ΣΙΝΕ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ποια φάρμακα μπορούν να συρρικνώσουν τον εγκέφαλο

Τα αντιγριπικά σκευάσματα, τα αντιαλλεργικά και τα υπνωτικά, είναι δυνατόν να επιβραδύνουν τη σκέψη, λένε οι ειδικοί

Κοινά φάρμακα, όπως...

αντιγριπικά σκευάσματα, αντιαλλεργικά και υπνωτικά, μπορεί να συρρικνώσουν τον εγκέφαλο και να επιβραδύνουν τη σκέψη, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», υπάρχουν ένοχα συστατικά τα οποία μπλοκάρουν την χημική ουσία «acetylcholine» (ακελτυλχολίνη) παρεμβαίνοντας στην μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στα νεύρα. Τα φάρμακα που μπήκαν στο «μάτι» των επιστημόνων είναι όσα έχουν αντιχολινεργική δράση.

Η έρευνα διεξήχθη από τον επίκουρο καθηγητή Ακτινολογίας, Σάνον Ριζάχερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Jama Neurology».

Μία ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία φαρμάκων που έχουν αντιχολινεργική δράση – τα φάρμακα αυτά συνιστώνται σε ταχυκαρδία, μείωση εκκρίσεων (ρινικών, βρογχικών, γαστρεντερικών, δακρύων, σιέλου) και στη κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, θα έπρεπε να είναι υπό παρακολούθηση.

Κι αυτό γιατί τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπλοκάρουν την δράση της ακετυλχολίνης , ενός νευροδιαβιβαστή του νευρικού συστήματος, και χορηγούνται για διάφορες αιτίες όπως υπέρταση, καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ορισμένα από αυτά πωλούνται και χωρίς συνταγή γιατρού.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως, οι επιπτώσεις των φαρμάκων με αντιχολινεργική δράση διαρκούν ένα μήνα αφότου ολοκληρωθεί η θεραπεία. Τα χάπια Zantac, τα σκευάσματα που εμπεριέχουν την ουσία «promethazine» και το υπνωτικό χάπι «Nytol» που εμπεριέχει την ουσία «diphenhydramine» , συγκαταλέγονται στη λίστα των φαρμάκων που μπορούν να εμφανίσουν αυτές τις επιπτώσεις στον οργανισμό, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Και ειδικά στην περίπτωση των ηλικιωμένων επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικών διαταραχών και άνοιας. Oι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν με τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου 451 ατόμων από τα οποία, τα 60 έπαιρναν τουλάχιστον ένα φάρμακο με μέτρια έως ισχυρή αντιχολινεργική δράση. Η ομάδα, αυτή όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες , εμφάνισε μειωμένο όγκο εγκεφάλου.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: