ΣΙΝΕ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.Διαβάστε αναλυτικά για το επόμενο 48ωρο

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας από αύριο. Αναλυτική πρόγνωση(+Χάρτες).

Λίγες ώρες απέμειναν για την πρώτη τυπική και οργανωμένη κακοκαιρία της νέας σεζόν.

Σας έχουμε ενημερώσει αναλυτικά και σε προηγούμενα άρθρα μας για την αλλαγή του καιρού και ήρθε η ώρα για την τελική μας εκτίμηση, καθώς ακόμη και σήμερα άλλαξαν μερικά δεδομένα.

Το βαρομετρικό χαμηλό, λοιπόν από την Κεντρική Ευρώπη κινείται γρήγορα προς την Νότια-Νοτιοανατολική Ευρώπη και από απόψε το βράδυ θα πλησιάσει την χώρα μας, αλλά και την Ιταλία.

Πιο αναλυτικά:
Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου:
-Νυχτερινές ώρες/Ξημέρωμα: Όσο βαδίζουμε προς το ξημέρωμα τόσο θα γενικεύονται οι βροχοπτώσεις στα Δυτικά παράλια και στα σύνορα μας με την Αλβανία και τα Σκόπια. Φαινόμενα με μέτριο χαρακτήρα περισσότερο αξιόλογα στο Βόρειο Ιόνιο.

-Πρωινές ώρες: Περίπου στις 7 το πρωί(± 3 ώρες, ανάλογα με την πορεία του χαμηλού), θα γίνει ένα πρώτο πέρασμα ισχυρών βροχοπτώσεων και οργανωμένων καταιγίδων, από το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και από τμήματα της Δυτικής Στερεάς.
Σχεδόν την ίδια ώρα, καταιγίδες θα χτηπήσουν το Νότιο Ιόνιο και την Δυτική Πελοπόννησο.
Προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να σημειώνονται μπόρες στην Δυτική Θεσσαλία, στην Δυτική Μακεδόνια, στην Κεντρική Στερεά και στην Κεντρική Πελοπόννησο.

-Μεσημεριανές/Απογευματινές ώρες: Συνεχίζονται οι βροχές κατά τόπους έντονες στα Δυτικά, με συχνά κύματα ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων κυρίως στο Βόρειο και Νότιο Ιόνιο αλλά και στην Πελοπόννησο. Οι βροχές θα κινηθούν ακόμη πιο Ανατολικά επηρεάζοντας αρχικά ασθενώς την υπόλοιπη Θεσσαλία, την Στερεά(μέσα και η Αττική σταδιακά) και την Κεντρική Μακεδονία.

-Βραδινές ώρες: Για τα Δυτικά παρατηρούνται δύο διαφορετικά σενάρια σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα. Το πρώτο σενάριο(και πιο πιθανό), είναι να εξασθενήσουν οι βροχές στα Δυτικά Ηπειρωτικά και να συνεχιστούν στα Ιόνια νησιά και στην Πελοπόννησο.
Το δεύτερο σενάριο δείχνει επιμονή των βροχοπτώσεων σε όλα τα Δυτικά και μάλιστα νέα επιδείνωση του καιρού στο Βόρειο Ιόνιο.
Το πρώτο σενάριο με τα τωρινά στοιχεία δείχνει πιο πιθανό να συμβεί.
Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται επίσης και στα Δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και πιθανόν να είναι έντονες. Τοπικές βροχές και στις Κυκλάδες και από αργά την νύχτα σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας.

Έτσι συνοπτικά αύριο πρέπει να δωθεί προσοχή στις παρακάτω περιοχές:
-Στα Ιόνια νησιά(όλη την μέρα)
-Στα Δυτικά παράλια της χώρας(σχεδόν όλη την μέρα)
-Σε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο(το μεσημέρι-βράδυ κυρίως)
-Στα Δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (από το απόγευμα)
-Στην Ανατολική Στερεά (το βράδυ)
Ιδιαίτερη προσοχή στους παρακάτω νομούς: Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Πρεβέζης, Άρτης, Ιωαννίνων(πιθανόν στα Δυτικά τμήματα) Αιτωλοακαρνανίας(Δυτικά), Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Αχαΐας, Αρκαδίας, Ηλείας, Άρτης, Ιωαννίνων(τοπικά), Πέλλης, Ημαθίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Αττικής και στα ορεινα της Πίνδου(πολλές βροχές-όχι αρκετές καταιγίδες)
Η μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δωθεί στην Πελοπόννησο και αργότερα στην Βόρεια χώρα.
Στις παραπάνω περιοχές ίσως σημειωθούν πλυμμηρικά φαινόμενα, ή και προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Επίσης αναμένεται:
-Εμφάνιση squall line στο Ιόνιο με Ανατολική κίνηση και πιθανότητα να εισέλθει στα Ηπειρωτικά
-Shelf Clouds , Supercell , Wall Clouds, υδροσιφώνες στο Ιόνιο , μικρή πιθανότητα για εμφάνιση και σιφώνων ξηράς.
-Μικρή πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις
-Συνεχής ανατροφοδότηση και καταιγίδες στο Ιόνιο.
- Τα Δυτικά παράλια θα δουν τις περισσότερες καταιγίδες, ενώ ο νοτιοανατολικός άνεμος στην ατμόσφαιρα θα προσπαθήσει να εμποδίσει την είσοδο καταιγίδων στον Ηπειρωτικό κορμό της χώρας.
-Ανεπηρέαστα τελείως τα Δωδεκάνησα, λίγες τοπικές βριχές στην Κρήτη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στην Θράκη.
Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 5-7 και τοπικά τα 8 μποφόρ στο Ιόνιο.
Στο Αιγαίο νοτιάδες-νοτιοανατολικοί (στα Δωδεκάνησα νοτιοδυτικοί) με παρόμοια ένταση.

Θερμοκρασία: Σε σημαντική πτώση στα Δυτικά και στα Βόρεια κυρίως. Δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς στις περιοχές που θα εκδηλώνονται φαινόμενα.
Στους 28-30 στις ανεπηρεάστες περιοχές.

Ν.Αττικής: Μετά το μεσημέρι , είναι πιθανά κάποια πρώτα φαινόμενα ασήμαντα προς περιοχές γύρω από το Πεντελικό Όρος.....
Από το απόγευμα , περίπου στις 5-7 , από τα Δυτικά του νομού , αναμένεται μία βαθμιαία επιδείνωση στον καιρό με σποραδικά αρχικά φαινόμενα όμβρων , βροχών και καταιγίδων.....
Προς το βράδυ , είναι πολύ πιθανά ισχυρά φαινόμενα κατά τόπους σε περιοχές περί Γερανίων , Πατέρα και γενικά Σαλαμίνας Νοτιοδυτικής Αττικής από Μάνδρα και Δυτικότερα.....
Έως αργά το βράδυ , διακρίνω μία γενίκευση των έντονων τοπικά καιρικών φαινομένων , ενώ θα βρέξει σε όλο τον νομό.....
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στις ώρες περί του μεσονυχτίου Τρίτης και Τετάρτης , καθώς αναμένεται σχετική κακοκαιρία στην Αττική , ενώ μία πιθανή ''γραμμή λαίλαπας'' , αναμένω να επηρεάσει με επικίνδυνο τρόπο , περιοχές της Δυτικής Βορειοδυτικής Αττικής , Δυτικών προαστείων Αθήνας , Δυτικό Σαρωνικό Κόλπο και Σαλαμίνα.(περισσότερα και αύριο).
Οι άνεμοι γρήγορα θα γίνουν Νοτιάδες και το βράδυ θα ενισχυθούν φτάνοντας στον Σαρωνικό τοπικά και τα 7 μποφόρ.
Στους 28-30 βαθμούς το θερμόμετρο το μεσημέρι.

Ν.Θεσσαλονίκης: Αρχικά συννεφιασμένος, από τις προμεσημβρινές ώρες θα αρχίσουν να σημειώνονται τοπικές μπόρες, οι οποίες ώρα με την ώρα θα γενικεύονται. Οι βροχές το βράδυ κυρίως στα ορεινά θα ενταθούν.
Άνεμοι Ανατολικοί-Νοτιοανατολικοί στα 4-6 μποφόρ.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 26-27 βαθμούς.


Τετάρτη
Το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού θα συνεχιστεί και την Τετάρτη σε μεγάλο μέρος της χώρας(θα υπάρξει αναλυτική εκτίμηση αύριο).

Την Τετάρτη θα πρέπει θα πρέπει να δωθεί μεγάλη προσοχή στους παρακάτω νομούς: Λαρίσσης,Μαγνησίας,Κοζάνης, Τρικάλων, Ημαθίας,Πέλλας,Κοζάνης Θεσσαλονίκης(ορεινή), Πιερίας και Λακωνίας.Τόσο για τον νομό Αττικής όσο και για τον νομό Θεσσαλονίκης διαφαίνονται ισχυρές βροχές με καταιγίδες την Τετάρτη κυρίως τις πρωινές-μεσημβρινές ώρες. Επειδή ακόμη υπάρχει κάποια διχογνωμία στα μοντέλα θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά αύριο.

Η ομάδα του forecastweather.gr
Χάρτες: Ιωάννης Σταματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: