ΣΙΝΕ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν συναντήσετε σχολικό τροχονόμο σταματήστε! Κινδυνεύετε με φυλάκιση!

Συχνά κατά την διάρκεια της οδήγησης έξω ή κοντά σε σχολεία και σχολικά συγκροτήματα, εμφανίζεται ο σχολικός τροχονόμος που μας υποχρεώνει να σταματήσουμε προκειμένου να ...
περάσουν οι πεζοί μαθητές με ασφάλεια.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των οδηγών και πεζών προς τους σχολικούς τροχονόμους η παραβίαση των οποίων επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα από δικαστήριο και ποινή φυλάκισης του οδηγού μέχρι ενός έτους. Με ανάλογες ποινές τιμωρείται και ο οδηγός οχήματος που συμπεριφέρεται με υβριστικά ή απειλητικά λόγια ή πράξεις προς το σχολικό τροχονόμο που εκτελεί υπηρεσία ή παρεμβάλλει δυσχέρειες ή άλλες προκλητικές συμπεριφορές. Δείτε εδώ πιο συγκεκριμένα:

ΑΡΘΡΟ 45: Ειδικές υποχρεώσεις οδηγών και πεζών προς τα αστυνομικά όργανα και τους σχολικούς τροχονόμους

3. Για την οδική ασφάλεια των πεζών μαθητών κατά τις μετακινήσεις τους προς και από τα σχολεία, μπορούν να χρησιμοποιούνται σχολικοί τροχονόμοι. Ο σχολικός τροχονόμος ρυθμίζει την κυκλοφορία σε ορισμένο σημείο της οδού (και όχι σε διασταύρωση), διακόπτοντας τη ροή οχημάτων σε διατομή της οδού, όπου υπάρχει σημασμένη διάβαση πεζών. Προς το σκοπό αυτόν είναι εφοδιασμένος με φορητή πινακίδα STOP, την οποία εκτείνει κατάλληλα πάνω από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Ο τροχονόμος αυτός φέρει αντανακλαστικό χιτώνιο που πληροί τις προδιαγραφές του αντίστοιχου χιτωνίου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντί όμως των διακριτικών της Αστυνομίας φέρει την ένδειξη "σχολικός τροχονόμος". Οι σχολικοί τροχονόμοι ορίζονται από το διευθυντή του σχολείου, μπορεί να προέρχονται είτε από το προσωπικό του σχολείου είτε να προτείνονται από τον οικείο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και εξοπλίζονται με μέριμνα του οικείου σχολείου.

Όταν δείτε ένα σχολικό τροχονόμο να εκτείνει την πινακίδα στοπ πάνω από την επιφάνεια του δρόμου, σταματήστε, ανοίξτε το ράδιο και θυμηθείτε τα δικά σας παιδικά χρόνια είτε υπήρχε άσφαλτος είτε χωματόδρομος!

(Νόμος: 2696/23.03.1999 ΦΕΚ.57α και αναπροσαρμογή Νόμος: 3542/02.03.2007/ΦΕΚ.50α) (source ©:www.kok.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: