ΣΙΝΕ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ο κεμεντζές της Χριστίνας Κυριακίδου Δίνει το σύνθημα για ένα γνήσια ποντιακό γλέντι

Μια νέα γυναίκα με γνήσια αγάπη για την Ποντιακή παράδοση, μια μουσικός «από κούνια», μια δεξιοτέχνης της Ποντιακής Λύρας. 
Η Χριστίνα Κυριακίδου, «ζει» τον...
Πόντο σε κάθε παράστασή της, μεταφέροντας την ομορφιά και τους ήχους του, σε όσους την παρακολουθούν.

Αυτή την Πέμπτη 14 Απριλίου στο ΞΕΦΩΤΟ, η Χριστίνα Κυριακίδου
, πιάνει τον κεμεντζέ της και δίνει το σύνθημα για ένα γνήσια Ποντιακό γλέντι. Σε μια «αντίστροφη» μουσική διαδρομή, ξεκινώντας με τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, έντεχνα και λαϊκά, αλλά και τραγούδια σύγχρονων τραγουδοποιών, η χαρισματική μουσικός, θα επιχειρήσει να «βγάλει» την Ποντιακή λύρα από τα στενά όρια της παράδοσης. Αφού αναδείξει τον μοναδικό «βραχνό» ήχο της και το γλυκό της ηχόχρωμα, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στη μουσική σκηνή του ΞΕΦΩΤΟΥ θα καταλήξει σε ένα γλέντι με χορό και τραγούδι που μόνο οι Πόντιοι ξέρουν να στήνουν!


Μαζί της επί σκηνής θα βρεθούν οι εξαίρετοι μουσικοί: Αθηνά Κυριακίδου (νταούλι- τραγούδι) και Στέλιος Κώττας πιάνο

Η Χριστίνα & η Αθηνά Κυριακίδου με δυο λόγια...
Η Χριστίνα Κυριακίδου γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1986 στην Κοζάνη και μεγάλωσε στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών. Από πολύ μικρή ηλικία ανακάλυψε το ταλέντο της στη μουσική και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στα δέκα της χρόνια. Σύντομα όμως τα βιώματα της και η καταγωγή της την έστρεψαν στην παραδοσιακή μουσική. Κάπως έτσι ξεκίνησε η «μαγική» σχέση της με την Ποντιακή Λύρα.

Φοίτησε στο Δημοτικό Ωδείο Άργους Ορεστικού και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα πλάι σε καταξιωμένους διδασκάλους του είδους. Τα ίδια βήματα ακολουθεί και η αδερφή της Αθηνά Κυριακίδου συνοδεύοντας την με το νταούλι και το τραγούδι. Δραστηριοποιούνται σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους και από το 2000 είναι ενεργά μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Μικρασιατών Γρεβενών όπου και συμμετέχουν σε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα.

Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε χοροδιδάσκαλος. Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και για δύο χρόνια κατείχε τη θέση του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου. Από το 2010 παραδίδει μαθήματα Ποντιακής Λύρας.

Από το 2004 η Χριστίνα και η Αθηνά Κυριακίδου ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική και συμμετέχουν σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέρα από την παραδοσιακή μουσική η αγάπη τους για το έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι τις οδήγησε σε πειραματισμούς με καταξιωμένους μουσικούς που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μουσικού σχήματος το οποίο συνδυάζει παραδοσιακή και έντεχνη μουσική.

Πέμπτη 14 Απριλίου,
Η Χριστίνα Κυριακίδου στο ΞΕΦΩΤΟ. Συνήθεια…ασυνήθιστη!

ΏΡΑ ΈΝΑΡΞΗΣ: 22.ΟΟ,
ΕΊΣΟΔΟΣ 10€ ΜΕ ΠΟΤΌ
ΚΡΑΤΉΣΕΙΣ: 6931091534 & 2314015911 ΥΠΕΎΘ. ΤΎΠΟΥ, ΧΡΙΣΤΊΝΑ ΤΣΌΡΜΠΑ
ΞΈΦΩΤΟ, ΛΥΚΟΎΡΓΟΥ 5, ΛΑΔΆΔΙΚΑ ΚΙΝ. 6947 52 15 03

Δεν υπάρχουν σχόλια: