ΣΙΝΕ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε την απίστευτη ιστορία του κοριτσιού, τα μάτια της οποίας μάγεψαν όλο τον κόσμο από το εξώφυλλο του National Geographic το 1985.


Ο φωτογράφος Steve McCurry την εντόπισε το 1984 σε μία σκηνή-σχολείο σε έναν καταυλισμό αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν. Ήταν η τελευταία που πλησίασε για να φωτογραφήσει. Για εκείνη ήτνα η πρώτη φωτογραφία που θα έβγαινε, αλλά τον άφησε! Ο φωτογράφος δε θεώρησε πως η φωτογραφία αυτή είχε κάτι διαφορετικό από όλες τις άλλες που είχε τραβήξει μέχρι τότε.

Τα μάτια της όμως, όταν τον Ιούνη του 1985 έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό, συμβόλισαν τα βάσανα ενός λαού και τις ταλαιπωρίες που προκαλεί ο πόλεμος, για ολόκληρη την ανθρωπότητα! Έμεινε στην ιστορία ως το κορίτσι από το Αφγανιστάν και για πολλά χρόνια κανείς δεν ήξερε το όνομά της!

Τον Ιανουάριο του 2002, ο φωτογράφος, μαζί με αποστολή του περιοδικού επέστρεψαν στο Πακιστάν προκειμένου να την εντοπίσουν. Ένας άντρας ισχυρίστηκε ότι την γνωρίζει και ότι μένει σε ένα χωριό του Αφγανιστάν, πάνω στα βουνά, κοντά στα σύνορα.


Μετά από τρεις ημέρες συναντήθηκαν. Το κορίτσι, γυναίκα πλέον, τον θυμότανε. Το όνομά της, Sharbat Gula και η ηλικία της ήταν, τότε, 28,29,30 ετών, κανείς δεν ήξερε, ούτε και η ίδια.
Του επέτρεψε να την ξαναφωτογραφήσει και αυτή ήταν η δέυτερη φορά στη ζωή της!

Athens Magazine