ΣΙΝΕ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Φοβερή Τέχνη Θα Πεθάνετε Στο Γέλιο Από Την Απόλυτη Βλακεία – «Θύελλα» Για Τον Διευθυντή Του Φεστιβάλ Αθηνών Με Τα Πέη Που Χορεύουν!

Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση του νέου διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιαν Φαμπρ, να αφιερώσει όλο το πρόγραμμα στη…
γενέτειρά του, το Βέλγιο, καθώς, όπως είπε, δεν είχε χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις!

Ελληνικό (;) Φεστιβάλ στα… βελγικά και με έργα του διευθυντή

«Για το πρώτο έτος της θητείας μου και επειδή δεν είχα χρόνο, αποφάσισα με την ομάδα μου να ασχοληθούμε με το Βέλγιο και, σιγά – σιγά, να χτίσουμε μαζί, χρόνο με τον χρόνο, το περιεχόμενο και τη κατεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ», είπε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Φλαμανδός εικαστικός, που επελέγη από τον Αριστείδη Μπαλτά και συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η φετινή διοργάνωση θα αρχίσει με έκθεση του ίδιου του… Γιαν Φαμπρ, στο Μουσείο Μπενάκη, στις 15 Ιουνίου, ενώ στις 28 του ίδιου μήνα θα διαβαστούν κάποια από τα γραπτά του και, δύο ημέρες αργότερα, θα παρουσιαστεί η παράστασή του «Preparatio Mortis».

Το… «Γιαν πίνει, Φαμπρ κερνάει» θα συνεχιστεί και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς στις 9 και 10 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η παράστασή του «Mount Olympus. To glorify the cult of tragedy», γνωστή και ως «Παλλόμενα Πέη», με γυμνούς άνδρες επί σκηνής, η οποία κατόπιν θα «ανέβει» και στην Επίδαυρο.

Αναβρασμός στους Έλληνες καλλιτέχνες

Για βελγοκρατούμενες σκηνές, αλλά και ανεργία και χαμένες θέσεις εργασίας στον ήδη βεβαρυμένο κλάδο τους, κάνουν λόγο οι Έλληνες ηθοποιοί, οι οποίοι σήμερα, Παρασκευή, στις 13:00, κάνουν ανοικτή συγκέντρωση και συζήτηση για το θέμα, στο θέατρο Σφενδόνη.

Την ίδια ώρα, «φωτιά» έχει ανάψει στα social media, τόσο από ανθρώπους της Τέχνης, όσο και από άλλους χρήστες.

«Το Φεστιβάλ ήταν γιορτή, αντάμωμα όλου του κόσμου. Και τώρα γίνεται ένα κλειστό κλαμπ με τους Έλληνες να απορρίπτονται», δηλώνει ο Νίκος Καραθάνος, ενώ ο Θωμάς Μοσχόπουλος κάνει λόγο για «επικίνδυνη φαιδρότητα».


«Γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία και να κάνουμε δεύτερη γλώσσα τα φλαμανδικά;» διερωτάται στο Facebook η Άντζελα Μπρούσκου, τη στιγμή που ο Αργύρης Ξάφης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, γράφει: «ελπίζω να σας ενημερώσουν ότι με αυτή την κίνηση έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 500 άνθρωποι τη στιγμή που έχει φτάσει στο 90+% η ανεργία στους ηθοποιούς και την στιγμή που οι περισσότεροι ζούνε τον χειμώνα με τα 3 χιλιάρικα που βγάλανε το καλοκαίρι από μια δουλειά στο φεστιβάλ, κόβουμε τις ελληνικές παραγωγές; Αλήθεια; Ας κάνω λάθος. Ελπίζω να κάνω λάθος».

Από την πλευρά του, ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής έστειλε επιστολή στον κ. Μπαλτά, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «μας πέταξε στη μούρη, χωρίς αιδώ, χωρίς ευγένεια, με έπαρση, θράσος και αναίδεια, ένα … ΕΤΟΣ ΒΕΛΓΙΟΥ!! με δικά του έργα, με Βέλγους καλλιτέχνες και με έξοδα τού πενιχρού Ελληνικού δημοσίου, που θα παρουσιάσει φέτος το… ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που άλλαξε και το όνομά του, σε ΔΙΕΘΝΕΣ, για να ξεκαθαρίσουμε μιά και καλή με τον ντόπιο πληθυσμό (διεθνιλίκι με έργα ενός ατόμου πρώτη φορά το ακούω… Τι σπουδαία ιδέα!)… Μήπως “φραγκέψαμε” κύριε Υπουργέ;».



«Κύριε Μπαλτά μου, προφανώς, το κοντινότερο που έχετε φτάσει στην Επίδαυρο είναι η ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό», γράφει στα social media η Έλενα Ακρίτα, σε μια άκρως καυστική ανάρτηση για τον υπουργό Πολιτισμού και, συνεχίζει: «δεν εξηγείται αλλιώς πως δεν ενημερωθήκατε πως ε, όλο και κάτι κομπάρσοι ξέπεσαν, όχι μόνο στην Επίδαυρο, αλλά στην Ελλαδίτσα γενικώς. Π.χ. κάτι σκηνοθετάκια της πλάκας ένας Πίτερ Χολ, ο Πέτερ Στάιν, Ρόμπερτ Στούρουα, Ρονκόνι, Οστερμάγιερ. Και κάτι τυχάρπαστοι ηθοποιοί β’ διαλογής… πως τους λένε μωρέ να δεις… Κέβιν Σπέισι, Έλεν Μίρεν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ… Μετά Μπόμπ Γουόλσον, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Σβετλάνα Ζαχάροβα, Μονσερά Καμπαγιέ. Γενικώς, όλα τα άνεργα τσόλια, που δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους, εδώ μας μαζεύτηκαν τα τελευταία 30 χρόνια».

«Χρυσώνουν το χάπι» Τσίπρας και Μπαλτάς

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, ο Αλέξης Τσίπας παρενέβη μέσω Twitter, ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Στη χθεσινή μου συνάντηση με τον Γιάν Φάμπρ τόνισα την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του φεστιβάλ. Ο Γ. Φάμπρ και ο Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει το tweet του πρωθυπουργού.



Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι αφουγκράστηκε(!) τις αγωνίες και ο κ. Μπαλτάς παρενέβη, ζητώντας από τον κ. Φαμπρ να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να ενταχθούν από φέτος στο Φεστιβάλ ελληνικές παραγωγές, «με δεδομένο τον προϋπολογισμό».



Δείτε στο βίντεο την περίφημη παράσταση με τα πέη που χορεύουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: