ΣΙΝΕ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Η Σπιναλόγκα το 1935: Σπάνιες εικόνες από τη ζωή των λεπρών στο νησί (βίντεο)

Για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα σπάνιο και καλογυρισμένο ιστορικό ντοκουμένο από το μακρινό 1935 με πλάνα από...
την αποικία Λεπρών της Σπιναλόγκας και τη γραφική λίμνη του Αγίου Νικολάου.

Το βίντεο, το οποίο αποτελεί μέρος γαλλικού ντοκιμαντέρ, αναρτήθηκε στη σελίδα στο Facebook του Festivalaki και αναδημοσιεύτηκε από το cretalive.gr και το rethemnosnews.gr.

Υπενθυμίζεται πως η Σπιναλόγκα χρησιμοποιήθηκε από το 1905 ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.

Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και ήταν αναγκασμένοι να τους τροφοδοτούν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά, όλη δε την παράλια περιοχή την είχαν οχυρώσει με πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων σε εκείνο το μέρος. Ούτε ποτέ μπήκε στο νησάκι Ιταλός ή Γερμανός και γι' αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα και ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους.

Τελικά το 1957 έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: