ΣΙΝΕ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Επιστημονική έρευνα: Μεγάλοι οργανισμοί υγείας αποκρύπτουν πληροφορίες ή παραπλανούν το κοινό για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τις επίσημες ιστοσελίδες εγνωσμένων ιατρικών ινστιτούτων και οργανισμών παγκοσμίως, αναζητώντας την…
πληρέστερη δυνατή πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν συγκεκριμένα προϊόντα στην υγεία τους. 

Τι γίνεται όμως όταν ακόμη κι αυτοί οι επίσημοι και αναγνωρισμένοι φορείς παραγνωρίζουν την πραγματικότητα και την επιστημονική γνώση, αποκρύπτοντας ή μη αναδεικνύοντας σκόπιμα τα οφέλη συγκεκριμένων προϊόντων, στερώντας ουσιαστικά τους πολίτες από πιο υγιεινές εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με τις συνήθειές τους ή την κατάστασή τους;

ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ E-ATMOS (πληροφορίες εδώ) ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ


Αυτό συμβαίνει κατά κόρον, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα δύο επιστημόνων, του Lynn Kozlowski από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο (ΗΠΑ) και του David Sweanor από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, οι οποίοι αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό «International Journal of Drug Policy» ότι σε πολλές σχετικές ιστοσελίδες οργανισμών υγείας αγνοούνται κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με προϊόντα εναλλακτικά του καπνίσματος, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν ότι αυτό βλάπτει σημαντικά λιγότερο από το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι εξαιτίας του αναπόδεικτου με πραγματικά στοιχεία «φόβου» ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες στο κάπνισμα, οι ιστοσελίδες σοβαρών ιατρικών οργανισμών «παραμελούν» να αναφέρουν τα οφέλη που έχει η χρήση του για τη δημόσια υγεία, συγκριτικά με το συμβατικό τσιγάρο.

Όσον αφορά στις πληροφορίες για τις επιπτώσεις στην υγεία προϊόντων νικοτίνης εναλλακτικών του καπνίσματος, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι «τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δεν δικαιολογούν την απόκρυψη της μαζικής διάδοσης της γνώσης που ήδη υπάρχει για αυτά, από αξιόπιστες πηγές όπως οι οργανισμοί που εξετάσαμε». «Δεν γίνεται καμία προσπάθεια, έστω μετριοπαθής, να ενημερωθεί το κοινό για τους αξιοσημείωτα μικρότερους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και άλλων προϊόντων νικοτίνης σε σχέση με το συμβατικό», επισημαίνουν.

Και συμπληρώνουν: «Οι πολίτες μπορούν να πάρουν την πιο κατάλληλη και σωστή απόφαση για την υγεία τους μόνο όταν έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Το κοινό όμως είναι δραματικά παραπληροφορημένο σχετικά με τους συγκριτικούς κινδύνους του τσιγάρου και άλλων προϊόντων νικοτίνης και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος, δεν γνωρίζουν τις επιλογές τους».

Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι η συγκριτική ανάλυση μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών σε άλλου τύπου προϊόντα που επηρεάζουν την υγεία είναι πολύ συνηθισμένοι από τους μεγάλους οργανισμούς υγείας, όχι όμως και για το τσιγάρο. «Είναι σκανδαλώδες και εγκληματικό να αποκρύπτεις τέτοιες πληροφορίες από τους πολίτες. Κι όμως αυτό συμβαίνει είτε με την απόκρυψη στοιχείων είτε ακόμα και με την παραπληροφόρηση. Είναι σαν να κλείνει κάποιος τα μάτια στους καπνιστές προκειμένου να μην μπορέσουν να διαπιστώσουν τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στις επιπτώσεις στην υγεία τους σε περίπτωση που αντικαταστήσουν αυτή τη συνήθεια με κάτι εναλλακτικό», καταλήγουν.


ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ E-ATMOS (πληροφορίες εδώ)ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: