ΣΙΝΕ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

“Σήμα κινδύνου … για νέα μέτρα”

του Απόστολου ΤΣΕΝΗ

Σήμα κινδύνου για τη χώρα, εκπέμπει η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Η ανησυχία μου αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από τις συνέπειες που...

θα έχουν οι κυβερνητικές καθυστερήσεις, σε μία ακόμη συνθηκολόγηση σε νέα μέτρα, τα οποία θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Παίρνοντας ως αφορμή το «ναυάγιο» του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι διώχνει επενδυτές και εδραιώνει την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε τροχιά αβεβαιότητας.

Κι αυτό διότι έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση καθυστερεί, το αποτέλεσμα είναι η εφαρμογή νέων επώδυνων μέτρων. Σας θυμίζω ότι οι καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση έφεραν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, τον “δημοσιονομικό κόφτη” καθώς και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Επιπλέον σας θυμίζω ότι σήμερα θα είχαμε ξεκολλήσει από το τέλμα της κρίσης, αν δεν είχαν προηγηθεί δύο χρόνια με πισωγυρίσματα και «τραγικές» επιλογές.

Κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει κι άλλο την απαραίτητη ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Τονίζω ιδιαίτερα ότι τόσο γι’ αυτήν την υπόθεση, όσο και για την ελάφρυνση του χρέους, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), έχει εμφανιστεί με «εθνική γραμμή», η οποία είναι ευρέως γνωστή, γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ, το 2015, θα είχαμε ήδη λάβει την ποσοτική χαλάρωση και τη ρύθμιση του χρέους.

Η ΝΔ πρέπει να επιμένει στην σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι ελπίδες ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδύσεων δεν υπάρχουν, όσο παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Όπως τονίζουν κύκλοι της Ν.Δ.: «Ανεξάρτητα απ’ το αν ο κ. Τσίπρας είναι στην Κούβα, στη Νικαράγουα ή στην Αθήνα, είναι σταθερά απών από την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση» και συνεχίζουν: «Υπάρχει πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το κυβερνητικό φιάσκο; Ιδρώνει το αυτί κανενός που η Ελλάδα έχει καταστεί προορισμός προς αποφυγήν για κάθε επενδυτή;».

Με αυτή τη στάση της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, απομακρύνει τους επενδυτές από την Ελλάδα και κάνει επιβεβλημένη την άμεση πολιτική αλλαγή, στη διοίκηση της χώρας, με την διενέργεια εκλογών.

Η εντύπωσή μου είναι ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή από μέρους της κυβέρνησης νέων μέτρων και αποδοχή υψηλών πλεονασμάτων, έως το 2020.

Οι εξελίξεις αυτές με προβληματίζουν έντονα με δεδομένη την τελική κατάληξη της κατάστασης με μη αναστρέψιμες συνέπειες για την οικονομία. Κάτι το οποίο συνεπάγεται και εμπόδια για τον πολιτικό βίο της επόμενης κυβέρνησης.

Ο ανωτέρω προβληματισμός μου γίνετε εντονότερος με την αβεβαιότητα που εκπέμπει η παρούσα κυβέρνηση και σε άλλα επίπεδα.

Είναι έντονη η ανησυχία μου για την πορεία των εθνικών θεμάτων με αφορμή και τη ρητορική της κλιμάκωσης των δηλώσεων, από την πλευρά της Άγκυρας.

Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι μακράν η «χειρότερη εν ενεργεία κυβέρνηση» στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, θα πρέπει να αγωνιστούμε για να “μετατρέψουμε την αρνητική ψήφο απέναντι στην κυβέρνηση σε θετική ψήφο υπέρ των μεταρρυθμίσεων”.

Με το πρίσμα αυτών των εξελίξεων είναι κυρίαρχη η αίσθησή μου ότι οι Εθνικές εκλογές είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες ή και γρηγορότερα, εάν συμβεί κάποιο “ατύχημα”.



Δεν υπάρχουν σχόλια: