ΣΙΝΕ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Το Τζαμί του Χασάν Κατή και η συνοικία Βαρόσι στο άστυ της Καστοριάς το 1917

Τοπιογραφία της Καστοριάς. Το Τζαμί του Χασάν Κατή και η συνοικία Βαρόσι του άστυ της Καστοριάς

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη πόλη της Καστοριάς εγκαταστάθηκε Σύνταγμα Γαλλικού Στρατού της Στρατιάς της Ανατολής, καθώς η Ελλάδα υποστήριξε τη συμμαχία της Ανταντ, ενεργώντας καθοριστικά για την νίκη ενάντιον των γερμανών και βούλγαρων στον Ανατολικό Μέτωπο. 

Μαζί με τους γάλλους στρατιώτες το Σύνταγμα είχε στη διάθεσή του και φωτογράφους ανταποκριτές για την καταγραφή των πολεμικών γεγονότων, οι οποίοι βέβαια δεν περιορίστηκαν στην αποτύπωση της στρατιωτικής ζωής αλλά εκδήλωσαν και μια πιο καλλιτεχνική διάθεση καταγράφοντας συνοικίες και τοπία της Καστοριάς σε μοναδικές και πρωτότυπες λήψεις. 

Στην εικονιζόμενη φωτογραφία παρουσιάζεται σε πρώτη όψη επιβλητικό, το τζαμί του τούρκου ιεροδίκη Χασάν Κατή, ο οποίος περί το 1600-1700, μια παγωμένη μέρα του χειμώνα πέρασε πάνω απο την παγωμένη και χιονισμένη λίμνη της Καστοριάς μαζί με την συνοδεία του, νομίζοντας ότι είναι πεδιάδα. Για αυτό τον λόγο οικοδόμησε το τέμενος στο σημείο όπου έφθασε, δοξάζοντας τον Θεό του τον Αλλάχ για την σωτηρία της ζωής του. Επίσης, στο βάθος αποτυπώνεται με πληρότητα η συνοικία Βαρόσι, όπου κατοικούσαν οι τουρκόγυφτοι (μουσουλμάνοι ρομά) της Καστοριάς πολλοί εκ των οποίων ήταν μουσικοί και κατασκευαστές μουσικών οργάνων

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1917
ΠΕΡΙΟΧΗ: Καστοριά
ΣΥΛΛΟΓΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΚΑΤΟΧΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Άγνωστος
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης, 7 Μαρτίου 2017
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: #Νότιο-Δυτική Άποψη της Καστοριάς δεκ. 1910, #Τζαμί Χασάν Κατή, #Συνοικία Βαρόσι

ΧΟΡΗΓΙΕΣ-ΔΩΡΕΕΣ
Όποιος επιθυμεί δύναται να γίνει χορηγός ή δωρητής του Μανδακάσειου Ιστορικού Αρχείου Καστοριάς, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας το ερευνητικό του έργο.

Οι δωρεές μπορούν να αποσταλούν μέσω τη πλατφόρμα PAYPAL
https://www.youtube.com/channel/UCQQ6...

ή στον Τραπεζικό της Λογαριασμό
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
«ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ»
Αρ. 6236-128014-867
IBAN: GR48 0171 2360 0062 3612 8014 867

Με τη Σημείωση: Δωρεά/Χορηγία για την υποστήριξη λειτουργίας του Μανδακάσειου Ιστορικού Αρχείου Καστοριάς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Τα τεκμήρια φέρουν πάνω τους με διακριτικότητα το λογότυπο της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» και λαμβάνουν νομικής προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης-Παρισίου που κυρώθηκε με τον ν. 100/975 καθώς αποτελούν έργο ψηφιοποίησης αλλά και βάση δεδομένων, διαθέτοντας δικαιώματα δημιουργού αλλά και εκδότη από τη στιγμή που αυτά δημοσιεύθηκαν-αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα του youtube.

Για οποιαδήποτε χρήση σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα, δημοσίευση, ανάρτηση, οικονομική εκμετάλλευση, έκδοση, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Ακαδημία, η οποία και δύναται να παραχωρεί το δικαίωμα για την χρήση του οπτικού υλικού, με ή χωρίς υδατογράφημα και στη μέγιστη διαθέσιμη οπτική ανάλυση.

Ιστολόγιο της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς ''Θωμάς Μανδακάσης"
http://mandakasis-academy.blogspot.gr...

Δεν υπάρχουν σχόλια: