ΣΙΝΕ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Γιατί η ολοκαίνουρια σειρά «Stranger Things» δεν γίνεται να μην αρέσει στους ανθρώπους της γενιάς μας

Η νέα σειρά του Netflix είναι γεμάτη με αναφορές από όλες τις ταινίες που λάτρεψες ως παιδί.

Ιούλιος, ίσως ο πιο δύσκολος μήνας για να ανακαλύψεις μια σειρά που θα σε κάνει να κολλήσεις. Δηλαδή πόσο «Game Of Thrones» ή «Walking Dead»να ξαναδείς; Σίγουρα υπάρχουν κάποια -ελάχιστα- διαμαντάκια εκεί έξω, όπως το «Preacher» και το «Outcast», όμως καμία άλλη φετινή σειρά δεν είναι τόσο εθιστική, τόσο γεμάτη από αναφορές στο σινεμά φαντασίας των 80`s/90`s και τόσο καθηλωτική από το πρώτο ως το τελευταίο επεισόδιο. Ξεκίνα το, υπάρχουν λόγοι.
Για να σε προϊδεάσουμε σου λέμε μόνο ότι ήδη βρίσκεται στη θέση 20 στην κατάταξη του IMDB για τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών.


Η Υπόθεση

Σε ένα γυμνάσιο της Indiana, ο Mike, o Dustin, o Lucas και ο Will Byersείναι κολλητοί φίλοι. Παίζουν επιτραπέζια τύπου D&D, περνάνε τέλεια με πειράματα φυσικής και τεχνολογικά gadgets τύπου ασύρματοι, κλπ. Όχι, δεν είναι τα πιο δημοφιλή άτομα του σχολείου. Ξαφνικά, μια τρομακτική μεταφυσική δύναμη «εξαφανίζει» τον Will. Η μητέρα του, Joyce Βyers (Winona Ryder) μαζί με τον μεγάλο αδελφό Jonathan και τον Σερίφη Jim Hopper θα κάνουν τα πάντα για να τον βρουν, ενώ την ίδια στιγμή, πολύ κοντά τους, ένα παράξενο επιστημονικό πείραμα λαμβάνει χώρα. Καθώς αναζητούν τον Will, οι 3 φίλοι βρίσκουν ξαφνικά την Eleven, ένα μυστηριώδες κορίτσι που μιλάει και φέρεται σαν ηλεκτρονική συσκευή, έχοντας γλιτώσει από μια επιστημονική εγκατάσταση όπου χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο. Επίσης μπορεί να μετακινήσει κάθε αντικείμενο, μόνο με τη δύναμη του μυαλού της. Το «Stranger Things» είναι ένα creepy χαρμάνι που μπλέκει γλυκά «E.T», «Goonies», το «IT» του Stephen King, με ολίγη «Aλήθεια που είναι Εκεί Έξω», που θα ζήλευε και ο Fox Mulder…

Το ερωτικό τρίγωνο

Παράλληλα με την ιστορία του WIll, υπάρχει το κλασσικό ερωτικό τρίγωνο που έχεις δει σε κάθε 80`s νεανική rom-com , με πρωταγωνιστές λίγο πιο μεγάλα «παιδιά». Είναι η «καλή μαθήτρια» Nancy που αντιστέκεται, αλλά κατά βάθος θέλει να είναι μαζί με το «κακό αγόρι» Steve, ενώ ανάμεσα τους υπάρχει και ο nerdy αδελφός του Will, Jonathan και η ακόμα πιο nerdy/»δεν με πλησιάζει κανένα αγόρι» κολλητή της Nancy, Barb.

Σε μια γλυκιά, ρομαντική βραδιά, ενώ η Nancy είναι έτοιμη να «δοθεί» ερωτικά στον Steve, η Barb μένει μόνη, αγναντεύει τα νερά της πισίνας και….Κάτι Συμβαίνει. Είναι απλά μαγικός ο τρόπος με τον οποίο οι δημιουργοί της σειράς Duffer Brothers, καταφέρνουν να μεταφέρουν όλα τα κλισέ των νεανικών sci-fi/horror movies μέσα από 3-4 τηλεοπτικούς χαρακτήρες και να τα δοξάσουν, υπό τους ήχους του «Nocturnal Me» των «Echo & The Bunnymen.


Η επιστροφή της Winona Ryder

«Beetlejuice», «Ψαλιδοχέρης», «Heathers», «Dracula», «Black Swan»: Η Winona είναι και πάλι εδώ, για να προσθέσει έναν ακόμα σπουδαίο creepy/ονειρικής/θεοσκότεινα κωμικής τίτλο στο πλούσιο παλμαρέ της. Σε κάθε κεφάλαιο του «Stranger Things», η Winona οδηγεί τον χαρακτήρα της Joyce όλο και πιο κοντά στη παράνοια, καθώς «ακούει» τον εξαφανισμένο γιο της μέσα από χριστουγεννιάτικα φωτάκια και ΠΑΡΑΞΕΝΑ (μεταφυσικά) ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ μέσα από τους τοίχους του σαλονιού της, υπό τους ήχους του «Should I Stay Or Should I Go?» των Clash. Μετά από αυτό, θα κάνεις καιρό να βάλεις χριστουγεννιάτικα φωτάκια στο σπίτι σου…

Πτώμα που δεν είναι πτώμα, θάνατος κεντρικού χαρακτήρα χωρίς καμία εξήγηση, πνεύμα που μιλάει μέσα από τοίχους, ερωτικό τρίγωνο που δεν καταλήγει όπως θέλεις, είναι μόνο μερικές από τις απίθανες ανατροπές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των 8 επεισοδίων της σειράς. Όχι, το «Stranger Things» δεν φοβάται να γίνει πολύ, πολύ παράξενο στη πλοκή. Απεναντίας, η σειρά των Duffer Brothers υπηρετεί κάθε της απιθανότητα με πάθος και την κάνει πέρα για πέρα πιστευτή.

Η μυθολογία

Τα «επιστημονικά πειράματα» που φέρνουν την Εleven να ξεφεύγει από τα χέρια του προστάτη της, Brenner και να καταφεύγει – κυνηγημένη- στη παρέα του Lucas, είναι μια πλοκή που θέλει να αποδώσει το δικό της φόρο τιμής στην επιστημονική φαντασία των 80`s και στα «X-Files». Σε κάθε επεισόδιο, τέρατα χωρίς πρόσωπο και ταξίδια στο χωρόχρονο ανατρέπουν όσα πιστεύεις ότι μπορεί να εξηγούν την εξαφάνιση του Will Buyers. Μην προσπαθήσεις να βρεις λογική στη μυθολογία του «Stranger Things». Άφησέ τη να σε παρασύρει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: