ΣΙΝΕ

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Τι γιορτάζουμε

Μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης είναι η σημερινή καθώς η Εκκλησία μας τιμά το θαυμαστό γεγονός της ...
Μεταμορφώσεως του Χριστού στο όρος Θαβώρ.

Η γιορτή είναι σταθερή πάντα στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Το γεγονός διασώζουν οι τρεις Ευαγγελιστές Ματθαίος (ιζ΄1-13), Μάρκος (θ΄ 2-12) και Λουκάς (θ΄28-36) και σύμφωνα με τις διηγήσεις ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη «κατ’ ιδίαν» στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας.

Οι τρεις μαθητές μετά την ανάβαση έπεσαν να ξεκουραστούν. Μόλις ξύπνησαν αντίκρισαν κάτι αναπάντεχο- το πρόσωπο του Χριστού άστραφτε σαν τον ήλιο και τα ενδύματά του ήταν λευκά. Έτσι τους αποκαλύφθηκε η θεότητά Του «ως ηδύναντο» να κατανοήσουν. Δίπλα του εμφανίσθηκαν δύο κορυφαίοι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μωϋσής και ο Ηλίας. Μάλιστα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι συγκεκριμένοι Προφήτες δεν πέθαναν σύμφωνα με τις Γραφές αλλά αναλήφθηκαν στους ουρανούς.

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, ωστόσο μετά τα εγκαίνια του ομώνυμου ναού στο όρος Θαβώρ από την Αγία Ελένη η γιορτή έμεινε σταθερή στις 6 Αυγούστου. Κατά τη δεσποτική αυτή γιορτή καταλύεται η δεκαπενθήμερη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Στην καθ’ ημάς παράδοση τιμάται ιδιαίτερα ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά αυτή την ημέρα ενώ στις εκκλησίες της χώρας προσφέρονται στους πιστούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς. Η μέρα αυτή είναι και η τελευταία των «δρίμων» των έξι πρώτων ημερών του μήνα, που σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες καθορίζουν και τον καιρό των υπολοίπων μηνών ανάλογα με την ημέρα (πχ. 1η μέρα Αυγούστου= καιρός Ιανουαρίου κ.ο.κ.). Σύμφωνα με τους θρύλους τις ημέρες αυτές ανεξιχνίαστες δυνάμεις κυριαρχούν στα ύδατα για αυτό και θεωρείται ότι δεν πρέπει κανείς να κολυμπά, δοξασία που συνδέεται πιθανόν με τα μελτέμια και τα μπουρίνια- μόνος τρόπος να εξουδετερωθούν είναι αν ρίξει κανείς ένα καρφί στο νερό προκειμένου να τις «καρφώσει».





Δεν υπάρχουν σχόλια: