ΣΙΝΕ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

τι πρέπει να γνωρίζουμε για ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην κουζίνα μας

Κάθε κουζίνα επιβάλλεται να έχει τουλάχιστον έναν αποφλοιωτή, γνωστό βέβαια και ως pealer, ή και ξεφλουδιστή, καθώς το...
ξεφλούδισμα με μαχαίρι, σπαταλά μεγάλη ποσότητα από τα υλικά μας και αφαιρεί θρεπτικά συστατικά από το σημείο που βρίσκεται κάτω από την φλούδα, το οποίο περιέχει συμπυκνωμένες αρκετές βιταμίνες.

20.07.2016
Η διαδικασία ξεφλουδίσματος των λαχανικών και των φρούτων μπορεί πραγματικά να μετατρέψει τη μαγειρική σε μια άχαρη διαδικασία, ειδικά όταν μας παίρνει αρκετό χρόνο. Γι' αυτό το λόγο έχουν σχεδιαστεί ανά τους αιώνες πολυποίκιλα είδη αποφλοιωτών τα οποία διατίθενται στην αγορά για να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη.
Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη αποφλοιωτών και γι' αυτό καλό θα ήταν να γνωρίσετε τις ιδιότητες των βασικών από αυτούς. Πριν επιλέξετε κάποιον, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τα εξής:
Το εργαλείο για το ξεφλούδισμα, θα πρέπει να αφαιρεί όσο το δυνατόν λιγότερο από την σάρκα του φρούτου ή λαχανικού που θέλετε να ξεφλουδίσετε. Διότι, για παράδειγμα, η πατάτα αλλά και πολλά άλλα λαχανικά, περιέχουν συμπυκνωμένα τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους, στο πάνω μέρος της σάρκας τους, κάτω από την φλούδα.
Οι αποφλοιωτές με περιστρεφόμενη λεπίδα, προσαρμόζονται στις καμπύλες των υλικών και έτσι έχουμε λιγότερη φύρα.
Η λαβή επίσης, είναι καίριας σημασίας για την επιλογή ενός αποφλοιωτή. Μια άνετη, χοντρή, κατασκευασμένη από υλικό που δεν γλιστράει, θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, αφού θα κρατάτε το εργαλείο με άνεση χωρίς να κινδυνεύετε να σας γλιστρήσει καθώς ξεφλουδίζετε κάποιο φρούτο/λαχανικό.
Πολύ σημαντική επίσης είναι η ποιότητα της λεπίδας. Όσο πιο κοφτερή είναι η λεπίδα του αποφλοιωτή σας, τόσο πιο εύκολο, πιο γρήγορο, αλλά και πιο ασφαλές θα γίνεται το ξεφλούδισμα.
Οι διαφορετικές ποικιλίες αποφλοιωτών που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να ταξινομηθούν, σε τρεις βασικές κατηγορίες:
1) Αποφλοιωτής Υ

Ίσως το πιο διαδεδομένο είδος αποφλοιωτή, είναι αυτός σε σχήμα Υ. Το σχήμα αλλά και η χρήση του θυμίζουν ξυραφάκι. Ο σωστός τρόπος για να ξεφλουδίσουμε με αυτόν τον αποφλοιωτή, είναι με φορά αντίθετη προς τα εμάς. Αυτή η κίνηση ίσως μοιάζει άβολη και αρχικά ίσως σας φανεί δύσκολη, παρ' όλα αυτά, μειώνει την τριβή, αποφλοιωτή-λαχανικού, κι έτσι η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολη μετά από λίγη εξάσκηση. Είναι ιδανικός για λαχανικά-φρούτα με χοντρή φλούδα. Τέλος ο συγκεκριμένος αποφλοιωτής, απαντάται και σε «πλαϊνή» εκδοχή, δηλαδή με την λεπίδα, να μην βρίσκεται στο πάνω μέρος της λαβής αλλά στην δεξιά του πλευρά, αυτό γίνεται για να μας διευκολύνει στο ξεφλούδισμα των καμπύλων της πρώτης ύλης που επεξεργαζόμαστε.
2) Ο ίσος αποφλοιωτής

Ενώ η προηγούμενη κατηγορία αποφλοιωτή είναι καλύτερη για λαχανικά, όπως η κολοκύθα, που έχουν σκληρή φλούδα, ο ίσιος αποφλοιωτής συνίσταται για λαχανικά μελεπτή, μαλακή φλούδα. Ονομάσαμε τον συγκεκριμένο αποφλοιωτή ίσιο, γιατί η λεπίδα του είναι μια προέκταση της λαβής του. Επίσης ονομάζεται και ψιλόφλουδος για τον λόγο που προαναφέραμε. Για να καθαρίσουμε, για παράδειγμα, ένα αγγούρι, κρατάμε τον αποφλοιωτή με το «καλό» μας χέρι και με το άλλο το φρούτο και τοποθετούμε την λεπίδα κάθετα με φορά αντίθετη προς εμάς.
3) Περιστρεφόμενος

Ο περιστρεφόμενος αποφλοιωτής, είναι ο λιγότερο γνωστός και εφευρέθηκε στην Αυστραλία γι΄ αυτό μερικές φορές ονομάζεται και «αυστραλιανός αποφλοιωτής». Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τις δύο άλλες κατηγορίες, είναι πως η κίνηση της λεπίδας καθιστά το ξεφλούδισμα των λαχανικών πιο εύκολο και γρήγορο,. Το μόνο του μειονέκτημα βρίσκεται στο ότι, αν δεν είμαστε προσεκτικοί θα μπορούσαμε να κοπούμε από την λεπίδα που δεν είναι τόσο σταθερή όσο στις δύο άλλες κατηγορίες.
Κυκλοφορούν πάρα πολλές παραλλαγές των συγκεκριμένων κατηγοριών. Με κεραμικέςλεπίδες , με οδηγό, ώστε οι φλούδες να πέφτουν στην κατεύθυνση που επιθυμούμε, σε σχήμα πέταλο, με παιχνιδιάρικη, χρωματιστή, ανοξείδωτη, ξύλινη, πλαστική λαβή, μεοδοντωτή λεπίδα, ειδικοί για συγκεκριμένα φρούτα (πορτοκάλια, σπαράγγια κ.α. )
Καλό θα ήταν λοιπόν να επιλέξουμε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας και να προμηθευτούμε κάποιους έξτρα, ώστε να αξιοποιούμε στο μέγιστο τις πρώτες μας ύλες χωρίς να πετάμε ένα μεγάλο τους κομμάτι στα σκουπίδια και χωρίς να τραυματίζουμε την ζουμερή τους σάρκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: