ΣΙΝΕ

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Συναυλία λόγιας μουσικής με έργα του Συρρακιώτη Σπύρου Ευαγγέλου

Συναυλία με έργα του Συρρακιώτη δημιουργού Σπύρου Ευαγγέλου συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και...
Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Γεννημένος το 1932 ο Σπύρος Ευαγγέλου είναι συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός και καλλιτεχνικός παράγοντας της Ηπείρου, που πρωτοστάτησε σε δύσκολες εποχές στη διάδοση της λόγιας μουσικής στην Πρέβεζα και συνέβαλε καθοριστικά στη μουσική εκπαίδευση της πόλης, τόσο ως μέλος της διοίκησης του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας από ιδρύσεώς του, όσο και με την άοκνη προσπάθειά του στην ανάπτυξη κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας σε πολλούς τοπικούς φορείς.

Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε από το 1948 ως κορνετίστας της Φιλαρμονικής Πρεβέζης στην οποία παρέμεινε ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Το 1960 ξεκίνησε μαθήματα αρμονίας με τον Σταύρο Δήμα και αργότερα γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του συνθέτη Μιλτιάδη Κουτσούγκου. Αποφοίτησε το 1978 με διπλώματα ανωτέρων θεωρητικών, έχοντας ήδη αρχίσει το συνθετικό του έργο, το οποίο απαριθμεί 25 μουσικά έργα, μερικά εκ των οποίων ερμηνεύθηκαν σε διάφορες συναυλίες στην Πρέβεζα, τα Γιάννενα και την Αθήνα. Ασχολήθηκε με το μουσικοπαιδαγωγικό έργο ως καθηγητής θεωρητικών σε διάφορα ωδεία της Ηπείρου.

Οι συνθέσεις του είναι γραμμένες για πιάνο, κουαρτέτο εγχόρδων, τραγούδι, βιολοντσέλο και πιάνο, αλλά και σύνολα πνευστών με φλάουτο, κλαρινέτο και τρομπέτα. Βασίζονται στην αστείρευτη μουσική παράδοση του τόπου μας, αλλά έχουν μια ανεπιτήδευτη αμεσότητα προς τον ακροατή που πηγάζει από την απλότητα του ύφους και την εκλεπτυσμένη χρήση των δυτικοευρωπαϊκών συνθετικών τεχνικών.

Μετά την Πρέβεζα, που τίμησε τον Σπύρο Ευαγγέλου το 2013, είναι η σειρά των Ιωαννίνων να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν το συνθετικό έργο του. Τα έργα θα ερμηνεύσουν επί σκηνής μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Ιωαννιτών και καθηγητές διαφόρων Ωδείων.

Για τον συνθέτη και το συνθετικό του έργο θα μιλήσει στην έναρξη της εκδήλωσης ο μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θωμάς Ταμβάκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: