ΣΙΝΕ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Εντυπωσίασαν οι καβαλάρηδες της Βλάστης στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε και φέτος στο παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα της Βλάστης, για να δει από κοντά τους καβαλάρηδες που...
ανηφορίζουν κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, στην ομώνυμη μονή που είναι σκαρφαλωμένη στην κορφή του Μουρικίου, για να λειτουργηθούν και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου.

Νωρίς το πρωί νέοι του χωριού, μεταξύ των οποίων και νέοι από τα γύρω χωριά, από το Εμπόριο, το Σισάνι, τα Νάματα, την Εράτυρα, τη Γαλατινή και τη Σιάτιστα, αλλά και από την Πτολεμαΐδα, καθώς στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα συμμετέχει ενεργά εδώ και χρόνια ο Ιππικός Όμιλος Εορδαίας “Βελιστίχη”, ακόμα και από το Σοχό, ανηφόρισαν πάνω στα καθαρά και στολισμένα με πανέμορφα υφαντά άλογά τους στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και μετά τη Θεία λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο βλατσιώτης Αρχιεπίσκοπος Ιώππης και Αριμαθαίας (Παλαιστίνη) κ.κ. Δαμασκηνός, έστησαν χορό στο προαύλιο της μονής.

Τους πάνω από 45 καβαλάρηδες που πήραν φέτος μέρος στο παραδοσιακό αυτό έθιμο της Βλάστης, υποδέχθηκαν στην επιστροφή τους οι κάτοικοι της Βλάστης κερνώντας τους τσίπουρο και λουκούμια, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση στους επισκέπτες προξένησε η συνήθεια να μπαίνουν καβάλα στα άλογά τους στο καφενείο και στις καφετερίες του χωριού για να κεραστούν.

Στη συνέχεια στήθηκε ένα πραγματικό πανηγύρι στην κεντρική πλατεία της Βλάστης υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας «Χάλκινη Πανδαισία» Σιάτιστας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την αναβίωση κάποιου εθίμου αλλά για ένα παραδοσιακό έθιμο που οι βλατσιώτες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό μέχρι τις μέρες μας. Το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα είναι το ένα από τα δύο μεγάλα πανηγύρια του καλοκαιριού στη Βλάστη, τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου για να δει το έθιμο του Τρανού Χορού που στήνουν οι βλατσιώτες στα καταπράσινα λιβάδια της Βλάστης. Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Παναγίας θα ακολουθήσει τον Δεκαπενταύγουστο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: