ΣΙΝΕ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Τι συμβαίνει με τον τάφο του Δημήτρη Μητροπάνου; Τι ζητά η οικογένειά του

Αίτημα να μη γίνει εκταφή του Δημήτρη Μητροπάνου υπέβαλε η οικογένεια του τραγουδιστή, που πέθανε τον Απρίλιο του 2012.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η χήρα του Δημήτρη Μητροπάνου, Βένια,στις 10 Φεβρουαρίου, ζητά από την αρμόδια υπηρεσία Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων, «να μη συντελεστεί η εκταφή και να παραμείνει ο τάφος εσαεί δεδομένου ότι ο αείμνηστος, όπως μαρτυρείται στον Τύπο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο συλλογικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να παραμείνει επισκέψιμος ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας».

Το σημείωμα συνυπογράφουν οι κόρες Αναστασία και Μυρσίνη και η αδελφή του Σμαράγδα καταλήγει, λέγοντας πως «ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεισέφερε στον πολιτισμό από το δικό του μετερίζι για πάνω από 45 χρόνια και θεωρούμε εύλογο αίτημα την παραμονή του τάφου του εσαεί στο σημείο, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση».



Το αίτημα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη.
«Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, η ταφή του τραγουδιστή έγινε στις 16 Απριλίου 2012 σε τάφο τριετούς χρήσεως με την καταβολή των αναλογούντων τελών και δικαιωμάτων», γράφει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του κοιμητηρίου, η ανακομιδή των οστών γίνεται μετά από 3 χρόνια, ωστόσο, είναι δεκτή η παράταση εκταφής για ένα μόνο έτος, αν το ζητήσουν οι οικείου του νεκρού και δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του κοιμητηρίου, ενώ γίνεται και η καταβολή προκαταβολικά του δικαιώματος παρατάσεως.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, όντως δόθηκε παράταση ταφής έως τις 12/04/2016 αλλά «τα ανωτέρω τέλη παράτασης ταφής δεν έχουν πληρωθεί».

Τι αναφέρει όμως η υπηρεσία του Δήμου;
Ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα να παραχωρούνται τάφοι τριετίας τιμής ένεκεν για να θάβονται πρόσωπα «και μόνον αυτά, με εθνική κοινωνική και πολιτική δράση που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Έθνος».

Η υπηρεσία δεν εισηγείται θετικά ή αρνητικά, ενώ δεν υπάρχει και εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που προφανώς υπολειτουργεί.

Οι πληροφορίες θέλουν την λύση να δίνεται από την παράταξη του Γιώργου Καμίνη, που θα εισηγηθεί θετικά, ζητώντας και από τις άλλες πλευρές ανάλογη στάση.

Οι τάφοι τριετίας στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών παραχωρούνται με τέλη που κυμαίνονται μεταξύ 1.250-1.850 ευρώ, ενώ οι οικογενειακοί που αγοράζονται κοστίζουν και πάνω από 80.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: