ΣΙΝΕ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Αντιδράσεις για την τροπολογία για πώληση τσιγάρων μόνο στα περίπτερα

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούν να πωλούνται τσιγάρα μόνο από τα περίπτερα, με επιχείρημα την...
προστασία των ανηλίκων.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν την επίμαχη τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, το οποίο συζητείται αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Επί του θέματος, αντέδρασε πρώτο το δ.σ. της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ψιλικατζίδικων σε όλη την επικράτεια, προειδοποιώντας ότι τυχόν ψήφιση τέτοιας τροπολογίας θα οδηγήσει 32.000 επιχειρήσεις σε λουκέτο, αφού όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ένωσης, από τις συνολικά 40.000 επιχειρήσεις που πωλούν σήμερα τσιγάρα και προϊόντα καπνού μόνον οι 8.000 είναι περίπτερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Κωνσταντίνο Ιακώβου αν περάσει η τροπολογία αυτή θα δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στο κλάδο των ψιλικατζίδικων, που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα επισημαίνει ότι το 70% του τζίρου των καταστημάτων ψιλικών προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων. «Με μία τέτοια μείωση της τάξεως των 70% στον τζίρο των εσόδων μιας επιχείρησης, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να καταστεί βιώσιμή.

Με το υπόλοιπο 30% είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά. Και αυτό φυσικά κατά συνέπεια είναι η μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι δε θέλει κανένας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε όποιον οικονομολόγο θέλετε, αλλά η απάντηση που θα πάρετε θα είναι ίδια με τα παραπάνω. Γιατί όλα είναι μία αλυσίδα και όλα συνδέονται μεταξύ τους».

«Το μέτρο αυτό δεν είναι ούτε «φιλολαϊκό», ούτε έχει σχέση με την προστασία των ανηλίκων. Σχετίζεται με την επιθυμία ορισμένων να κλείσει η αγορά και να μείνουν δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, για να έχουν οι ίδιοι προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων βιοπαλαιστών» καταλήγει ο κ. Ιακώβου.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τα τσιγάρα στα περίπτερα

Ο σκοπός του νόμου 3730/2008 είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα η προστασία των ανηλίκων. Οι περιορισμοί που τίθενται από τις διατάξεις του, επιβάλλονται για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση επιδιώκεται μεγαλύτερη και πληρέστερη προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της προάσπισης της υγείας των ανηλίκων. Επομένως, με την προτεινόμενη τροποποίηση οριοθετείται η πώληση των προϊόντων στο πλαίσιο της νομιμότητας, προστατεύεται η δημόσια υγεία και κυρίως η υγεία των ανηλίκων.

Προτεινόμενη Διάταξη

Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρο 2 παρ. 1 περ. β του νόμου 3730/2008 με την προσθήκη στην αρχή του πρώτου εδαφίου της φράσης “η πώληση και” καθώς και στο τέλος της παραγράφου της φράσης “καθώς και των καταστημάτων της παρ. Η΄ υποπαρ. 4 του νόμου 4093 του 2012”.

“β. η πώληση και η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες καταστημάτων, εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού, καθώς και των καταστημάτων της παρ. Η΄ υποπαρ. 4 του νόμου 4093 του 2012”

Οι προτείνοντες βουλευτές:
Γεωργία Γεννιά

Αυλωνίτου Ελένη

Δέδες Ιωάννης

Θελερίτη Μαρία

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Κασιμάτη Νίνα

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Γιάννης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σταματάκη Ελένη

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: