρεβενίτη ποταμού, ήταν ένα έργο που η ΑΝΔΗΓ ωρίμασε και του το παρέδωσε, έτοιμο προς ένταξη και υλοποίηση.

Είναι πολλά αυτά στα οποία ακόμα θα μπορούσα να αναφερθώ , για να καταδείξω , πως πρωτίστως η πολιτική απαιτεί πολιτική γενναιότητα και μεγαλοσύνη, πράγμα που όπως αποδεικνύεται ο κος Κουπτσίδης δεν φαίνεται να διέθετε ! Υλοποίησε έργα που εμείς με απόλυτη ωριμότητα του παραδώσαμε για να υλοποιήσει, ενώ αντίθετα ο ίδιος τίποτα ώριμο δεν παρέδωσε στον αντικαταστάτη του κο Δασταμάνη, παρά μόνο ημιτελείς και προβληματικές μελέτες, που φυσικό κι επόμενο ήταν στην συνέχεια να απενταχθούν, όπως κι έγινε !

Το θέμα λοιπόν, δεν είναι πως υλοποίησε καθ ολοκληρίαν δικά μας έργα, χωρίς ποτέ να μας τα αναγνωρίσει…! Καλώς έπραξε, εφόσον έτσι έκρινε… Το θέμα είναι πως απαξίωσε πολλά περισσότερα, που επίσης του παραδώσαμε, αλλά επέλεξε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, ακριβώς επειδή ήταν δικά μας …!

Τελείως επιγραμματικά να αναφέρω την απόλυτη ωριμότητα της μελέτης για την κατασκευή του Λαογραφικού Μουσείου και της Δημοτικής Πινακοθήκης, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, στο οικόπεδο του δωρεοδότη ευπατρίδη Κώστα Στεργιάδη.

Την μελέτη για την Ανάπλαση του Υπαίθριου Θεάτρου, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ και του Περιαστικού Δάσους στο Καστράκι, , που προς τιμήν του, πρόσφατα, προθυμοποιήθηκε αναγνωρίζοντας την σημαντικότητά του, να εντάξει σε Προγράμματα της Περιφέρειας ο κος Σημανδρακος, ώστε να προχωρήσουν.

Την μελέτη ανάπλασης του μεγάλου Πάρκου στον Μερά, προυπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, έργο για το οποίο προσωπικά είχα εξασφαλίσει χρηματοδότηση 300 χιλ. ευρώ μέσω του κου Παυλόπουλου από την Θησέα, το οποίο ποτέ δεν εκτελέστηκε ενώ αντίθετα χάθηκαν και τα χρήματα που είχαμε δεσμεύσει.

Την ολοσχερή απαξίωση της Πόλης του Μανιταριού, ενός εξαιρετικού πόλου έλξης τουριστών και εξωστρέφειας του Νομού μας, καθώς παντελώς εξαφανίστηκε ακόμα και από το λεξιλόγιο του κου Κουπτσίδη…!

Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά. Ήδη όμως νιώθω πως καταχράστηκα το χώρο και το χρόνο των αναγνωστών μου, για αυτό και θα σταθώ στο επιμύθιο αυτής μου της παρέμβασης…

Οι «πολιτικοί άνδρες», για να χαρακτηρίζονται ως τέτοιοι, θα πρέπει να επιδεικνύουν ανωτερότητα, γενναιότητα, μεγαθυμία, με αυτογνωσία να πορεύονται, οι πράξεις τους να χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια, η πολιτική ηθική να είναι ο βασικός τους οδηγός και το συμφέρον του τόπου η μόνιμη στόχευσή τους…

Δυστυχώς για τον κο Κουπτσίδη, πολιτικά και μόνον κρίνοντας και χωρίς καμία απολύτως προσωπική εμπάθεια, φρονώ, πως με αυτές τις συμπεριφορές, έχασε το τραίνο της πολιτικής καταξίωσης του και δεν ξέρω αν το διάστημα που απομένει προλαβαίνει να περισώσει οτιδήποτε από την υστεροφημία του...! Με τα παραπάνω όμως συνέβαλε και σε κάτι θετικό…

Υπήρξε η αφορμή για την ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση μου στα του τόπου μου ! Με την αυτονόητη επισήμανση, πως πλέον, δεν θα είναι μόνος του στις πολιτικές του πρωτοβουλίες..! Θα είμαστε «κοντά».

Απέκτησε μια «σκιά» που ασμένως θα τον «ακολουθεί», θα τον κρίνει και θα τον αντιπαλεύει πολιτικά, γιατί αυτό κρίνω πως υπηρετεί το καλό του τόπου μου και το συμφέρον των συμπολιτών μου…!

Σ αυτή την πορεία, καλώ όλους τους Γρεβενιώτες που επικροτούν τον τρόπο σκέψης μου κι αναγνωρίζουν την προσφορά μου, μαζί να πορευτούμε μια νέα πορεία δημιουργίας και προσφοράς στον τόπο, υπηρετώντας την αλήθεια και αφήνοντας οριστικά στο περιθώριο, συμπεριφορές, που δίχασαν και πλήγωσαν, καθώς και τους εμπνευστές τους…!

Γιατί… τα Γρεβενά φίλοι μου, πρωτίστως, οφείλουν να μας ενώνουν…….!




Δεν υπάρχουν σχόλια: