ΣΙΝΕ

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ελαιόλαδο «μαϊμού» γέμισε τις λαϊκές και τα χωριά της Β. Ελλάδας

Σε μάστιγα εξελίσσεται το λαθρεμπόριο λαδιού στη Βόρεια Ελλάδα. 
Επιτήδειοι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου, προσθέτουν...
χρώμα και το πουλούν σαν ελαιόλαδο, κολλώντας στις συσκευασίες πινακίδες ότι πρόκειται για «έξτρα παρθένο».

Χθες η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 27χρονου στην Πέλλα, που είχε 80 δοχεία των πέντε λίτρων με ελαιόλαδο-μαϊμού, έχοντας σκοπό να τα πουλήσει στην αγορά.

Οι συσκευασίες των πέντε λίτρων με διάφορες πινακίδες που διαφημίζουν ότι το περιεχόμενο είναι εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και μάλιστα απόλυτα ελεγμένο, πλέον κυκλοφορούν παντού. Από πλανόδιους πωλητές στις γειτονιές των χωριών μέχρι και τις λαϊκές αγορές. Η τιμή των ελαιόλαδων-μαϊμού κινείται αρκετά χαμηλότερα από αυτήν των γνήσιων, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 15 ευρώ το πεντάλιτρο.

Οι διωκτικές αρχές έχουν κατασχέσει αρκετές συσκευασίες στα χέρια πωλητών και κατά καιρούς αποκαλύπτεται η μέθοδος των λαθρεμπόρων. Κατηγορούνται ότι χρωματίζουν το ηλιέλαιο, που είναι φθηνό, και στη συνέχεια το πασάρουν στους καταναλωτές σαν ελαιόλαδο. Ορισμένοι έχουν αποδεχτεί πως αγοράζουν έτοιμο το λαθραίο λάδι, δηλαδή χρωματισμένο. Σε όσες περιπτώσεις έχουν αποκαλυφτεί, τα εργαστήρια του Χημείου επιβεβαίωσαν πως το ελαιόλαδο-μαϊμού αποτελεί πρόσμειξη άλλων ελαίων με χρώμα, προκειμένου να αποκτήσει την εμφάνιση του ελαιόλαδου.

Γεμάτο φορτηγάκι
Οι περισσότερες αστυνομικές επιχειρήσεις με τη σύλληψη επιτήδειων που πουλούν το ελαιόλαδο-μαϊμού έχουν γίνει στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι πινακίδες που ήταν κολλημένες στις συσκευασίες, που είναι κυρίως πλαστικές των πέντε λίτρων, ήταν διαφορετικές, όμως πάντα διαφήμιζαν την «εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που εξιχνίασαν το μεσημέρι της Κυριακής οι αστυνομικοί της ασφάλειας Έδεσσας. Ακινητοποίησαν ένα φορτηγάκι στο χωριό Νέα Ζωή και στο εσωτερικό του βρήκαν 80 πεντάλιτρα με ελαιόλαδο-μαϊμού. Μάλιστα η ποιότητά του ήταν χειρότερη από τα άλλα λαθραία που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς αυτό δεν είχε χρωματιστεί όπως τα υπόλοιπα.

Στις πινακίδες των 80 συσκευασιών που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί έγραφε ότι ήταν «ελαιόλαδο Χαλκιδικής» και μάλιστα χαρακτηριζόταν ως «έξτρα παρθένο».

Ο 27χρονος που συνελήφθη και κατάγεται από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας ομολόγησε στους αστυνομικούς πως αγόρασε την κάθε συσκευασία έναντι 1,5 ευρώ, γνωρίζοντας πως πρόκειται για ηλιέλαιο που χρωμάτισε και το πουλούσε σαν γνήσιο ελαιόλαδο. Οι αστυνομικοί αναζητούσαν μέχρι χθες αγοραστές του λαθραίου λαδιού, ενώ δείγμα από τις συσκευασίες που κατασχέθηκαν μέσα στο φορτηγάκι στάλθηκε πάλι στο Χημείο για εξέταση. Ο 27χρονος οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Έδεσσας για απάτη και για παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: