ΣΙΝΕ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ο μονόλογος ενός ΔΕΞΙΟΥ...

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στις 4 Οκτωβρίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία.

Κάποιοι άνθρωποι αγωνιστήκαμε στο πεζοδρόμιο εκεί δηλαδή που δίνονται οι πραγματικές μάχες για τις ιδέες και τις αξίες αυτού του κόμματος. Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι έδιναν αγώνες από τις καρέκλες τους. Οι πολλοί απογοητευτήκαμε. Οι ελάχιστοι εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις ιδέες για προσωπικό τους όφελος. Έτσι κι αλλιώς δεν φταίνε οι ιδέες, επειδή οι άνθρωποι είναι άπληστοι.

Κατά την ταπεινή μου άποψη η Νέα Δημοκρατία, στα χρόνια της μεταπολίτευσης πάντα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνησε με πολύ μεγαλύτερη σύνεση και υπευθυνότητα. Μπορεί να έγιναν λάθη, αλλά δεν ήταν μοιραία, για να φτάσουμε στην κατάσταση που φτάσαμε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην δεύτερη θητεία τους ως πρωθυπουργός καταχωρήθηκε ιστορικά ως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες που έβγαλε η χώρα. Οι λόγοι είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται να τους γράψω…

Το να αυτοπροσδιορίζεται κανείς, ως δεξιός, αριστερός ή κεντρώος δεν έχει πιο πολύ μεγάλη σημασία στο παγκοσμιοποιημένο και ιδεολογικά σαλαμοποιημένο περιβάλλον που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Έτσι κι αλλιώς οι προηγμένες δυτικές κοινωνίες ακολουθούν τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ μονόδρομο και οι υπόλοιπες κοινωνίες προσπαθούν ν’ ακολουθήσουν… Εμείς εδώ στην Ελλάδα – ως συνήθως – ακολουθούμε τις εξελίξεις λίγα χρόνια μετά… Και το κυριότερο εμμένουμε στο να ανασύρουμε συνθήματα του παρελθόντος, λόγω της ιδεολογικής ένδειας που μας διακατέχει διαχρονικά…

Προσωπικά και παρόλο που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε – εν μέρει – να αποτινάξει από τη Νέα Δημοκρατία, την πολύ βολική για όλους τους άλλους, ταμπέλα της επάρατης ΔΕΞΙΑΣ, δεν ντρέπομαι καθόλου να δηλώνω δεξιός στις πεποιθήσεις μου… Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι φανατικός φιλελεύθερος και ακραιφνής οπαδός του ακραίου κέντρου… Δηλαδή του νεοφιλελεύθερου «μονόδρομου».

Το ότι η ΝΔ δεν διαλύθηκε στα χρόνια του μνημονίου, όπως το ΠΑΣΟΚ, δεν δικαιολογεί κανένα λαμόγιο της αεριτζίδικης μεγαλοαστικής τάξης να εξακολουθεί να ζει εις βάρος του κρατικού κορβανά. Δεν είναι ΔΕΞΙΑ να κονομάνε τα κρατικοδίαιτα λαμόγια σε βάρος του λαού. Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι οι μεγαλύτερες εργασιακές κατακτήσεις έγιναν επί δεξιάς διακυβέρνησης!!!

Είμαι δεξιός στις πεποιθήσεις μου αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί καμιά ελεύθερη αγορά να μην κόβει αποδείξεις και να φοροδιαφεύγει.

Είμαι δεξιός στις πεποιθήσεις μου αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί καμιά ελεύθερη κρατικοδίαιτη αγορά να ζει παρασιτικά σε βάρος του ελληνικού λαού.

Είμαι δεξιός στις πεποιθήσεις μου αλλά αυτό δεν επιτρέπει σε κανέναν πατριδοκάπηλο να βάζει την Ελλάδα εμπρός για να κρύβει τον αριβισμό του.

Είμαι δεξιός στις πεποιθήσεις μου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως προτάσσω την ιδιωτικοποίηση μιας ΔΕΚΟ έναντι του κρατικού της ελέγχου, εάν κι εφόσον είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Δεν έχω ιδεοληψίες γύρω από το δημόσιο και το ιδιωτικό. Παρόλο που είμαι ΔΕΞΙΟΣ. Η ιστορία απέδειξε πως χρειάζεται και το ιδιωτικό και το δημόσιο. Έτσι κι αλλιώς η οικονομία είναι μια μηχανή, στην οποία χρειάζονται όλα τα γρανάζια για να δουλέψει ομαλά…

Πιστεύω – εν μέρει – στην ελεύθερη οικονομία, φτάνει ιδιωτικό να είναι ευγενές και υψηλό, να συντηρεί μια επιχειρηματικότητα γεμάτη από πάθος για δημιουργία και καινοτομία. Μια επιχειρηματικότητα που έχει το βλέμμα στραμμένο ΚΑΙ προς τις ανάγκες της κοινωνίας, εκτός από το κέρδος. Επιχειρηματικότητα δεν είναι να παίρνει ο κάθε λογής Έλληνας ολιγάρχης να θησαυρίζει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Από την άλλη θέλω ένα δημόσιο λιτό και δωρικό, να σέβεται το δημόσιο χρήμα, να θέτει τους κανόνες της κοινής συμβίωσης, να επιβλέπει την εφαρμογή τους για όλους και να στέκεται δίπλα στον ανήμπορο πολίτη μέσα από τις υπηρεσίες του.

Ασχέτως των εγκλημάτων, των ψεμάτων, του λαϊκισμού ή όπως αλλιώς θέλετε να τα χαρακτηρίσετε, του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πρέπει να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από το τι γίνεται στην Ευρώπη από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών…

Νομίζω πως όλ’ αυτά θα πρέπει να τα σκεφτούν ξανά στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΝΔ θα πρέπει να παράξει πολιτική. Νομίζω πως αυτή την στιγμή δεν παράγει πολιτική… Περισσότερο λειτουργεί στωικά απέναντι στις εξελίξεις και προσπαθεί να πείσει τους δανειστές ότι είναι πιο αξιόπιστη στο να εφαρμόσει τις πολιτικές τους. Λειτουργεί με την λογική του ώριμου φρούτου… Μόνο που αυτό δεν φτάνει. Ο λαός ψάχνει να πιαστεί από κάπου. Προσπαθεί να αλιεύσει ψυχία Ελπίδας… Για να μιλήσω και με όρους στυγνά κυβερνητικής λογικής, παρόλο που η ΝΔ ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο κόμμα, μπορεί αυτή την κόσμος κράζει την κυβέρνηση επειδή αποδείχτηκε μια από τα ίδια και χειρότερα, αλλά την στιγμή που θα γίνουν εκλογές, δεν ξέρω κατά πόσο θα λειτουργήσει, η λογική θα σας σκίσουμε, αλλά ήμασταν ειλικρινείς…

Στο δια ταύτα εύχομαι στους διαδόχους του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ευάγγελου Αβέρωφ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, να φανούν αντάξιοι της κληρονομιάς που παραλαμβάνουν… Δεν θα πρέπει να ξεχνούν το πάθημα του ΠΑΣΟΚ.

ΤΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: