ΣΙΝΕ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Γρεβενά: Επιθέσεις αρκούδας σε κοπάδια στο Περιβόλι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στα ορεινά χωριά της Πίνδου όπου το τελευταίο διάστημα δέχονται πολλές επιθέσεις στα κοπάδια τους από την αρκούδα.
Ειδικότερα στο Περιβόλι Γρεβενών η αρκούδα έχει επιτεθεί σε πολλούς κτηνοτρόφους και έχει θανατώσει αρκετά ζώα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα επεσήμανε στην ΕΡΤ Λάρισας ο συνταξιούχος δάσκαλος του Περιβολίου κ. Γιάννης Γκολοβράντζας ο οποίος μας μετέφερε την αγωνία και την απόγνωση των κτηνοτρόφων του χωριού.
«Έχει εμφανιστεί αρκούδα και έχει κάνει ζημίες στους κτηνοτρόφους, δεν είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται σε ποιμνιοστάσια, το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται δραστικά και πρέπει να αναπληρωθεί. 


Οι ζημίες αυτές δεν αποζημιώνονται.
Συνήθως η αρκούδα όταν πεινάει παίρνει ένα ζώο. Σε δυο περιπτώσεις κτηνοτρόφων έφαγε από τον έναν δέκα ζώα και από τον άλλο έξι. Αυτό που προκαλεί απορία είναι τα πολλά ζώα. Συνήθως η αρκούδα έτρωγε ένα ζώο. Δεν ξέρω τι συμβαίνει και που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά της. 

Οι κτηνοτρόφοι σε καμία περίπτωση, παρά την ζημιά που έχουν υποστεί δεν θέλουν να σκοτώσουν την αρκούδα, όμως, ζητούν να αποζημιωθούν, διότι δεν χάνουν μόνο το ζώο και την παραγωγή τους».

Επί τη ευκαιρία της αρκούδας ζητήσαμε από τον κ. Γκολοβράντζα να μας μιλήσει για την κίνηση που παρουσιάζει το Περιβόλι αυτή την εποχή και συγκριτικά με άλλες χρονιές. «Ο κόσμος είναι λιγότερος από τα προηγούμενα χρόνια και αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση. 

Το χωριό συγκεντρώνει κόσμο κυρίως από τα μέσα Ιουλίου έως στις 15 Σεπτεμβρίου όπου έχουμε και της εκδηλώσεις της περιφοράς της εικόνας. Προηγείται το πανηγύρι του χωριού στις 25 και 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής όπου έρχεται πολύς κόσμος, εκτός από τους απανταχού Περιβολιώτες και πολλοί άλλοι».
Το Περιβόλι, είναι χωριό του Νομoύ Γρεβενών. Βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της πόλης των Γρεβενών. Είναι χτισμένο στις πλαγιές της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου, πιο συγκεκριμένα στο όρος Λύγκος με υψηλότερη κορυφή του το Αυγό, στα όρια Μακεδονίας – Ηπείρου, σε υψόμετρο 1.260-1.370 μέτρων και είναι έδρα της ομώνυμης Κοινότητας. 
Στα διοικητικά όρια της Κοινότητας ανήκει ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλια Κάλντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: