ΣΙΝΕ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Γοήτευσε η ξενάγηση στο εντυπωσιακό σπήλαιο της Ερμακιάς

Αρκετός κόσμος άδραξε την ευκαιρία να δει από κοντά τον εντυπωσιακό διάκοσμο του σπηλαίου της Ερμακιάς, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας, το οποίο άνοιξε το...
Σάββατο τις πύλες του στο κοινό μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρη Σακελλάρη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερμακιάς.

«Πρόκειται για ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό σπήλαιο», όπως ανέφερε ο Γεωλόγος και μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.) Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης, ο οποίος ξενάγησε τον κόσμο. Επισήμανε πως είναι ένα πραγματικά ωραίο σπήλαιο αν και είναι μικρό σε διαστάσεις. Έχει 50 μέτρα μήκος, τρεις θαλάμους δύο εκ των οποίων είναι καταστόλιστοι με ένα εντυπωσιακό διάκοσμο, με σταλακτίτες- σταλαγμίτες που σπάνια συναντά κανείς σε ένα τόσο μικρό σπήλαιο. Τόνισε ότι διαθέτει λιθοματικές στήλες με ύψος 5 και 6 μέτρα και «είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με πολύ ωραίους χρωματισμούς που δημιουργεί ένα πολύ όμορφο θέαμα στον θεατή.»

Ο κ. Χατζηλαζαρίδης επισήμανε ότι το σπήλαιο αυτό είναι γνωστό στους κατοίκους της Ερμακιάς και της ευρύτερης περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά μόλις το 1969 εξερευνήθηκε και μελετήθηκε από τη Σπηλαιολογική Εταιρεία και έγινε η πρώτη χαρτογράφησή του, καθώς τότε της γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη του σπηλαίου αυτού.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ενέργειες που κατέβαλαν οι κοινοτικές και δημοτικές αρχές για την αξιοποίηση του σπηλαίου, δηλώνοντας πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την τουριστική διευθέτηση του σπηλαίου. «Η τουριστική αξιοποίηση του δεν θα απαιτήσει μεγάλες δαπάνες και αν συνδυαστεί με τα άλλα ενδιαφέρονται που διαθέτει η περιοχή, όπως τα πολλά νερά και τα παλιά αλώνια της Ερμακιάς, με τον βιομηχανικό τουρισμό και τον Μακεδονικό Τάφο της Σπηλιάς τότε η περιοχή αυτή θα έχει πάρα πολλά να δείξει στους επισκέπτες», σημείωσε.

«Σήμερα δώσαμε στον κόσμο την ευκαιρία να δει κάτι που έχει η Εορδαία αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ερμακιάς Δημήτρης Σακελλάρης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δήμος θα κάνει τις συντονισμένες προσπάθειες που απαιτούνται για να αξιοποιηθεί το σπήλαιο της Ερμακιάς. Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του για την προσέλευση επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή και ευχαρίστησε τον Λ. Χατζηλαζαρίδη που ανέλαβε το κομμάτι της ξενάγησης και τη Διασωστική Ομάδα Εορδαίας η οποία φρόντισε ώστε η περιήγηση να γίνει με όρους ασφαλείας για τους επισκέπτες.

Εντυπωσιασμένοι από την ξενάγηση δήλωναν οι επισκέπτες καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας Γιώργος Θεοδοσιάδης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Κοκκινίδης που έσπευσαν να το δουν από κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: