ΣΙΝΕ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ερώτηση του Νότη Μαριά στην Κομισόν για βοσκοτόπια και εξισωτική αποζημίωση Ελλήνων κτηνοτρόφων

Γραπτή Ερώτηση για τα βοσκοτόπια και την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2015 κατέθεσε χθες 29/6/2016 στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.


Στην Ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής καταγγέλλει τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή στους Έλληνες κτηνοτρόφους της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2015 και ζητά τη διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους κατά τον ορισμό των βοσκοτόπων.

Όπως επισημαίνει στην Ερώτησή του ο Νότης Μαριάς «με βάση την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. προβλέπονται επιδοτήσεις και ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους, όπως εξειδικεύονται ειδικότερα στην Ελλάδα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πλην όμως, μέχρι τα τέλη Ιουνίου δεν έχουν δοθεί στους Έλληνες κτηνοτρόφους τα υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2015 με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές προς τον ΟΓΑ ενώ κινδυνεύουν να χάσουν φορολογικές ρυθμίσεις εάν δεν καταβάλουν τις σχετικές δόσεις έως 30/6/2016. Σε προφορική του δήλωση ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί υπεύθυνη για τις παραπάνω καθυστερήσεις στις πληρωμές την αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Επιπλέον οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει σε σχέση με τον ορισμό των μόνιμων βοσκοτόπων καθώς κατά τη διαδικασία καθορισμού τους δεν λαμβάνεται υπόψη το έντονο ορεινό γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε σχέση με το παρελθόν οι εκτάσεις των αναγνωρισμένων βοσκοτόπων και να μειώνονται συνακόλουθα και οι καταβαλλόμενες εξισωτικές αποζημιώσεις».

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα:

1) Για την πλήρη και έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων και ενισχύσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους, ιδίως των εξισωτικών αποζημιώσεων 2015 και

2) Για τη διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων ενόψει του ότι η Ελλάδα διαθέτει έντονο ορεινό γεωγραφικό ανάγλυφο.

Ακολουθεί το κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά
«Γραπτή Ερώτηση προς την Επιτροπή

Θέμα: Καθυστερήσεις καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης 2015 σε Έλληνες κτηνοτρόφους και διασφάλιση κεκτημένων δικαιωμάτων τους κατά τον ορισμό των βοσκοτόπων.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. προβλέπονται επιδοτήσεις και ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους, όπως εξειδικεύονται ειδικότερα στην Ελλάδα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πλην όμως, μέχρι τα τέλη Ιουνίου δεν έχουν δοθεί στους Έλληνες κτηνοτρόφους τα υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2015 με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές προς τον ΟΓΑ ενώ κινδυνεύουν να χάσουν φορολογικές ρυθμίσεις εάν δεν καταβάλουν τις σχετικές δόσεις έως 30/6/2016. Σε προφορική του δήλωση ο αρμόδιος υπουργός θεωρεί υπεύθυνη για τις παραπάνω καθυστερήσεις στις πληρωμές την αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις

Επιπλέον οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει σε σχέση με τον ορισμό των μόνιμων βοσκοτόπων καθώς κατά τη διαδικασία καθορισμού τους δεν λαμβάνεται υπόψη το έντονο ορεινό γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε σχέση με το παρελθόν οι εκτάσεις των αναγνωρισμένων βοσκοτόπων και να μειώνονται συνακόλουθα και οι καταβαλλόμενες εξισωτικές αποζημιώσεις.

Ερωτάται η Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την:

1)Πλήρη και έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων και ενισχύσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους, ιδίως των εξισωτικών αποζημιώσεων 2015;

2)Διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων ενόψει του ότι η Ελλάδα διαθέτει έντονο ορεινό γεωγραφικό ανάγλυφο;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: