ΣΙΝΕ

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Από το δέντρο, στο τραπέζι σου: Η ιστορία των μήλων που τρως είναι ελληνική

Από την Ιωάννα Παχούλη
Μια επίσκεψη σε έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα μας έκανε να...
εκτιμάμε ακόμα περισσότερο τη σπουδαιότητα ενός πεντακάθαρου και υγιεινού μήλου.

Πόσο σημαντικό είναι να έχεις τοπικά ελληνικά προϊόντα στο τραπέζι σου; Πώς ξέρεις ότι αυτό που μόλις αγόρασες είναι στην πιο ανταγωνιστική τιμή; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα του προϊόντος που μόλις έφαγες;

Όλα αυτά κι άλλα πολλά αναπάντητα ερωτήματα κλήθηκε να μας απαντήσει ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, τον οποίο επισκεφτήκαμε με σκοπό να βιώσουμε από κοντά τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια του έτους για την παραγωγή, συγκομιδή και διάθεση των μήλων στον τελικό τους προορισμό, τους καταναλωτές.
Ζαγορά – Εδώ οι Μηλιές ζουν και βασιλεύουν

Το χωριό Zαγορά είναι ένας τόπος με απίστευτη φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία, παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα. Ένα καταπράσινο χωριό με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια, παραδοσιακά καφενεία και φυσικά μηλιές.

Η φήμη της περιοχής για την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου, ξεπερνά τις εγχώριες διαστάσεις, μιας και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η πιο διάσημη ποικιλία μήλων που καλλιεργείται στην περιοχή, είναι τα κόκκινα μήλα starking delicious με το εμπορικό σήμα "Zagorin". Η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 15.000 τόνους, ενώ από αυτά, το 60% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το 40% εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού όπως η Μ. Ανατολή, τα Βαλκάνια, η Γαλλία και η Ιταλία.

Μηλά-ει η ιστορία ενός αιώνα
Όμως πώς ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου έχει καταφέρει να επιβιώσει; Αποτελώντας έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, φέτος συμπλήρωσε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του το 1916, από 199 Ζαγοριανούς . Εδώ η έννοια "συνεταιρισμός" που τόσο έχει ανάγκη η αγροτική οικονομία της χώρας βρίσκει την πιο μεγαλειώδη υπόστασή της.

Μετά την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας και την αγορά μοντέρνου μηχανολογικού εξοπλισμού διαλογής και ταξινόμησης των φρούτων ανάλογα με το μέγεθος το βάρος και την ποιότητα, ο συνεταιρισμός χρησιμοποίησε τα εργαλεία του σύγχρονου μάρκετινγκ λανσάροντας το σήμα "Ζαγορίν" που σήμερα αποτελεί και τη -διεθνώς αναγνωρισμένη- σφραγίδα του.

Τα στάδια μιας ολοκληρωμένης παραγωγής

Η ξενάγηση μας έβαλε (κυριολεκτικά) μέσα σε κτήματα, αλλά και στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού όπου παρουσιάστηκε η μετασυλλεκτική διαχείριση, ο έλεγχος των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται για τη συγκομιδή, το ξεφόρτωμα, ο ποιοτικός έλεγχος, η αποθήκευση στους ψυκτικούς χώρους, η προδιαλογή και η συσκευασία.

Ιδού τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που μάθαμε:
- Ο αγροτικός συνεταιρισμός έχει καθιερώσει το σύστημα ολοκληρωμένης παραγωγής για όλα τα μήλα Ζαγοράς, από το χωράφι μέχρι τα ράφια των σούπερμάρκετ, που σημαίνει ότι ελέγχεται απόλυτα η πρακτική της καλλιέργειας τους. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Αρχικά με την πλήρη καταγραφή της. Από τον έλεγχο των κανόνων του ψεκασμού με "πράσινα" φάρμακα ώστε να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή και το περιβάλλον, τους συνεχείς ελέγχους για τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής τους ανάλογα με την τραγανότητα και την σωστή περιεκτικότητα τους σε άμυλο και σάκχαρα, τη σωστή διαλογή και ταξινόμηση τους, αλλά και της συντήρησης τους στα ψυγεία μέχρι τον Ιούνιο σε συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας που σταματούν την διαδικασία ωρίμανσης.

- Στον συνεταιρισμό Ζαγορίν σήμερα μετέχουν 677 παραγωγοί από την περιοχή της Ζαγοράς περίπου το 98% των μηλοπαραγωγών, οι οποίοι συλλέγουν τη σοδειά τους χειρωνακτικά σε 8,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας.

(στάδιο της διαδικασίας του ελέγχου)

- Ο τζίρος του συνεταιρισμού αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ενώ απασχολεί 40 μόνιμους υπάλληλους και 70 με 100 εποχιακούς.

- Tα καλύτερα μήλα συνήθως βρίσκονται κρυμμένα στην κορυφή του δέντρου.

- Oι γεωπόνοι του συνεταιρισμού Ζαγοράς, παίζουν ο καθένας τον δικό του ρόλο. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Παναγιώτης Γουβιώτης, ο οποίος -σε συνεργασία με τους παραγωγούς- δίνει συμβουλές με το τι θα ψεκάσουν και πότε- με στόχο να μηδενιστούν τα υπολείμματα ψεκασμού στο τελικό προϊόν. Μάλιστα, για να επιτευχθεί αυτό, έχουν εγκαταστήσει 13 μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, με τους οποίους μετράνε θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση, υγρασία φύλλου και με τη βοήθεια των σταθμών δίνουν στους παραγωγούς τη σωστή στιγμή που πρέπει να ψεκάσουν.

- Η ποιότητα του μήλου ως προς την γεύση και το άρωμα επηρεάζεται από το γεγονός ότι η περιοχή συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό. Έτσι δημιουργείται υγρασία και ένα ανάγλυφο που δίνει στο μήλο μια ιδιαίτερη γεύση που δεν την συναντάμε πουθενά αλλού!

- Παρά τις όποιες δυσκολίες, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγορά Πηλίου δεν σταματά να αναπτύσσεται και να καινοτομεί. Για τη νέα χρονιά συζητούν την εισαγωγή και δύο νέων κωδικών στα καταστήματα της εταιρείας LIDL Hellas, με την οποία συνεργάζονται από το 1999 (με πιο εντατική συνεργασία από το 2007):Το βιολογικό μήλο και το πετιμέζι από φιρίκι Πηλίου.
Ψάχνοντας ελληνικά προϊόντα στα ράφια του σούπερμαρκετ

Το να βρίσκουν οι πελάτες στα ράφια του σούπερμαρκετ ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Όπως αναφέρει στο Νews247.gr o Γιώργος Αγγελούλης, διευθυντής αγορών της Lidl Hellas στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών "οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική οικονομία. Και εμείς στη Lidl Hellas αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά προϊόντα και στους Έλληνες προμηθευτές. Συνεργαζόμαστε σήμερα με 3.321 Έλληνες προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών στη χώρα μας και όσον αφορά στην παροχή προϊόντων μόνιμης γκάμας συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 230 Έλληνες προμηθευτές. Στόχος μας είναι να τους αυξάνουμε συνεχώς και να βάζουμε ολοένα και περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων μας".

Ένας συνεταιρισμός που δεν σταματά. Ούτε τη σκληρή δουλειά, ούτε να μας εκπλήσσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: