ΣΙΝΕ

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

«Φοράς στρινγκ;» – Τα σοκαριστικά σχόλια των Γάλλων πολιτικών σε συναδέλφους τους

«Φτάνει. Η ατιμωρησία τελείωσε. Δεν θα σιωπήσουμε άλλο. Θα καταγγέλλουμε συστηματικά όλα τα σεξιστικά σχόλια, τις...
εκτός τόπου χειρονομίες, τις ανάρμοστες συμπεριφορές»

Δεκαεπτά Γαλλίδες, όλες πρώην υπουργίνες, διαμήνυσαν με δημόσια ανακοίνωσή τους ότι «δεν θα σιωπούν πλέον» όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στην πολιτική και ότι θα καταγγέλλουν στο εξής«συστηματικά όλα τα σεξιστικά σχόλια, τις χειρονομίες και την ανάρμοστη συμπεριφορά» των συναδέλφων τους.

Η ανακοίνωση των 17 πολιτικών, οι οποίες προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal du Dimanche, μετά τις καταγγελίες οκτώ γυναικών -μεταξύ των οποίων και τέσσερις βουλευτίνες- την περασμένη εβδομάδα, που κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση τον βουλευτή των Οικολόγων και αντιπρόεδο της Εθνοσυνέλευσης Ντενί Μποπέν.

«H φούστα σου είναι μακριά. Πρέπει να την κοντύνεις», «Φοράς στρινγκ;», είναι μερικά από τα σεξιστικά σχόλια που δέχτηκαν οι 17 Γαλλίδες πολιτικοί.

«Όπως όλες οι γυναίκες που απέκτησαν πρόσβαση σε χώρους οι οποίοι στο παρελθόν ανήκαν αποκλειστικά στους άνδρες, υποστήκαμε και αγωνιστήκαμε ενάντια στον σεξισμό. Δεν εναπόκειται στις γυναίκες να προσαρμοστούν σε αυτούς τους χώρους, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η συμπεριφορά ορισμένων ανδρών», τονίζουν στο κείμενό τους.

«Φτάνει. Η ατιμωρησία τελείωσε. Δεν θα σιωπήσουμε άλλο. Θα καταγγέλλουμε συστηματικά όλα τα σεξιστικά σχόλια, τις εκτός τόπου χειρονομίες, τις ανάρμοστες συμπεριφορές. Θα ενθαρρύνουμε όλα τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και των σεξουαλικών επιθέσεων να μιλήσουν και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη», συνεχίζει το κείμενο.

Οι 17 γυναίκες ζητούν επίσης από τα κόμματά τους να εξακριβώσουν εάν διαπράχθησαν τέτοιες πράξεις από άνδρες πολιτικούς και «να βοηθήσουν τα θύματα για να λάμψει η αλήθεια».

«Σήμερα, υπάρχει το νομικό πλαίσιο όμως οι νόμοι δεν εφαρμόζονται επαρκώς. Ο κώδικας εργασίας προστατεύει την υπάλληλο, όμως δεν τηρείται. Ελάχιστες γυναίκες καταγγέλλουν και ελάχιστες μηνύσεις καταλήγουν σε καταδίκες», σημειώνουν.

Η έκκληση υπογράφεται μεταξύ άλλων από τις Σεσίλ Ντιφλό, Κορίν Λεπάζ Ροζελίν Μπασελό, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, Ορελί Φιλιπετί και Φλερ Πελερέν αλλά και από την πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: