ΣΙΝΕ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Έπεσαν κι επίσημα οι υπογραφές για την παραχώρηση του Ελληνικού

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Μία από τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ έκλεισε το απόγευμα της Τρίτης, αφού υπογράφτηκε και επίσημα το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding -MoU) με το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development για το Ελληνικό.

Υπενθυμίζεται πως το σχήμα υπό τη Lamda Develοpment πρόσφερε τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 577.000.000 και 712.000.000 ευρώ (ανάλογα με το επιτόκιο προεξόφλησης που χρησιμοποιείται), ενώ με την αναγωγή στη δεκαετία διαμορφώνεται σε 915.000.000 ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε δόσεις.

Το επενδυτικό σχήμα κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2014, κατά την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή διάρκειας 2 ετών ύψους 30.000.000 ευρώ. Μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και αναμένεται η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. στη Lamda Develοpment και στους συνεταίρους της θα καταβληθεί η πρώτη δόση.

Αρχικά προβλεπόταν πως τότε οι επενδυτές θα κατέθεταν εγγυητική επιστολή αντίστοιχη με το σύνολο του τιμήματος που πρόσφεραν, ενώ θα πλήρωναν την πρώτη δόση, ύψους 300.000.000 ευρώ. Δυόμισι χρόνια αργότερα θα καλούνταν να καταβάλουν τη δεύτερη δόση (45.000.000 ευρώ), ενώ η τελευταία δόση του τιμήματος (ύψους 220.000.000 ευρώ) επρόκειτο να καταβληθεί εννέα χρόνια μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. Με το MoU, η καταβολή του τιμήματος θα είναι περισσότερο εμπροσθοβαρής από την αρχική συμφωνία.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει πως οι δόσεις μέσω των οποίων θα πληρώσει ο επενδυτής θα μετακυλισθούν πιο μπροστά και θα είναι μεγαλύτερου ύψους.

Προβλέπεται, επίσης, πως το κόστος συντήρησης του μητροπολιτικού πάρκου θα επιβαρύνει κατά μεγαλύτερο ποσοστό το επενδυτικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: