ΣΙΝΕ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΠΟΙΑ είναι η Ελένη Μπάνου που ξενάγησε τον Ομπάμα... στην Ακρόπολη

To who is who της αρχαιολόγου ξεναγού του Αμερικανού Προέδρου H προϊστάμενη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου ανέλαβε σήμερα το ιδιαίτερα τιμητικό χρέος του να...
ξεναγήσει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνή Τύπου.

Η κυρία Μπάνου έχει στο ενεργητικό της μια αξιοθαύμαστη πορεία ως αρχαιολόγος, με πολλές και σημαντικές δράσεις πριν βρεθεί στη θέση της προϊστάμενης της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ποια είναι η Ελένη Μπάνου που ξενάγησε τον Ομπάμα στην Ακρόπολη
Η ίδια αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τµήµα του Καποδιστριακού Παν/µιου Αθηνών το 1979. Στη συνέχεια έγινε δεκτή στον µεταπτυχιακό κύκλο µαθηµάτων του University of Pennsylvania στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. όπου έλαβε την διδακτορική της διατριβή µε θέµα “Pottery groups from the west side of area A at Pseira, Crete” το 1992.

Ως φοιτήτρια έλαβε µέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Πύλο, στο Άστρος Κυνουρίας, στην Καισάρεια Παραθαλασσία στο Ισραήλ, στον Κοµµό και στην Ψείρα Κρήτης. Εισήχθη, κατόπιν διαγωνισµού, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (ΥΠΠΟ) το 1989 και υπηρέτησε στην ΚΕ΄ και ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (στα Χανιά και Ηράκλειο αντιστοίχως) και στην Κεντρική Υπηρεσία (ΥΠΠΟ).

Από το 2005 αποτελεί µέλος του δυναµικού της Β΄ ΕΠΚΑ (Εφορεία Αττικής) και είναι υπεύθυνη για το Αρχ/κο Μουσείο Μαραθώνος, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνος και του Ραµνούντος. Το 2008 επελέγη από το αρµόδιο Συµβούλιο του ΥΠΠΟ ως Τµηµατάρχης αρχαιολογικών χώρων στην Β΄ ΕΠΚΑ.

Έχει διενεργήσει πολλές σωστικές ανασκαφές στην επαρχία Αµαρίου Νοµού Ρεθύµνης, στην επαρχία Τεµένους (Κνωσό, Καστέλλι) και Βιάννου (Κερατόκαµπο) Νοµού Ηρακλείου και προσφάτως στην περιοχή του Μαραθώνος.

Έχει συγγράψει πάνω από τριάντα άρθρα σε επιστηµονικά περιοδικά και έχει συµµετάσχει σε διεθνή επιστηµονικά συνέδρια µε ανακοινώσεις που διαπραγµατεύονταν πρωτογενές αρχαιολογικό υλικό. Από το 1998 διευθύνει την συστηµατική προϊστορική ανασκαφή στους Πέρα Γαλήνους Μυλοποτάµου Ρεθύµνου υπό την αιγίδα της ΚΕ΄ ΕΠΚΑ...


Tromaktiko

Δέος: Τι είπε ο Μπαράκ Ομπάμα μόλις αντίκρισε την Ακρόπολη;
«Αξέχαστη εμπειρία» χαρακτήρισε την επίσκεψη και την ξενάγησή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης σήμερα το πρωί ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην επίσκεψή του στον Παρθενώνα, κάτι το οποίο, όπως είχε πει αποτελούσε ”παιδικό του όνειρο” τον συνόδευσε η αρχαιολόγος Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών, το καταλληλότερο ίσως πρόσωπο για να τον ξεναγήσει και να του λύσει όλες τις απορίες για το αρχαιολογικό αυτό θαύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: