ΣΙΝΕ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Βίλα Φέγγου: Ένα εντυπωσιακό, ιστορικό ακίνητο για το οποίο.. δεν έχει γράφτεί το παραμικρό

Οσες αναζητήσεις κι αν κάνετε στο διαδίκτυο δεν θα βρείτε την παραμικρή αναφορά για τη βίλα Φέγγου στην Πάτρα. 

Ακόμη και στη λίστα με τα ακίνητα τα οποία έχουν κηρυχθεί ως νεότερα μνημεία από την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού που έχει έδρα στην Πάτρα. Η βίλα Φέγγου είναι ένα εντυπωσιακό ακίνητο πάνω στην ΝΕΟ Πατρών Κορίνθου δίπλα από την Ρωμαϊκή Γέφυρα στο ύψος της οδού Αρέθα, το οποίο κρύβουν συστοιχίες δέντρων και πολλοί βλέπουν αλλα ελάχιστοι γνωρίζουν. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Δημήτριος Φέγγος.





Η Βίλα Φέγγου έχει κατασκευαστεί από λιθοδομή - με λίθους ακανόνιστου σχήματος- ασβεστολιθικής σύστασης και ασβεστοκονίαμα. Ολοι οι περιμετρικοί τοίχοι καθώς και οι τοίχοι του κλιμακοστασίου είναι φέροντες. Τα πατώματα αποτελούνται από σιδερένιους δοκούς σε σχήμα "ΤΤ" με θολίσκους και οπτόπλινθους. Η εσωτερική κλίμακα είναι κυκλικής μορφής και εδράζεται στους περιμετρικούς τοίχους. Η στέγη αποτελείται από ξύλινα ζευκτά που πακτώνονται στην περιμετρική λιθοδόμη - τεγίδες και κεραμίδια.

Η πρόσβαση στη στέγη γίνεται μέσω καταπακτής. Στη στέγη έχει αναρτηθεί ψευδοροφή αποτελούμενη από πηχάκια με επίχρισμα στο οποίο έχουν ενσωματωθεί διάκοσμα και οροφογραφίες. Στη στέγη έχει τοποθετηθεί δεξαμενή νερού. Ο ημιυπαίθριος χώρος του δεύτερου ορόφου ενσωματώθηκε στο κτίριο με τοίχο από μπαγδαντί και υαλοκατασκευή. Το κτήριο είναι ανισοσταθμικά θεμελιωμένο με υπόγειο στο δυτικό τμήμα του. Σε μεταγενέστερη φάση έχουν κατασκευαστεί στην ανατολική και δυτική όψη βεράντες από οπλισμένο σκυρόδεμα, πάχους 15 εκατοστών, που εδράζονται στη λιθοδομή και σε περιμετρικά δοκάρια.

Οι πρώτες δεαετιες του 1900 αποτελούν το ζενιθ του νεοκλασικισμού για την Πάτρα όπου εμφανίζονται και τα νέα ρεύματα που πνέουν στην περιοχή, με έντονα μορφολογικά στοιχεία όπως ο "εκλετικισμός", προσαρμοσμένα πάντα στην ελληνική και ειδικότερα την επαρχιώτικη μικροκλίμακα.

Στην Πάτρα την εποχή αυτή της άνθισης ανεγείρονται κτίρια για την αστική τάξη της πόλης από φημισμένους αρχιτέκτονες και εξειδικευμένα συνεργεία που έρχονται από την Ιταλία. Ένα από αυτά ήταν και η Βίλα Φέγγου.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας έχει κηρύξει τη Βίλα Φέγγου ως νεότερο μνημείο.

Αντικείμενο της υπηρεσίας είναι η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η μελέτη, η σύνταξη των σχετικών με τον χαρακτηρισμό εισηγήσεων προς το αρμόδιο Συμβούλιο, η σύνταξη προτάσεων θεσμικού χαρακτήρα, όπως θέσπιση ειδικών όρων δόμησης χρήσεων σε μνημεία, την οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων σχετικών με τα μνημεία σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Έχει την διοικητική μέριμνα για την προστασία, όπως τον έλεγχο μελετών και την έκδοση εγκρίσεων εκτέλεσης εργασιών σε μνημεία, αδειών κατεδάφισης, την εποπτεία έργων αποκατάστασης τρίτων, την πραγματοποίηση αυτοψιών κλπ. μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου μνημείων.

Οπως και στην περίπτωση της Βίλας Φέγγου έτσι και σε άλλα μνημεία έχουν γίνει σωστικές επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης τμημάτων τους.





thebest.gr
Γιάννης Πομώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: