ΣΙΝΕ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Σπήλαιο: Το χωριό των Γρεβενών που είναι χτισμένο στα 1000 μέτρα (φωτό)

Πάνω στο όρος Όρλιακας, 26 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, είναι χτισμένο ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό, το Σπήλαιο.


Είναι ένα χωριό μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, με σπίτια χτισμένα παραδοσιακά, με γεφύρια, ποτάμια, εκκλησίες και αξιοθέατα με μεγάλη ιστορία.

Κάθε γωνιά του είναι και διαφορετική αλλά σίγουρα μοναδικό είναι το σημείο στην πάνω γειτονιά που έχει θέα από τη Βάλια Κάλντα έως και τον Όλυμπο.

Στο χωριό υπάρχουν πολλά επιβλητικά γεφύρια, αλλά πολλοί ξεχωρίζουν αυτό της Πορτίτσας στο φαράγγι. 


Βρίσκεται στα νότια του χωριού, στην είσοδο του φαραγγιού του Σπηλαίου, σε ένα σημείο μοναδικής ομορφιάς.

Το δημοτικό σχολείο είναι ένα ακόμη κτίριο που θα τραβήξει την προσοχή σας. Είναι χτισμένο το 1930 και είναι από τα πρώτα σχολεία που δημιουργήθηκαν στην περιοχή.

Έχει ενδιαφέρον: Στο χωριό υπάρχει η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Βρίσκεται στην βορειοανατολική είσοδο του χωριού και ιδρύθηκε το 1633.

Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε εκλεκτά κρεατικά, μανιτάρια, τραχανά, πέτουρα (ζυμαρικά) και γλυκά του κουταλιού.

Αν βρείτε κάποια από τις γυναίκες του χωριού Σπήλαιο και έχει φτιάξει τον παραδοσιακό μπελντέ από μούστο ή τα γλυκά σουτζούκια και σας προσφέρει, αξίζει να τα δοκιμάσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Φωτογραφίες: www.spileo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: