ΣΙΝΕ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Το Πελίτι στο Καρπερό «Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μην χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα!...»

Η ομάδα Κοζάνης της Εναλλακτικής κοινότητας «Το ΠΕΛΙΤΙ» σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών στο Αμφιθέατρο του κτιρίου του πρώην Δήμου Χασίων, στο Καρπερό, στις...
10 Απριλίου 2016, την Κυριακή, στις 11:30, μετά την εκκλησία, μοίρασε παραδοσιακούς σπόρους συμβάλλοντας στην φυτική αναπαραγωγή τους και έδωσε απλόχερα μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του, το εδώδιμο του πολιτισμού και της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας, που είναι ο κοινοτισμός, ο οποίος ήταν και είναι αυτοφυής στο μικροκλίμα του «Ελλαδικού Πολιτιστικού Τοπίου»!...
Στην συνάντηση συμμετείχαν παραγωγοί από την Καστοριά, το Αμύνταιο, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Ελασσόνα.
Η ανταλλαγή σπόρων έλαβε τη μορφή «παζαριού» με μια μόνο διαφορά, ήτοι, ότι δεν υπήρχαν χρήματα στις συναλλαγές τους και το «παζάρεμα» γινόταν με την ευχαρίστηση της προσφοράς και την δωρεά παραχώρηση των καλλιεργητικών «συνταγών»!..
Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος τόνισε την αξία της μεγάλης προσφοράς του Πελίτι στις χειμαζόμενες αξίες της Ελλαδικής Κοινωνίας και επισήμανε ότι το εγχείρημα του Πελίτι αποτελεί τη μόνη πρόταση διεξόδου από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον Τόπο μας τα τελευταία χρόνια!... Εξήρε επίσης το έργο των δύο πρωτεργατών της Τοπικής ομάδας Γρηγόρη Τσουφουλίδη και Νίκο Λόφτσαλη.
Οι εξήντα και πλέον συμπατριώτες μας έγιναν αυτόχρημα φίλοι της Εναλλακτικής Κοινότητας σαν παραγωγοί και σαν φορείς της διάσωσης και διάδοσης των παραδοσιακών σπόρων!. 


Ζαγκανίκας Σίμος


Δεν υπάρχουν σχόλια: