ΣΙΝΕ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Απίστευτο και ανατριχιαστικό: Ο άνθρωπος συνεχίζει να «Ζει» δύο μέρες μετά το θάνατό του!

Εκατοντάδες γονίδια εξακολουθούν να εμφανίζουν σημάδια -και μάλιστα έντονης – δραστηριότητας, δύο μέρες μετά το θάνατο ενός...
ζωντανού οργανισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που προκαλεί (τουλάχιστον) ανατριχίλα, ανοίγοντας νέους δρόμους για τον άλλο… κόσμο!

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, τις εγκληματολογικές αναλύσεις για τον ακριβή προσδιορισμό της ώρας θανάτου, ακόμα και για τον ίδιο τον ορισμό της ζωής, καθώς σε έναν οργανισμό που έχει ιατρικά θεωρηθεί νεκρός, το DNA του μπορεί να είναι ενεργό για ένα χρονικό διάστημα ακόμα.

Σύμφωνα με το New Scientist, οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Πίτερ Νομπλ και ‘Αλεξ Ποτσίτκοφ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τις σχετικές προδημοσιεύσεις στο BioRxiv, πειραματίσθηκαν με ποντίκια και ψάρια-ζέβρες.


Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το βαθμό δραστηριότητας των γονιδίων των πειραματόζωων αμέσως μετά το θάνατό τους. Διαπίστωσαν ότι 548 γονίδια των ψαριών και 515 γονίδια των τρωκτικών ήσαν ενεργά έως 48 ώρες μετά το θάνατο των ζώων, την ώρα που το υπόλοιπο DNA τους διαλυόταν.
Μερικά από τα γονίδια που «αφυπνίζονται» μετά το θάνατο, έχουν συσχετισθεί με τον καρκίνο, ενώ άλλα γονίδια με την ανάπτυξη του εμβρύου, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.


Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους είχαν δείξει πάντως ότι ορισμένα γονίδια είναι ενεργά τουλάχιστον 12 ώρες μετά το θάνατο.
Ο θάνατος θεωρείται ότι επέρχεται όταν σταματά να λειτουργεί η καρδιά και ο εγκέφαλος, αλλά αν αρκετά γονίδια ζουν ακόμα, οι επιστήμονες αναρωτιούνται πότε ακριβώς κάποιος πρέπει να θεωρείται τεχνικά τελείως… νεκρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: