ΣΙΝΕ

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Αυτές είναι οι "παγίδες" των light προϊόντων

Μπορεί πολλές τροφές να είναι "light" και με χαμηλά λιπαρά, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είναι καλύτερες από τις υπόλοιπες ή ότι συμβάλλον στην απώλεια βάρους...

Έρευνα του πανεπιστημίου Cornell δείχνει ότι καταναλώνουμε 25% περισσότερη ποσότητα τροφής όταν πρόκειται για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σύγκριση με την ποσότητα που καταναλώνουμε στα κανονικά προϊόντα, ενώ σύμφωνα με βρετανική έρευνα, το 10% των "προϊόντων διαίτης" περιέχουν τις ίδιες ή και περισσότερες θερμίδες από ό,τι τα κανονικά προϊόντα και το 40% περιέχει περισσότερη ζάχαρη.

Ο λόγος, όπως αναφέρει το onmed.gr, είναι ότι όταν οι εταιρείες αφαιρούν το λίπος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερη ζάχαρη, αλάτι και άλλα πρόσθετα για να βελτιώσουν τη γεύση του προϊόντος.

Αυτές είναι μερικές τέτοιες τροφές:
Μπέικον από γαλοπούλα

Είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες από το κανονικό μπέικον αλλά όχι για πολύ. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια τυπική συσκευασία στην αγορά θα δείτε ότι περιέχει 35 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα, ενώ το το καλής ποιότητας χοιρινό μπέικον έχει 60 θερμίδες και 3,5 γραμμάρια λίπους.

Συσκευασμένα γλυκίσματα
Τέτοιου τύπου προϊόντα είναι συνήθως κέικ και γλυκά με χαμηλά λιπαρά. Ένα συσκευασμένο προϊόν "blueberry muffin" με χαμηλά λιπαρά, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 280 θερμίδες, σε σύγκριση με τις 370 θερμίδες σε ένα κανονικό muffin. Αλλά το χαμηλών λιπαρών muffin έχει συνήθως περισσότερη ζάχαρη (36 γραμμάρια έναντι 29 γραμμαρίων στο κανονικό) και -ακριβώς όπως και το κανονικό- περιέχει σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Επίσης, το συσκευασμένο, "χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά" muffin περιέχει περίπου 170 χιλιοστόγραμμα νατρίου περισσότερα σε σύγκριση με το κανονικό.

Υποκατάστατα αυγών
Είναι κατασκευασμένα από ασπράδια αυγού, σταθεροποιητές όπως κόμμι γκουάρ και χρωστικές ουσίες για να τους δώσουν τη γεύση του αυγού αλλά και τη γεύση ενός προϊόντος με λιγότερες θερμίδες και καθόλου λιπαρά. Το πρόβλημα είναι ότι ο κρόκος, ο οποίος περέχει πέντε γραμμάρια λίπους, είναι το μέρος του αυγού με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχει χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στην παραγωγή από τον οργανισμό ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στην λειτουργία των μυών και της μνήμης, ενώ στον κρόκο υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και D που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πατατάκια και frozen yogurt
Μια μερίδα πατατάκια "light" περιέχει κατά μέσο όρο 140 θερμίδες σε σύγκριση με τις 160 θερμίδες στα κανονικά πατατάκια. Μια μερίδα frozen yogurt (μισή κούπα) περιέχει 17 γραμμάρια ζάχαρης, όσα περίπου και το απλό παγωτό. Ο κίνδυνος κρύβεται στο ότι, με την σκέψη ότι πρόκειται για ένα προϊόν με λίγα λιπαρά, επιλέγετε πολλές φορές να καταναλώσετε περισσότερη ποσότητα.

onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: