ΣΙΝΕ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Με προϋποθέσεις το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα «Πατώματα» Γρεβενών

– Ο “e-ptolemeos.gr” αποκαλύπτει την επιστολή Καρυπίδη προς Βίτσα

– Ερωτηματικά με τη στάση του δημάρχου Γρεβενών.

Διαφωνεί εκ των υστέρων, ενώ σε σύσκεψη που συμμετείχε και ο ίδιος η απόφαση ήταν ομόφωνη. Επίσης, ο δήμαρχος είχε προτείνει τη συγκεκριμένη θέση στον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή

Την επιστολή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, με την οποία ο Θεόδωρος Καρυπίδης προτείνει τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη θέση «Πατώματα» του δήμου Γρεβενών, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες αποφασίστηκαν ομόφωνα σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αποκαλύπτει σήμερα ο «Π».

Η αποκάλυψη της επιστολής έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση και στον εκπρόσωπο Τύπου για το Προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση να ανακοινώσει επισήμως τη δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Προσφύγων στα Γρεβενά, γεγονός που δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις. Αυτό βεβαίως που προκαλεί εντύπωση είναι η εκ των υστέρων αντίδραση – αντίθεση του δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη και συμφώνησε με τις προϋποθέσεις που αποφασίστηκαν και αναφέρονται στην επιστολή για τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη θέση «Πατώματα» των Γρεβενών. Είναι οι ίδιες προϋποθέσεις που είχε θέσει προ ημερών και ο δήμαρχος Γρεβενών, με δηλώσεις του στον «Π», οι οποίες αν τηρηθούν θα είναι σε όφελος της τοπικής κοινωνίας καθώς αναφέρονται στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ, στη δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών στις φυλακές Γρεβενών, στην προμήθεια όλων των προϊόντων για τις ανάγκες των προσφύγων από την τοπική αγορά κ.λ.π. Επίσης τα έξοδα για τις υποδομές του οικισμού που δεν ολοκληρώθηκαν τα αναλαμβάνει το κράτος.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο ο δήμαρχος συμφώνησε στη σύσκεψη της Περιφέρειας, αλλά είναι αυτός που στις 2 Απριλίου κατά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε είχε προτείνει τη θέση «Πατώματα» για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, λέγοντας μάλιστα ότι «οι υποδομές είναι έτοιμες εσείς φέρτε μόνο τα κοντέινερς». Την πρόταση του δημάρχου στον υπουργό Εσωτερικών την επιβεβαιώνουν τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Βοσκόπουλος, όσο και οι κάτοικοι των τριών σεισμόπληκτων χωριών του δήμου Γρεβενών, για τους οποίους προορίζονται οι υποδομές.

Στη συνέχεια παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας:

ΠΡΟΣ: Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριο Βίτσα

Θέμα: Φιλοξενία Προσφύγων στη θέση «Πατώματα» του Δήμου Γρεβενών

Κύριε υπουργέ,

Σας γνωρίζουμε ότι σε πραγματοποιηθείσα σύσκεψη φορέων στην οποία συμμετείχαν ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Γρεβενών και ο Ταξίαρχος του Α΄ ΣΣ Καρατζέτζος Προκόπης, τέθηκαν οι προϋποθέσεις φιλοξενίας προσφύγων στη θέση «Πατώματα» του Δήμου Γρεβενών.

Με ομόφωνη απόφαση των ανωτέρω συμμετασχόντων στη σύσκεψη αποφασίστηκε η φιλοξενία προσφύγων υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Τη χρήση 60 στρεμμάτων επί συνόλου 200 στρεμμάτων στη θέση Πατώματα του Δήμου Γρεβενών σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την Πόλη των Γρεβενών στην έξοδο για Καλαμπάκα και 500 μ. από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού.
Στον υπόψη χώρο διατίθενται εσωτερική διαρρύθμιση οδών, εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, φωτισμός οδών καθώς και πεζοδρόμια με κράσπεδα ενώ απομένει η ασφαλτόστρωση και ενδεχομένως να χρειαστούν παρεμβάσεις σε σημεία στα οποία έχουν εντοπιστεί ανωμαλίες επί του εδάφους και χρίζουν αναδιαμόρφωση με χαλίκι 3Α.
Εξασφάλιση δαπάνης για την υπόγεια σύνδεση των κοντέινερ με τα δίκτυα υποδομών.
Να υπάρξει μέριμνα σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος για τους κοινόχρηστους χώρους καθώς και εσωτερικής διανομής ανά οίκημα, ενδεικτικής δαπάνης 300.000 ευρώ.
Ο χώρος δεν διαθέτει περίφραξη και προτείνεται ανάλογη δαπάνη.
Η αγορά των προϊόντων σίτισης, διατροφής, λοιπών υλικών όπως και των υλικών κατασκευής για τις ανάγκες των προσφύγων να πραγματοποιηθεί από την περιοχή.
Να γίνει στελέχωση του ΕΚΑΒ, ώστε να ικανοποιούνται επαρκώς οι αυξημένες ανάγκες λόγω της φιλοξενίας προσφύγων και
Να υπάρξει μέριμνα για την ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των φυλακών Γρεβενών, δοθέντος ότι το Εφετείο της Δυτικής Μακεδονίας είναι το μόνο Εφετείο στη χώρα που στερείται Τμήματος Μεταγωγών.

Με εκτίμηση
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Θεόδωρος Καρυπίδης

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι των τριών χωριών Καλαμιτσίου, Καλοχίου και Μεσολάκου με επιστολή τους στο δήμαρχο Γρεβενών, δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση με τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στα «Πατώματα», καθώς όπως λένε περιμένουν 21 ολόκληρα χρόνια από το σεισμό της 13ης Μαΐου 1995 για την κατασκευή του νέου τους οικισμού στη συγκεκριμένη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: