ΣΙΝΕ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Τότε που στην TV έλεγαν τον καιρό μετεωρολόγοι και δεν τρομοκρατούσαν τον κόσμο

Μία από τις πιο έντονες αναμνήσεις της τηλεοπτικής δεκαετίας του ’80 είναι οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ – και όχι άλλοι…
ειδικοί – που μάς έλεγαν τον καιρό σε ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 ή, παλαιότερα, στην ΥΕΝΕΔ, η οποία είχε και το «προνόμιο» της απευθείας επικοινωνίας με την ΕΜΥ, αφού και οι δύο ήταν υπηρεσία που υπαγόταν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πριν λοιπόν από το θαυμαστό κόσμο του Facebook, τους «ιστορικούς χιονιάδες» και τα site που προβλέπουν από τον… Απρίλιο ότι η Αθήνα και όλη η Ελλάδα θα θαφτούν από το χιόνι το χειμώνα, ο οποίος θα είναι «ο χειρότερος όλων των εποχών», η διαμεσολάβηση τω καιρώ εκείνω ανάμεσα στο κοινό και την ΕΜΥ γινόταν μέσω των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι έβγαιναν στο τέλος των δελτίων ειδήσεων και η παρουσία τους ήταν θεσμός.

Τα γραφικά μπορεί τότε να ήταν φτωχά και ανύπαρκτα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όπου κυριαρχούσαν οι… πινέζες με τον ήλιο και τα συννεφάκια ή τις κατευθύνσεις των ανέμων και οι θερμοκρασίες γραμμένες με μαρκαδόρο (!) στον πίνακα.

Ακόμη και στην εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπήκαν στη ζωή μας, οι απεικονίσεις υπήρξαν υποτυπώδεις και οι απολύτως απαραίτητες, περισσότερο με επεξηγήσεις και λιγότερο με σύμβολα.

Ανδρέας Λαζάνης, Γιώργος Μελανίτης, Ευριδίκη Καραμανή, Δημήτρης Ζιακόπουλος, Πέτρος Ξηράκης, Γιάννης Βερρόπουλος, Πάνος Γιαννακόπουλος και ο Νίκος Καντερές ήταν αυτές οι φυσιογνωμίες που περνούσαν καθημερινά από την οθόνη μας.




















koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: