ΣΙΝΕ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Κοινωνικά πείραμα: Εσείς θα σταματούσατε εάν βλέπατε αυτό το κορίτσι μόνο του στον δρόμο;

Δείτε πώς αλλάζει η στάση των ανθρώπων απέναντι σε ένα παιδί ανάλογα με τα ρούχα του...
Πώς θα αντιδρούσατε εάν βλέπατε ένα μικρό κοριτσάκι να στέκεται μόνο του, χωρίς την...
παρουσία κάποιου ενηλίκου, σε κάποιο κεντρικό δρόμο της Αθήνας;

Εάν σκέφτεστε ότι θα το πλησιάζατε για να μάθετε εάν έχει χαθεί και στη συνέχεια θα καλούσατε την αστυνομία, σκεφτείτε τι θα κάνατε εάν το κοριτσάκι φορούσε βρώμικα ρούχα και έμοιαζε με επαίτη.

Για να αναδείξει τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τα μικρά παιδιά ανάλογα με το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο, η Unicef διεξήγαγε κοινωνικό πείραμα στη Γεωργία.

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, βλέπουμε την 6χρονη Ανάνο, περιποιημένη και ντυμένη με καθαρά ρούχα, να στέκεται μόνη της σε κάποιο κεντρικό δρόμο της Τιφλίδας.

Ο κόσμος φαίνεται να την προσεγγίζει, προσπαθώντας να μάθει εάν έχει χαθεί και αναζητεί τους γονείς της. Όμως όλα άλλαξαν όταν οι παραγωγοί του βίντεο την έντυσαν με βρώμικα ρούχα.

Όπως βλέπουμε στο βίντεο, όταν η μικρή βρέθηκε στους δρόμους της Τιφλίδας με εμφάνιση επαίτη, κανένας περαστικός δεν σταμάτησε να την βοηθήσει.

Θέλοντας να επεκτείνουν το κοινωνικό πείραμα, οι παραγωγοί μετέφεραν τα γυρίσματα σε ένα εστιατόριο εμπορικού κέντρου.

Εκεί, όταν η μικρή προσέγγιζε τα τραπέζια των πελατών, εκείνοι έδειχναν να είναι φιλικοί μαζί της, ενώ αρκετές μητέρες την αγκάλιασαν, σαν να είναι η κόρη τους.

Όταν όμως άρχισε να τους πλησιάζει με βρώμικα ρούχα, αρκετοί πελάτες τραβούσαν κοντά τους τις τσάντες τους και απέφευγαν να την κοιτάξουν στα μάτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινωνικό πείραμα έληξε όταν ένας άνδρας ζήτησε από κάποιον σερβιτόρο να διώξει το κορίτσι από το τραπέζι του, με αποτέλεσμα η Ανάνο να τρέξει κλαίγοντας προς την έξοδο.

«Κάθε μέρα, εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σπρώχνονται στο περιθώριο και στερούνται ό,τι χρειάζονται για να αναπτυχθούν», είναι το σχόλιο της Unicef στο τέλος του βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: