ΣΙΝΕ

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα

Τι κι αν βρίσκονται σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας... Οι Αμερικανοί αστροναύτες που βρίσκονται στο διάστημα, έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το ...
εκλογικό τους δικαίωμα, όπως όλοι οι Αμερικανοί πολίτες, χάρη σε ένα σύστημα που δημιούργησε η NASA.

Έτσι στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη, ο Shane Kimbrough, ο αστροναύτης που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, «έριξε» με τον δικό του τρόπο την ψήφο του στην κάλπη.

Ο Kimbrough ψήφισε κάνοντας χρήση του «Voter Registration and Absentee Ballot Request – Federal Post Card Application». Για τους αστροναύτες η διαδικασία ξεκινάει έναν χρόνο πριν την εκτόξευσή τους στο διάστημα, οπότε και επιλέγουν αν και σε ποια εκλογική αναμέτρηση (τοπικές ή ομοσπονδιακές εκλογές κτλ) θέλουν να συμμετάσχουν.

Έξι μήνες πριν τις εκλογές, κι αφού κάνουν τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε την ημέρα των εκλογών να θεωρούνται ενεργοί ψηφοφόροι, παίρνουν στα χέρια τους το έγγραφο «Voter Registration and Absentee Ballot Request – Federal Post Card Application», το οποίο και συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον γραμματέα της κομητείας.

Αυτό έκανε και ο Kimbrough, ο οποίος έστειλε τη... διαστημική ψήφο του για τις κρίσιμες αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, κάποια στιγμή τις προηγούμενες ημέρες.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, της...διαστημικής ψήφου, έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1997, με τον David Wolf να είναι ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που ψήφισε ενώ βρισκόταν στο διάστημα και μάλιστα στον Ρωσικό Διαστημικό Σταθμό MIR.

Ο πρώτος ψηφοφόρος του διαστήματος, ο Αμερικανός αστροναύτης David Wolf / 

Πηγή: NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια: