ΣΙΝΕ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο για ΕΠΣ, εκλογές και διαιτησία

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, και Αθλητισμού «Περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού».

Η διαβούλευση θα είναι διάρκειας 40 ημερών και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016. Το αθλητικό νομοσχέδιο αποτελεί μια συνολική αναθεώρηση και κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας από το 1999 και εντεύθεν και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης προκειμένου να υπάρξει συναίνεση με τη FIFA σε ζητήματα όπως το εκλογικό σύστημα, ο περιορισμός στις θητείες των μελών των διοικήσεων και η διαιτησία.

Η διαβούλευση θα είναι διάρκειας 40 ημερών και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:
– Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων, υιοθετείται αναλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπούνται στο ΔΣ όλες οι τάσεις ανάλογα, βέβαια, με τις ψήφους που έλαβαν, και επίσης προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η απαγόρευση σε εκτελεστικό μέλος ΔΣ Ένωσης, όπως είναι οι πρόεδροι των Ενώσεων, να είναι ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της αθλητικής ομοσπονδίας. Επίσης περιορίζονται σε δύο οι θητείες των εκτελεστικών μελών της ΕΠΟ και των ομοσπονδιών με εξαίρεση του ταμίες. Ομοσπονδιών

– Για τη διαιτησία προβλέπεται η θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης διαιτητών και επιλογής των μελών της ΚΕΔ καθώς και η διασφάλιση της παρουσίας τους. Η εξάλειψη του φαινομένου να σφυρίζουν διαιτητές που τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από την ποινική δικαιοσύνη. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της ΟΔΠΕ, κατόπιν γνώμης της ΕΠΟ, αλλά και η επαγγελματική διαιτησία.

– Για τα κωλύματα μελών ΔΣ αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων: Θα εκπίπτουν αυτοδίκαια του αξιώματός τους όσοι παραπέμπονται σε δίκη με απόφαση του συμβουλίου εφετών ή όσοι αντιμετωπίζουν περιοριστικούς όρους από τη δικαιοσύνη. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σήμερα στο ποδόσφαιρο.

– Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από ΑΑΕ που τέθηκε σε εκκαθάριση θα βαρύνουν και τη νέα που θα ιδρυθεί στη συνέχεια από το ίδιο σωματείο, η οποία θα θεωρείται διάδοχος της παλιάς και δεν θα απαλλάσσεται από τα κάθε είδους χρέη της. Άρα η αλλαγή ΑΦΜ δεν θα απαλλάσσει της αθλητικές ανώνυμες εταιρείες από τις οφειλές τους.

– Το νομοσχέδιο απαγορεύει τον δανεισμό ποδοσφαιριστών που ήταν έντονος και γινόταν από τον ΟΣΦΠ προς άλλες ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Η απαγόρευση είναι γενική και έγινε με το σκεπτικό ότι πολλές φορές μέσω αυτής δημιουργούνται «παραρτήματα» και νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων.

– Τέλος προβλέπει την καταβολή ποσοστού από το στοίχημα στις επαγγελματικές λίγκες από τις εταιρείες διοργάνωσης αθλητικού στοιχήματος που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, πλην ΟΠΑΠ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: