ΣΙΝΕ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Τα “μερομήνια” αμφισβητούνται από την μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν.


Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Επίσης, ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Η πρόγνωση του καιρού γινόταν τον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα.

Τα μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει, όμως, πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.


Μάρτιος 2016

Αρχές μήνα 1 έως 14: Ο μήνα Μάρτιος θα ξεκινήσει με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και γενικά με πολλές από τις πρώτες ημέρες του με καλό καιρό. Από τις 8 περίπου του μήνα και μετά φαίνεται ότι ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνετε σιγά σιγά με βροχοπτώσεις οι οποίες θα έχουν γενικευμένο χαρακτήρα από τις 14 και μετά.

Μέσα μήνα 15 έως 24: Από τις 15 και έπειτα περιμένουμε αρκετές βροχοπτώσεις που κατά βάση θα επηρεάσουν τα βόρεια – βορειοανατολικά τμήματα ενώ στα υπόλοιπα θα έχουμε και ορισμένα διαστήματα μικρής βελτίωσης του καιρού. Τα φαινόμενα δεν αναμένονται να έχουν έντονο χαρακτήρα.

Τέλη μήνα 25 έως 31: Το τέλος του μήνα περιμένουμε ημέρες με συννεφιά και κάποιες σποραδικές βροχοπτώσεις έως και τις 29 περίπου, μετά θα έχουμε σημαντική βελτίωση του καιρού.