ΣΙΝΕ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ο Λόγος που οι Άνθρωποι Παθαίνουν Εγκεφαλικό σε Κομμωτήριο

Τον Ιανουάριο του 2014, η Elizabeth Smith, μια μητέρα δύο παιδιών, έπαθε εγκεφαλικό που προκλήθηκε εξαιτίας μιας...
επίσκεψης σε κομμωτήριο.

Μια αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι μια αρτηρία στο λαιμό της είχε πάθει βλάβη από τον νιπτήρα ενός κομμωτηρίου στο Σαν Ντιέγκο, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Υπέβαλλε μήνυση εναντίον του κομμωτηρίου τον Δεκέμβριο του 2015. Στο κόσμο της ιατρικής υπάρχει και όρος για το περιστατικό: εγκεφαλικό επεισόδιο σαλονιού ομορφιάς.

Όσο κάποιος απολαμβάνει να του λούζουν τα μαλλιά, οι αρτηρίες του λαιμού μπορούν να κοπούν ή να πάθουν βλάβη εξαιτίας κάποιας κίνησης, όσο το άτομο κάθεται στη συγκεκριμένη πολυθρόνα-νιπτήρα.

“Όταν κάποια από αυτές τις αρτηρίες του αυχένα πάθουν βλάβη, το άτομο παθαίνει ανατομή, που είναι βλάβη του εσωτερικού του αιμοφόρου αγγείου, που οδηγεί σε μη κανονική ροή του αίματος και θρόμβωση. Στη συνέχεια αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να καταλήξουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο,” δήλωσε ο δρ. Steven R. Zeiler, επικεφαλής της έρευνας για τα εγκεφαλικά στο νοσοκομείο Johns Hopkins.

Τα πρώτα συμπτώματα της Smith εμφανίστηκαν οχτώ μέρες μετά την επίσκεψή της στο κομμωτήριο. “Ένιωθα αδυναμία στο αριστερό χέρι και πόδι,” δήλωσε η Smith στο BuzzFeed. “Κάτι δεν πήγαινε καλά. Έφτασα σε ένα σημείο, που δεν μπορούσα να σταθώ όρθια.”

“Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, τα συμπτώματα είχαν εξασθενήσει.” Έξι μέρες αργότερα, η Smith ένιωσε ναυτία και είχε τάση για εμετό.

“Πήγα κάτω να ξεκλειδώσω την πόρτα, και μπόρεσα να πάρω κρύες κομπρέσες, επειδή το κεφάλι μου έκαιγε. Με πήγαν με ασθενοφόρο στα επείγοντα. ”

Μήνες μετά την ανάρρωσή της, η Smith κάνει μήνυση στο κομμωτήριο και προσπαθεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη για αυτό το φαινομενικά άγνωστο φαινόμενο.
«Ήμουν επιφυλακτικός όταν μπήκε αρχικά και είπε ότι είχε εγκεφαλικό δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή της σε κομμωτήριο, και δεν υπήρχε κάποιο εμφανές τραυματικό γεγονός,» δήλωσε ο συνήγορος της Spencer Busby. “Όταν όμως οι γιατροί έγραψαν το πόρισμά τους, ήταν ανεξάρτητο και αδιαμφισβήτητο.

“Ρώτησα κάθε φίλη να μάθει από τον κομμωτή τους αν γνωρίζουν για το εγκεφαλικό, και το 80% των κομμωτών γνώριζαν ότι μπορείς να πάθεις εγκεφαλικό ενώ σε λούζουν. Αν όλοι το ξέρουν αυτό, τότε κάτι δεν πάει καλά, ” δήλωσε η Smith.

“Επίσης, οι συνέπειες ήταν τόσο καταστροφικές. Αν και έχω αναρρώσει σωματικά, έχω ένα μεγάλο ψυχολογικό βάρος.”
Η ακριβής αιτία του εγκεφαλικού δεν είναι ακόμα ακριβώς γνωστή, επειδή είναι πολύ σπάνια.

Εξαιτίας του περιστατικού, η Smith θέλει να γίνει γνωστό για να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

“Διδάσκουν τεχνικές ώστε κάποιοι πελάτες να λουστούν με διαφορετικό τρόπο για να μην τεντώσουν το λαιμό τους προς τα πίσω. Αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα της Elizabeth. Ένα από τα πράγματα που επικεντρώνεται είναι η επίγνωση του κινδύνου και να παίρνουν κάποια προληπτικά μέτρα για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον, ” δήλωσε ο δικηγόρος της Smith.

Για να αποφύγετε και εσείς κάτι παρόμοιο, αναζητήστε καρέκλα όπου ο λαιμός προσαρμόζεται και υπάρχει επαρκής στήριξη του αυχένα.

“Απλά προσθέστε μερικές πετσέτες στον αυχένα για να μην τραυματιστείτε. Ακόμα και συμβαίνει κάθε μέρα στον καθένα. Κουρευόμουν χρόνια, αλλά αρκεί μόνο μια φορά. ”



Και αν πιστεύετε ότι παθαίνετε εγκεφαλικό, πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα.

“Τα κοινά συμπτώματα είναι απώλεια χρήσης ενός άκρου, ξαφνικά γίνεστε αδύναμοι από μια πλευρά του σώματος, το πρόσωπο αρχίζει να παραλύει, μιλάτε σαν μεθυσμένοι, μπορεί να χάσετε την όρασή σας, ζαλίζεστε και τα βλέπετε όλα διπλά,” αναφέρει ο Zeiler.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: