ΣΙΝΕ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Η αξιολόγηση της αποστολής του Μπίντγκοτς

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων του Μπίντγκοτς ανήκει στο παρελθόν. Οι εμφανίσεις της ελληνικής αποστολής, αντιθέτως, ανήκουν στο μέλλον. Αυτά που είδαμε...
όλες αυτές τις μέρες στην πολωνική πόλη, μόνο αισιοδοξία δημιουργούν για το μέλλον. Η συγκεκριμένη γενιά είναι αυτή που θα αποτελέσει της συνέχεια για την ελληνικό στίβο για τα επόμενα 10 χρόνια.

Μίλτος Τεντόγλου, 2ος μήκος, 7.55μ. / 7.91μ.
Ο 18χρονος Μίλτος από τα Γρεβενά αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ελληνικό κεφάλαιο στον κλασικό αθλητισμό. Με μία λέξη χαρισματικός. Δεν είναι μόνο το πλούσιο ταλέντο και οι αθλητικές του επιδόσεις, αλλά όλο το πακέτο που διαθέτει ως προσωπικότητα, το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία πως σύντομα θα τον οδηγήσει σε άλλο επίπεδο.


Το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο των εφήβων είναι τεράστια επιτυχία. Το 7.91μ. στον τελικό είναι πολύ μεγάλο άλμα για 18χρονο, αλλά η επιβεβαίωση πως ο Μίλτος στις τέσσερις μόλις προσπάθειες είχε άλματα πέρα από τα 8μ. που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν και το χρυσό, είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό επίτευγμα και αυτό πρέπει να κρατήσουμε.
Ο Τεντόγλου τώρα ετοιμάζεται χωρίς άγχος για τη μεγάλη στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, εκεί όπου μόνο εμπειρίες θέλει να συλλέξει, αν και η αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται δημιουργεί προσδοκίες. Το βέβαιο είναι πως το Ρίο θα αποτελέσει για τον Έλληνα πρωταθλητή του μήκους την έναρξη μίας λαμπρής πορείας στο διεθνές αθλητικό στερέωμα.
Σεμνός, σοβαρός αλλά και λαμπερός, ο Μίλτος Τεντόγλου όταν αγωνίζεται αν και δεν είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός, ξέρει να τραβάει τα φώτα πάνω του και να κερδίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι ένας ιδιαίτερος 18χρονος με εξεζητημένα ενδιαφέροντα, ο οποίος όταν δεν κάνει προπόνηση ή όταν δεν πηγαίνει σχολείο, ασχολείται ασταμάτητα με το αγαπημένο του παρκούρ.

Κωνσταντίνα Ρωμαίου, 2η τριπλούν, 12.98μ. / 13.55μ.
Η 19χρονη Κερκυραία έφερε το «θηλυκό» μετάλλιο στην Ελλάδα. 

Δεύτερη στον κόσμο στο τριπλούν η Κωνσταντίνα Ρωμαίου και μάλιστα με ατομικό ρεκόρ, αποτέλεσε την κορυφαία ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο του Μπίντγκοτς, ξεκινώντας από την ίδια διοργάνωση, την ίδια πόλη αλλά και το ίδιο σκάμμα μία πορεία εφάμιλλη με αυτήν της Βούλας Παπαχρήστου, η οποία το 2008 ήταν τρίτη νεάνιδα στον κόσμο και σήμερα οκτώ χρόνια μετά είναι τρίτη γυναίκα στον κόσμο.

Με σταθερή εξέλιξη και ανοδική πορεία την τελευταία τριετία, η Ρωμαίου είναι αθλήτρια αγώνων, ανταγωνιστική και σταθερή. Δεν υπήρξε στιγμή στο Μπίντγκοτς που να δημιουργήθηκε η παραμικρή αμφιβολία για το πόσο έτοιμη είναι να πετύχει. Ξεπέρασε τον εαυτό της και από πλασάρισμα στην εξάδα που ήταν ο αρχικός στόχος βρέθηκε με το ασημένο μετάλλιο στο λαιμό. Γι’ αυτό και το ξέσπασμά της σε κλάματα μετά τον αγώνα δεν είχε σταματημό, όπως σταματημό δεν είχε στη συνέχεια και η χαρά της που μέχρι το τέλος των αγώνων κυκλοφορούσε τυλιγμένη με την ελληνική σημαία.


Τόσο μεγάλη είναι η υπερηφάνειά της για την Ελλάδα, την οποία σίγουρα θα διαφημίσει και με το παραπάνω στις ΗΠΑ από τον επόμενο μήνα, όταν θα μετακομίσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τουλάχιστον στο Κάνσας αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία που της δόθηκε να συνδιάσει σπουδές και αθλητισμό, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η Κατερίνα Στεφανίδη.

Εμμανουήλ Καραλής, 4ος επί κοντώ, 5.20μ. / 5.40μ.
Ήταν η κρυφή ελπίδα για ένα τρίτο ελληνικό μετάλλιο, αλλά ήταν και ο πιο μικρός σε έναν πολύ μεγάλο τελικό. Ο 17χρονος Εμμανουήλ παγκόσμιος ρέκορντμαν παίδων και πρωταθλητής Ευρώπης παίδων φέτος, έφτασε πολύ κοντά και σε ένα παγκόσμιο μετάλλιο εφήβων. Αυτή τη φορά του ξέφυγε, αλλά δεν πρόκειται να του ξεφύγει στο μέλλον, ούτε το χρυσό ούτε το ρεκόρ.
Η 4η θέση στον κόσμο των εφήβων (18-19 ετών) για έναν παίδα (17 ετών) είναι θρίαμβος και έτσι την αντιμετώπισε ο Εμμανουήλ που το χάρηκε με το παραπάνω και ας άφησαν γλυκόπικρη γεύση τα πολύ ψηλά άλματά του στα 5.50μ., που θα του εξασφάλιζαν τουλάχιστον χάλκινο μετάλλιο αν δεν γινόταν κάποια μικρά τεχνικά λάθη πάνω στο άλμα.

Δήμητρα Γναφάκη, 10η 400μ. εμπόδια, 59.13 / 58.48
Αν δεν υπήρχε η Ρωμαίου θα ήταν με διαφορά η κορυφαία ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο των νεανίδων. Η 19χρονη Χανιώτισα ξεδίπλωσε το πληθωρικό της ταλέντο και έκανε δύο εκπληκτικές κούρσες στα 400μ. εμπόδια, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ και τερματίζοντας στην 10η θέση στον κόσμο.
Όλα αυτά με μόλις ένα χρόνο προπόνηση στα εμπόδια, αφού μέχρι πέρσι ήταν μία απλή 400άρα. Και όποιος γνωρίζει από εμπόδια αντιλαμβάνεται πως μέσα σε ένα χρόνο εμποδιστής παγκόσμιας κλάσης δεν γίνεσαι. Μέχρι που εμφανίστηκε η Δήμητρα Γναφάκη και απέδειξε πως γίνεται.

Άγγελος Βασιλείου, 15ος 1500μ., 3:47.38
Ο Άγγελος πέτυχε την 13η καλύτερη επίδοση στα 1.500μ. και κατατάχθηκε 15ος στον κόσμο. Μεγάλη επιτυχία ήταν η συμμετοχή του και μόνο στο παγκόσμιο και ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία το πλασάρισμά του στην 15άδα, όταν είναι γνωστή η μετριότητα της Ελλάδας στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Αν μάλιστα είχε και λίγη τύχη θα μπορούσε να κάνει και τη μεγάλη έκπληξη να μπει δηλαδή και τελικό, καθώς έπεσε στην πιο γρήγορη σειρά με συνέπεια να μπουν στον τελικό δρομείς με πιο αργές επιδόσεις. Το μέλλον είναι λαμπρό αρκεί να παραμείνει στο αγώνισμα.

Νίκος Νεράντζης, 15ος επί κοντώ, 5.10μ.
Το 5.10μ. μπορεί να φαίνεται λίγο μπροστά στα 5.41μ., που είναι το ατομικό του ρεκόρ του Νίκου Νεράντζη, όμως ο 18χρονος Κερκυραίος βρέθηκε πολύ κοντά στον κοντά στον τελικό του επί κοντώ. Όχι μόνο ως επίδοση (5.20 μ. ήθελε για να μπεί), αλλά και ως απόδοση καθώς είχε καλό άλμα στα 5.20 μ. που απο τεχνικό λάθος δεν πέρασε και έτσι βρέθηκε να μένει εκτός, στον πρώτο του διεθνή αγώνα. Οπότε η 15η θέση στον κόσμο μόνο αποτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Αλέξης Προδανάς, 16ος σφύρα, 66.75μ.
Αν και το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό και πάνω από τα 70μ., ο τελικός ήταν στα μέτρα του αν φυσικά έκανε το ρεκόρ του. Η 16η θέση στον κόσμο δεν είναι λίγο πράγμα, αλλά για τον Αλέξη από τις Μάνδρες με τα εντυπωσιακά προσόντα, οι προσδοκίες είναι μεγάλες και μόλις μπει στην κατηγορία των ανδρών και προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των ΗΠΑ, τότε να περιμένουμε να δούμε τον πραγματικό διάδοχο του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου.

Κώστας Χατζημιχαήλ, 21ος σφαίρα, 17.49μ.
Αν και έριξε αρκετά πίσω από το ρεκόρ του στο παρά κάτι δεν μπήκε εικοσάδα που ήταν στις δυνατότητές του. Για τον τελικό ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα καθώς θα έπρεπε να κάνει το ρεκόρ. Επίσης, ήταν μαζί με τον Μουζενίδη στους άτυχους της πρώτης ημέρας που αγωνίστηκαν και νωρίς το πρωί και με βροχή από κάποιο σημείο και μετά.

Αριάδνη Αδαμοπούλου, 22η επί κοντώ, 3.80μ.
Η Αριάδνη, η μικρή της παρέας, στα 16 της χρόνια πήρε ανέλπιστα γεύση από παγκόσμιο πρωτάθλημα και στάθηκε στο ύψος της. Μεγάλο ταλέντο με εξαιρετικά προσόντα, είχε καλές προσπάθειες στα 3.95μ. και απέκτησε πλέον μία καλή εμπειρία για να διεκδικήσει σπουδαία πράγματα του χρόνου στο παγκόσμιο παίδων-κορασίδων, όπου δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα λάμψει.

Αφροδίτη Μανιού, 25η ακόντιο, 48.23μ.
Οι ελπίδες για πρόκριση στον τελικό υπήρχαν αλλά ήταν κρυφές. Αν έκανε πανελλήνιο ρεκόρ θα τα κατάφερνε, όμως δεν είναι και εύκολο να κάνεις πανελλήνιο ρεκόρ σε πρωινό προκριματικό, όταν μάλιστα δεν βοηθούν καθόλο και οι καιρικές συνθήκες. Η 18χρονη Αφροδίτη από το Ηράκλειο το προσπάθησε πολύ και ήταν άξια, αγωνίστηκε όμως κι αυτή την πρώτη ημέρα όπου είχε και αέρα και βροχή και χαμηλή θερμοκρασία.

Άννα Κιάφα, 26η 400μ. εμπόδια, 60.26
Άλλη μία 18χρονη παρουσία από την χρυσή γενιά του Κάλι. Η πεισματάρα και αγωνίστρια Κατερινιώτισα έκανε άλλον έναν μεγάλο αγώνα, άγγιξε το ρεκόρ της και αν είχε λίγη τύχη θα ήταν και στα ημιτελικά. Δυστυχώς βρέθηκε σε γρήγορη προκριματική σειρά κι ενώ η επίδοση της ήταν η 24η στο παγκόσμιο, κατατάχθηκε στην 26η θέση και έχασε την πρόκριση για μόλις δύο θέσεις.

Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης, 26ος μήκος, 7.05μ.
Η πρόκριση στον τελικό για τον πρωταθλητή Ευρώπης στους παίδες ήταν εφικτή έστω και αν έπρεπε να φτάσει στο ατομικό του ρεκόρ. Η κόπωση όμως από το μεγάλο ταξίδι της Τυφλίδας και οι ελάχιστες ώρες προσαρμογής στα νέα κλιματολογικά και όχι μόνο δεδομένα, ήταν φανερό πως αποσυντόνισαν τον 17χρονο Κερκυραίο που δεν είχε καλά πατήματα κι επομένως τα άλματά του δεν ήταν κοντά στο όριο πρόκρισης.
Πολλοί μπορεί να θεώρησαν την παρουσία του Παναγιώτη περισσότερο τιμητική και για την εμπειρία, καθώς είναι ακόμη παίδας, όμως ένα είναι βέβαιο: Μία ακόμη ημέρα να είχε στην διάθεσή του τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά και τελικό μπορεί να μην έμπαινε, αλλά θα είχε πολύ καλύτερο πλασάρισμα με σαφώς καλύτερη επίδοση.

Οδυσσέας Μουζενίδης, 26ος σφαίρα, 16.66μ.
Η περίπτωση του Οδυσσέα Μουζενίδη δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, έστω και αν ο ίδιος θεωρεί αποτυχία την μη πρόκριση στον τελικό. Όπως και ο Μαντζουρογιάννης έφτασε στο Μπίντγκοτς λίγο πριν τα μεσάνυχτα παραμονής του αγώνα μετά από πολύωρο ταξίδι από την Τυφλίδα και με δύο ενδιάμεσους σταθμούς.
Με ελάχιστες ώρες ύπνου και ξεκούρασης μπήκε στον προκριματικό της σφαίρας αποφασισμένος για να είναι μέσα στους δώδεκα εκλεκτούς του τελικού. Η ορμή του και αποφασιστικότητά του ήταν τέτοια που είχε δύο βολές πρόκρισης, πάνω από τα 18,50 μ. που όμως του βγήκαν άκυρες.
Ο ενθουσιασμός του 17χρονου (ο μικρότερος του αγώνα) του στοίχισε ακριβά και στην τρίτη βολή που την έκανε και υπό βροχή, αναγκάστηκε να μπεί όσο πιο συγκρατημένα γινόταν για να μπορέσει να κρατηθεί στην βαλβίδα, τα κατάφερε να είναι έγκυρος αλλά θυσίασε τη βολή και έμεινε χαμηλά.

Ανδρέας Θανάσης, 37ος δίσκος, 52.07μ.
Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Η δε πρόκριση στον τελικό απαιτούσε να κάνει ατομικό ρεκόρ και με αυτά τα δεδομένα ούτως ή άλλως ο Ανδρέας Θανάσης γνώριζε πως δεν μπορεί να είναι απαιτητικός. Θα μπορούσε όμως να έχει καλύτερη παρουσία και πλασάρισμα αν έριχνε κοντά στα μέτρα του.

Νίκος Ανδρικόπουλος, 34ος, τριπλούν, άκυρος
Όποιος δεν ήταν εκεί για να τον δει, εύκολα θα πει πως η Νίκος Ανδρικόπουλος απέτυχε στο παγκόσμιο. Όμως δεν είναι έτσι, γιατί ο Νίκος Ανδρικόπουλος δεν απέτυχε αλλά ατύχησε στον προκριματικό του τριπλούν. Ο 19χρονος άλτης του Αμεινία Παλλήνης, τόσο καλά που ένιωθε ήταν έτοιμος για επίδοση πάνω από 16μ. και πρόκριση στον τελικό.
Γι’ αυτό και όλα του τα άλματα τα κυνήγησε για να βγουν μεγάλα με αποτέλεσμα να είναι μεν καλά άλματα αλλά άκυρα και συνέπεια να χαθεί η ευκαιρία συμμετοχής στον τελικό. Αυτή τη φορά όμως, γιατί ο Νίκος ένα από τα πιο συγκροτημένα και ώριμα παιδιά της εθνικής εφήβων, είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρει την επόμενη φορά και θα βρεθεί σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: