ΣΙΝΕ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Νέες αλλαγές στα capital controls. Τα πέντε νέα μέτρα χαλάρωσης

Χαλάρωση των capital controls ενέκρινε η H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την εισήγηση που είχε κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Η αλλαγή των capital controls προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά από το εσωτερικό, την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό και τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, προβλέπει η πρόταση που υπέβαλε χθες το υπουργείο Οικονομικών προς τους θεσμούς για τη χαλάρωση των capital controls.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΤτΕ, πρόκειται για το πακέτο που είχε προαναγγείλλει την προηγουμένη εβδομάδα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Έκθεση Νομισματικής Πολιτική,ς ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για:

-Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

-Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες».

-Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: