ΣΙΝΕ

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λιοσάτο Εναρκτήρια ομιλία του Ζαγκανίκα Σίμου

Είναι πολύ σημαντικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λιθοξόος με τη σκουριά πάνω στα εργαλεία του . Ο εικαστικός με τη μούχλα πάνω στον καμβά του !

Όλοι μας, έχουμε πρόβλημα, με τη...

σκόνη που συσσωρεύει ο χρόνος πάνω στα πρόσωπα και τα γεγονότα!

Όλοι μας, έχουμε πρόβλημα με τη λήθη που απαιτεί να θρονιάζεται στο μνημονικό των ανθρώπων και των κοινωνιών!...

Και τούτο γιατί η γνώση είναι συνυφασμένη με τη μνήμη!..

Όσο σκληρά κι αν είναι τα γεγονότα που συνέβησαν στο χθες, τόσο διδακτικά στέκονται για την ανάπλαση του αύριο!... Κι όσο πιο αυτοκριτικά τα αποδεχθούμε, τόσο πιο σίγουρα και με επίγνωση θα χτίζεται τι μέλλον.

Υπάρχουν γεγονότα που έχουν αποτυπωθεί με ανεξίτηλη γραφή πάνω στην κοινωνική μας μνήμη και μέσα στο περιτύλιγμα τους, υπάρχουν άτομα, που δεν μπορεί εύκολα να τα ξεθωριάσει ο χρόνος!... Είναι οι άνθρωποι που έδιναν κίνηση με την υπερκινητικότητα τους. Είναι οι άνθρωποι που διαχρονικά κινούνται και κινούν. Είναι εκείνοι, που είναι ταγμένοι να συμβάλλουν και να δημιουργούν!... Είναι εκείνοι που έδιναν κίνηση στους τροχούς του αργόσυρτου αραμπά της κοινωνικής μας νοοτροπίας, που πάντα βάλτωνε στα βαθιά βαλτονέρια του τελματώδη εφησυχασμού μας!...

Η Βιβλιοθήκη, ως θεραπαινίδα της μνήμης, γιατί, τη μνήμη ουσιαστικά φυλάσσει μέσα στα σπλάχνα της!... έρχεται σήμερα να ανασύρει από τις προθήκες της, τις δέλτους και να κάνει ένα αφιέρωμα στον ποιητή, στον συμπολίτη και φίλο μας, τον οραματιστή Δημήτρη Λιοσάτο!..

Κάπου όλο αυτό, πιστεύω, που με πλήρη επίγνωση εμείς έχουμε σκηνοθετήσει, όχι για την μνήμη του ως μνημόσυνο, αλλά για την κοινωνική μνήμη ως παρακαταθήκη της μικρής μας κοινωνίας στον αγώνα της για ποιοτική ανέλιξη, θα επέσυρε την σκωπτική του κριτική!... Γιατί έτσι ήταν ο Δημήτρης, έξω από το κοινό μέτρο, ασυμβίβαστος με τις εθιμοτυπικές λογικές, μακριά από τους φίλαυτους, και απρόσφορος στην γλοιώδη κολακεία και στους κόλακες!...

Έδινε αξία στη στιγμή, ζωντάνια στην παρέα και νόημα στον διάλογο και την αντιπαράθεση!..

Στα πρώιμα πολιτικά του χρόνια ήταν ασυμβίβαστος με τα σκουτιά και το κλειδοπίνακο του ραγιά!

Δεν στάθηκε ποτέ, ή μάλλον δεν ενσωματώθηκε στις ρετουσαρισμένες λογικές, στα τσιτάτα και στις μικρομπρουσούρες της αριστεράς των εμβατηρίων!...

Οι επιλογές του, στην ώριμη κατάθεση του, ήταν η στροφή του στην συλλογική οργάνωση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που η επίλυση τους απαιτούσε την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών!...

Πάντοτε πλούσιος σε ιδέες και σε κίνηση.

Το αστείρευτο χαμόγελό του και η σκωπτική του διάθεση βρίσκεται πάντα μέσα στη μνήμη μας,…. να διέρχεται το πλακόστρωτο της κεντρικής μας πλατείας και να καταθέτει ανάμεσα σε φίλους του, με την αναλυτική του πολιτική προσέγγιση, τα πολιτικά τεκταινόμενα!..

Εργάσθηκε για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της πόλης από τη θέση του μπροστάρη και του δημιουργού!.. Έγραψε και μας άφησε ως εκμαγείο των αγωνιών του και των παρατηρήσεων του τρεις ποιητικές συλλογές!..


Φόρτωνε τις ώρες με περιεχόμενο

για να είναι ταξιδιάρες στο χρόνο!...

Ήταν ένας και είναι ένας συμπολίτης μας, (ο ενεστώτας οφείλεται στην επιλεκτική συμπεριφορά της μνήμης), που συνέβαλλε και συμβάλλει, με το ποιητικό του έργο και τη δράση του, στην κίνηση της κοινωνίας στα μονοπάτια της κοινωνικής ανέλιξης!..

Υπάρχουν ζωντανοί που θεωρούν ως κίνηση τη μεταφορά του σαρκίου τους και ως κοινωνική συμμετοχή θεωρούν την συνεύρεση τους μόνο, στα ζυθεστιατόρια της κοινωνικής τους επιβεβαίωσης, αυτοί, δεν βρίσκονται κάτω από την προστατευτική εσθήτα της μνήμης και… χάνονται στον καταποτήρα της αδημονούσας λήθης!

Στο σημερινό αφιέρωμα, ήρθαν δείχνοντας την ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη τους για τον ποιητή , τον άνθρωπο, τον οραματιστή τον δικό μας Δημήτρη από το κλεινόν άστυ ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, Ο ποιητής Δημήτρης Χαλαζωνίτης, και ο φίλος του, Μιχάλης Γραμμάτης, Από την Κοζάνη, ο λογοτέχνης και εκδότης του περιοδικού «Παρέμβαση», Βασίλης Καραγιάννης και ακόμη θα χαιρετήσουν και θα μιλήσουν ο πρώην Δήμαρχος Γρεβενών Βάιος Βάιος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καναβός και ο γαμπρός του ποιητή, Διονύσης Καλογεράς. Ποιήματα από τις ανθολογίες του θα απαγγείλουν οι Ευταξία Βασιλική, η Ντόλα Ρούλα και η Σάσα Ανδρουλάκη. Στη συνοδευτική μουσική υπόκρουση θα είναι ο Χρήστος Παπαδημητρίου.

Έφυγε νέος, μεστός ωστόσο από εμπειρίες ζωής

και έτοιμος όσο ποτέ άλλοτε, για δημιουργικές καταθέσεις ψυχής!... Οδυνηρό ότι τις στερηθήκαμε !..

Εμείς ως Βιβλιοθήκη, στήσαμε ένα τραπέζι μεγάλο, που χωράει όλη την πόλη· και όλοι μαζί καθίσαμε ομοτράπεζοι με τον ποιητή!...για να γευτούμε αυτογνωσία μέσα από την ποίηση του και να ποιούμε από το ανάμα της αγωνιστικής του δράσης!..

Σας ευχαριστώ!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: