ΣΙΝΕ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

«Βότανα και φαρμακευτικά φυτά για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας»

Κυτταρίτιδα είναι η αλλαγή της μορφολογίας του δέρματος κυρίως στη μηριαία, γλουτιαία, ηβική και κοιλιακή περιοχή.
Η αλλαγή αυτή αποκαλείται συχνά «όψη φλοιού πορτοκαλιού» και είναι ένα αισθητικό πρόβλημα, που επηρεάζει σε διάφορους βαθμούς μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού.

Τα προϊόντα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας μπορεί να χορηγούνται τοπικά -εξωτερική χρήση- (πχ. κρέμες ή gel τα οποία περιέχουν κυρίως εκχυλίσματα από φύκια, κισσό, αμαμελίδα, ξανθίνες) ή με λήψη από το στόμα (πχ. εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής σε μορφή καψουλών ή ταμπλετών). Τα δραστικά συστατικά των προϊόντων αυτών πρέπει να διαθέτουν κάποια από τις παρακάτω δράσεις:


- Ενδυνάμωση των αγγείων και αύξηση της ροής του αίματος, η οποία επιτυγχάνεται με κατάλληλα συστατικά που λαμβάνουμε με την διατροφή, με προϊόντα τοπικής εφαρμογής και με ελαφρύ μασάζ στην περιοχή που μας ενδιαφέρει.

- Ενίσχυση της παραγωγής συνδετικού ιστού, η οποία είναι απαραίτητη τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

- Αύξηση της κυτταρικής ενυδάτωσης και επιδιόρθωση των κυτταρικών μεμβρανών, ώστε τα κύτταρα να είναι ανθεκτικά στην πίεση που ασκεί ο λιπώδης ιστός.

- Ελάττωση της κατακράτηση νερού ώστε να μην εμποδίζεται η παροχή των απαραίτητων συστατικών στα κύτταρα του δέρματος και στον συνδετικό ιστό.

- Πρόληψη της δράσης ελευθέρων ριζών και ελάττωση της φλεγμονής που προκαλούν, διότι ένα κατεστραμμένο δέρμα εμφανίζει ευκολότερα προβλήματα όπως η κυτταρίτιδα.

- Ενίσχυση της απολέπισης, η οποία οδηγεί στην παραγωγή νέου και πιο υγιούς ιστού.

Ποια φυτά και βότανα χρησιμοποιούνται στα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας;
- Αλόη:
Ο χυμός της αλόης χρησιμοποιείται σε σκευάσματα τοπικής ή από του στόματος εφαρμογής λόγω της επουλωτικής, ενυδατικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του.

- Βασιλικός: Το εκχύλισμα βασιλικού χρησιμοποιείται λόγω των αντιφλεγμονωδών και επουλωτικών ιδιοτήτων του. Επίσης, ενισχύει σημαντικά την μικροκυκλοφορία.

- Γκουαρανά: Εκτός του ότι διαθέτει σημαντικό ποσοστό καφεΐνης (πχ. μεθυλοξανθίνες), διευκολύνει και την αιματική ροή λόγω της αγγειοδιασταλτικής της δράσης.

*Μεθυλοξανθίνες: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η καφεΐνη (καφές, τσάι, γκουαρανά και άλλα φυτά), η θεοφυλλίνη (τσάι) και η θεοβρωμίνη (κακάο). Στα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας χρησιμοποιείται συχνότερα η καφεΐνη, η οποία δρα δεσμεύοντας τους υποδοχείς της στην επιφάνεια των κυττάρων.

- Gotu kola: Εκτός από τη δράση του ως διουρητικό, αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, βοηθά παράλληλα στην αξιοποίηση των βιταμινών C και E στον οργανισμό και έχει την ικανότητα να διαστέλλει τα αγγεία καθώς και να τα ενδυναμώνει.

- Ginkgo Biloba: Ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην ενδυνάμωση των αγγείων και στην κυκλοφορία του αίματος.

- Κισσός: Χρησιμοποιείται ευρύτατα λόγω των καταπραϋντικών και αντιφλεγμονωδών του ιδιοτήτων.

- Μπόραγκο: Πλούσιο σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

- Ρόδι: Μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

- Κουκούτσια σταφυλιού: Πλούσια πηγή πολυφαινολών με σημαντική δράση στην πρόληψη της καταστροφής των δομικών συστατικών του συνδετικού ιστού.

- Υποκαστανέα: Η αντιφλεγμονώδης του δράση έχει την ικανότητα να επιδιορθώνει τα αγγεία, να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και να προλαμβάνει βλάβες του κυκλοφορικού συστήματος.

- Φύκη: Πλούσια πηγή ανόργανων συστατικών απαραίτητων για την καλή λειτουργία του δέρματος με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η κυτταρίτιδα είναι «αισθητικά» μια μη αποδεκτή κατάσταση, η δημιουργία της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι μια κατάσταση που αφορά κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό και για την αντιμετώπισή της χρειάζεται συνεχής προσπάθεια ελέγχοντας πάντα την πρόσληψη θερμίδων, βάζοντας την γυμναστική στην καθημερινότητά μας και χρησιμοποιώντας τοπικά σκευάσματα με αξιόπιστη φαρμακευτική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: