ΣΙΝΕ

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Από το Κιλίγερις του Πόντου στη Νέα Τραπεζούντα Γρεβενών

Η δεύτερη ομάδα,των Ποντίων που εγκαταστάθηκε στη Νέα Τραπεζούντα Γρεβενών καταγόταν από το χωριό Κιλίγερις του Νικσάρ του Πόντου.
Είχε αρχηγό τον Ελευθέριο, δευτερότοκο γυιο του Φωτίου (Ιορδάνη) Παπαδόπουλου.
Το Φώτιο Παπαδόπουλο οι τούρκοι τσέτες τον απήγαγαν, σκοτώνοντας τη μέρα της απαγωγής, και το γυιο του Αναστάσιο (17)ετών, στα σκαλιά του σπιτιού. Τον ίδιο τον έδεσαν πίσω από ένα άλογο, τον έσυραν μέχρι το βουνό, όπου τον βασάνισαν και τον κρέμασαν. 

Η καλομάνα η Δέσποινα γυναίκα του Φωτίου με
την κόρη της Μαρία , τον εγγονό της Αριστείδη κα
τη νύφη της Λευκοθέα Τσεμεκίδου
Τον δολοφόνησαν γιατί, ο Φώταγας, όπως τον έλεγαν, ήταν από τους προύχοντες του χωριού και παρά τις πιέσεις τους, δε δέχτηκε ν' αρνηθεί την Πίστη του και να ασπασθεί το Ισλάμ, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους χριστιανούς.

Κάθε φορά που τον καλούσαν να δεχτεί και να κάνει την περιτομή που έκαναν οι μουσουλμάνοι, αυτός έβρισκε κάποια δικαιολογία για να την αναβάλει.
Όταν όμως άρχισαν οι διωγμοί εναντίον των Ελλήνων του Πόντου δεν υπήρχε πλέον σωτηρία για τον Φώταγα και την οικογένειά του. Οι ιθύνοντες των Ελλήνων έπρεπε πρώτοι απ΄όλους να εκτελεστούν σύμφωνα με τα απάνθρωπα σχέδια των Τούρκων. Αυτό και έκαναν εξαπολύοντας άτακτα εγκληματικά σώματα με αρχηγό τον Τοπάλ Οσμάν, ένα ανθρωπόμορφο τέρας, να σφάζουν ανελέητα ακόμα και τα γυναικόπαιδα.
Το μεγάλο του γυιο το Δημήτρη, δάσκαλο, τον πήραν στον τούρκικο στρατό και τον εξαφάνισαν, ενώ ένας ακόμη γυιος του, ο Θωμάς, πέθανε από το σοκ της απαγωγής του πατέρα του και της δολοφονίας του αδελφού του, σαράντα μέρες μετά το μαρτυρικό θάνατό τους .
Η καλομάνα η Δέσποινα μετά από αυτό το κακό, μάζεψε τα υπόλοιπα παιδιά της, την Παρθένα, τη Μαρία, τη Βαρβάρα, τον Θόδωρο, τη νύφη από το μεγάλο γιο της Δημήτρη την Αννίτσα με τα δύο παιδιά της Αρίστο και Παύλο και βάζοντάς τα σ' ένα κάρο που το έσερναν τα βόδια, μαζί με λιγοστά πράγματα από το σπίτι, ζήτησε από ένα τούρκο γείτονα, να τους μεταφέρει στη Σαμψούντα στο λιμάνι. Εκεί περίμενε ένα αμερικάνικο καράβι, για να μεταφέρει όλους τους κυνηγημένους στην Ελλάδα.
Στον τούρκο γείτονα άφησε το σπίτι και όλη την περιουσία για αντάλλαγμα. Αυτό που την ενδιέφερε εκείνες τις ώρες ήταν να σώσει τη ζωή των παιδιών που την είχαν απομείνει.
Όταν έφτασαν μετά από βασανιστική πορεία στο λιμάνι της Σαμψούντας, το καράβι καλούσε με τηλεβόα τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν για να τους μεταφέρει στην Ελλάδα. Ο Θόδωρος έτρεξε να ειδοποιήσει τη μάνα του να πάνε γρήγορα, αλλά η καλομάνα δεν ήθελε να επιβιβαστεί, επειδή τα μεγαλύτερα παιδιά της ο Λευτέρης και ο Αρτέμης έλλειπαν και ήθελε να τα περιμένει. Ο Θόδωρος ο οποίος τότε ήταν μόλις δώδεκα (12) ετών,κατάφερε να πείσει τη χαροκαμένη μάνα του, να ανέβουν στο καράβι επειδή έτσι έπρεπε να κάνουν.
Το καράβι, τους αποβίβασε στο Βόλο, όπου μετά από μέρες ήρθαν και τους βρήκαν και οι άλλοι δύο, ο Λευτέρης και ο Αρτέμης.
Ο μπαρμπα -Λευτέρης λοιπόν με την ομάδα του, αφού διέσχισαν το θεσσαλικό κάμπο δεν έμειναν εκεί γιατί αναζητούσαν τόπο με απέραντα δάση και κρύα νερά όπως στην Πατρίδα τον Πόντο. Μετά από μέρες πορείας,έφθασαν στην περιοχή των Γρεβενών στο χωριό Σούμπινο.
Κοίταξε τα απέραντα δάση της περιοχής ,την όμορφη φύση, ένιωσε το υγιεινό κλίμα και σκέφτηκε, ότι ήταν ο καταλληλότερος τόπος για να ξεκινήσουν τη ζωή τους στη νέα τους Πατρίδα, ασχολούμενοι με την κτηνοτροφία, η οποία ήταν η κύρια ασχολία τους στον Πόντο.
Λέγεται μάλιστα πως όταν έφτασαν , ρώτησε:''Πώς λέγνε αούτον τον τόπον;'' και όταν έξεν την λέξην , Γρεβενά, εκλώστεν και είπεν ατς,: ''Γρεβενά! Γρεβενά! γριβώνω κι απομένω''. Και επέμναν.
Το Κιλίγερις όπως είναι σήμερα


Οι παρακάτω οικογένειες αποτελούσαν τη δεύτερη ομάδα Ποντίων της Νέας Τραπεζούντας.

1) Γενειάδης Χαράλαμπος του Λαζάρου : σύζ. Παρθένα (Χάμπινα), τέκνα Σοφία – Μαρία – Αθηνά – Ελένη – Γεώργιος.
2) Παπαδόπουλος Αρτέμιος του Ιορδάνη: σύζ. Ευθυμία, τέκνα Ιωάννης – Δέσποινα – Λάζαρος.
3)Παπαδόπουλος Ελευθέριος του Ιορδάνη : σύζ. Θεοφίλη, τέκνα Ιορδάνης – Δέσποινα – Άννα – Χαράλαμπος – Κυριακή. Αδελαϊδα Αυστραλίας.
4) Παπαδόπουλος Θεόδωρος του Ιορδάνη(Φωτίου) : σύζ. Ουρανία, τέκνα Πολυξένη – Φώτιος – Γεώργιος – Φρειδερίκη – Αναστάσιος – Χαράλαμπος.
5) Παπαδοπούλου Δέσποινα, χήρα Φώτιου : τέκνα ,Ελευθέριος – Αρτέμιος – Θεόδωρος –Παρθένα – Βαρβάρα – Μαρία.
6) Τραπεζανλίδης Ιωάννηςτου Ευσταθίου (Κασπούρτς) : σύζ. Σταυρούλα, τέκνα Μιχάλης – Στάθης – Παρθένα – Σοφία. Κρύα Βρύση Γιαννιτσών.
7) Τσεμεκίδης Αριστείδης του Δημητρίου : σύζ. Λευκοθέα,τέκνα, Όλγα – Σοφία – Ελπίδα – Άννα – Παλάσα – Δημήτριος – Κων/νος.
8) Τσεμεκίδης Παύλοςτου Δημητρίου : σύζ. Αλεξάνδρα, τέκνα Καλλιόπη – Μαρία – Κων/νιά – Παρθένα – Δημήτριος – Άννα.
9) Τσεμεκίδου Αννίτσα : σύζ. Δημητρίου Παπαδόπουλου του Φωτίου, τέκνα Αριστείδης –Παύλος.

από Mpampis Papadopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια: